Άγονη γραμμή

20 Μαρτίου 2008

Ποιητικό οδοιπορικό στο Ρέθυμνο του χθες και του σήμερα (Ημερολόγιο 2008)

Filed under: Πειραματικό Λύκειο — Άγονη Γραμμή @ 9:17 μμ
Tags:
pir
Πρόλογος Γιώργου Φρυγανάκη
επιμελητή ύλης και έκδοσης

Σε πείσμα της «αντιποιητικής» εποχής μας, το Ημερολόγιο του 2008, που κρατάτε στα χέρια σας, φιλοξενεί στις σελίδες του μια πολυφωνική ποιητική συλλογή, ελπίζοντας έτσι να πάρει…παράταση ζωής μετά τη λήξη του νέου έτους, μια και η ποίηση δεν έχει…ημερομηνία λήξης.

Συνεκτικός θεματικός κρίκος των ποιημάτων που συντροφιάστηκαν στη συλλογή αυτή είναι το Ρ έ θ υ μ ν ο, άσχετα αν σε κάποια το όνομα της πόλης μας λανθάνει.

Το Ρέθυμνο, άλλωστε, και η ποίηση είναι έννοιες αλληλένδετες.

Στα ποιήματα αυτά, διαφορετικά ως προς την τεχνοτροπία και το ύφος, αποτυπώνονται, όχι μόνο η  εξιδανικευτική – προσκυνηματική, θα έλεγα – διάθεση, η νοσταλγία, η πίκρα του μισεμού, ή η ευγνωμοσύνη, αλλά και η κριτική-σατιρική διάθεση, το παράπονο, η διαμαρτυρία, οι μνήμες που καίνε και πονούν…

Η αντίθεση αυτή, όσο κι αν δραματοποιεί μιαν ένταση, δε συνιστά διά-σταση, καθώς οι διαφορετικές στάσεις είναι  απλώς…αριθμητές κλασμάτων με κοινό παρανομαστή την αγάπη των ανθολογούμενων ποιητών για το Ρέθυμνο ως γενέθλια πόλη τους ή ως πόλη που τους δέχτηκε στην αγκαλιά της σαν παιδιά της, τους γαλούχησε και τους ενέπνευσε. Ούτε, βέβαια,  συνιστούν αντίφαση τα «οικεία κακά» και τα «οικεία καλά» που αναδύονται συχνά μέσα από  ποιήματα του ίδιου ποιητή.

Η παρούσα έκδοση αφιερώνεται σ` όλους εκείνους που απεικόνισαν ποικιλότροπα το Ρέθυμνο και πτυχές από τη ζωή του, βουτώντας τον ποιητικό τους χρωστήρα στην παλέτα της ψυχής τους.

Σ` αυτούς, φυσικά, συμπεριλαμβάνονται και όσοι απουσιάζουν από τη συλλογή – όχι,  βέβαια, με ευθύνη τους.

Η ανθολόγηση περιορίστηκε στις μεταπολεμικές εκδόσεις και κάθε άλλο παρά διεκδικεί  τα εύσημα της πλήρους κάλυψής τους.

Τα κριτήρια της ανθολόγησης ήταν θεματολογικά και όχι αξιολογικά. Μπορούμε, άλλωστε, και στα μικρά αθλήματα να θαυμάσουμε τον άθλο που έχει συντελεστεί.

Το «Ποιητικό οδοιπορικό στο Ρέθυμνο του χθες και του σήμερα» ακολούθησε τη χρονολογική σειρά δημοσιοποίησης των  ποιημάτων μέσα από συγκεντρωτικές εκδόσεις ή τον τοπικό – ημερήσιο και περιοδικό-τύπο, ξεκινώντας με τον «τροβαδούρο του παλιού Ρεθύμνου» Γιώργη  Καλομενόπουλο.

Οι όποιες παρεμβάσεις  αφορούν στην προσαρμογή κάποιων κειμένων στο μονοτονικό σύστημα ή στην αποσπασματική, λόγω χώρου, παρουσίαση μερικών άλλων και σε καμιά περίπτωση στην παραποίησή τους – Πολύ περισσότερο που πρόκειται για ποιητικές εκφράσεις της τοπικής μας ιστορίας, με τις οποίες συχνά συνυφαίνονται οι προσωπικοί μύθοι των ποιητών. Τα διαλεκτικά συνοδεύτηκαν με το απαραίτητο γλωσσάριο.

Τα έσοδα από την πώληση του Ημερολογίου θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για την ενίσχυση της πενθήμερης εκδρομής της φετινής Γ`τάξης του Λυκείου μας.

Ευχαριστώ το Διευθυντή κ. Ανδρέα Ταξάκη και το Σύλλογο των Καθηγητών του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου του Πανεπιστημίου Κρήτης, που μου εμπιστεύτηκαν το σχεδιασμό και την επιμέλεια έκδοσης του φετινού Ημερολογίου. Εάν ο χρήστης του το βρει    ενδιαφέρον, θα αισθανθώ αποζημιωμένος για τον όποιο μικροκάματο της έκδοσής του. Την απόλυτη, όμως, αποζημίωση μου προσφέρει προκαταβολικά η προσδοκία ότι το ¨ποιητικό οδοιπορικό» θα προκαλέσει σε κάποιους μαθητές το ερέθισμα για πληρέστερη γνωριμία του Ρεθύμνου και των ποιητών που το «ιστορούν», αλλά και – γιατί όχι – ότι θα εμφυτεύσει σε κάποιους μικρούς, ηλικιακά, ποιητές μας το σπόρο της δημιουργικής μίμησης. Τώρα, αν πρόκειται ή όχι για   ουτοπική προσδοκία, γι’ αυτό θα αποφανθεί ο χρόνος…

Ευχαριστώ, επίσης, το προσωπικό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Δανδόλειας Βιβλιοθήκης για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση του «Ποιητικού οδοιπορικού» στο χθες και στο σήμερα της Πόλης μας.

Κλείνοντας, σας εύχομαι ολόψυχα καλή και «ποιητική» χρονιά!…

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: