Άγονη γραμμή

25 Απριλίου 2008

Μοναχός – Μονάχος

Filed under: Παπαδάκης Χαρίδημος Α. — Άγονη Γραμμή @ 7:34 μμ
Tags:

Ζώντας ένας μοναχός σε κοινοβιακό μοναστήρι ακολουθεί ένα αυστηρό τυπικό, που δεν παρακλίνει καθόλου απ΄ αυτό, εκτός από δύο φορές τον χρόνο, στην Ανάσταση και στα Χριστούγεννα.

Τις δύο αυτές μεγάλες γιορτές του χρόνου επισκέπτονται το μοναστήρι οι μοναχοί – μοναχοί, δηλαδή οι ασκητές, εκτός από τους υπερήλικες, που τους επισκέπτονται στις σκήτες οι νεότεροι προσκομίζοντας τους τρόφιμα και για να πάρουν την ευλογία τους.

Τις ημέρες του Πάσχα και των Χριστουγέννων στην τράπεζα (τραπεζαρία) του μοναστηριού οι ασκητές κάθονται δίπλα στον ηγούμενο και στην συνέχεια οι υπόλοιποι μοναχοί της μονής καθώς και οι δόκιμοι μοναχοί. Μη νομίσετε ότι γλεντοκοπούν, ακόμη και κατά την διάρκεια του φαγητού ακολουθείται ένα αυστηρό τυπικό. Παρά την αυστηρότητα του τυπικού, όλοι οι μοναχοί εκείνη την ημέρα είναι μαζί, λειτουργούν και τρώνε μαζί.

Υπάρχουν άτομα, πλούσια ή φτωχά, που τις μεγάλες ημέρες του Χριστιανισμού αν και δεν είναι μοναχοί είναι μονάχοι. Ζουν, με τις αναμνήσεις ενός γιορτινού τραπεζιού, μέσα σ΄ ένα άδειο σπίτι χωρίς φωνές και γέλια. Προσπαθούν να γεμίσουν την απόλυτη σιωπή των τεσσάρων τοίχων με την φωνή του τηλεπαρουσιαστή.

Ακόμη και οι μοναχοί – μοναχοί την ημέρα της Ανάστασης είναι μαζί, αντίθετα οι μονάχοι είναι μονάχοι. Μην αρκεστούμε φίλοι μου σ΄ ένα τυπικό Χριστός Ανέστη για τα άτομα αυτά, ας τα καλέσουμε στο γιορτινό μας τραπέζι. Θα είναι η μεγαλύτερη προσφορά μας και θα τους κάνει να ξεχάσουν την μοναξιά τους, που γίνεται αβάσταχτη τις γιορτινές ημέρες.

Καλή Ανάσταση !

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: