Άγονη γραμμή

28 Απριλίου 2008

75 χρόνια από το θάνατο του Κ. Π. Καβάφη

Filed under: Καλλέργης Μανόλης — Άγονη Γραμμή @ 8:14 μμ
Tags:

Εδώ ας σταθώ κι ας δω κι εγώ τη φύση λίγο θάλασσα του πρωιού
κι ανέφελου ουρανού λαμπρά μαβιά και κίτρινη όχθη…

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 29 Απριλίου 1863 και πέθανε στην Αλεξάνδρεια, στις 29 Απριλίου 1933. Πέθανε δηλαδή την ημέρα των γενεθλίων του. Εβδομήντα πέντε χρόνια πέρασαν από το θάνατο και εκατόν σαράντα πέντε από τη γέννησή μιας κορυφαίας προσωπικότητας της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Αυτές τις μέρες μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων ξεκινά στην Αθήνα για την επέτειο αυτή.

«Ο κόσμος του Καβάφη υπήρξε και υπάρχει» έγραψε κάποιος. Τον Αλεξανδρινό έμαθα να τον αντιμετωπίζω σαν ένα πρόσωπο αγαπητό και οικείο. Το καίριο μυστικό που αυτός μου αποκάλυψε ήταν: όσο περισσότερο γίνεσαι ο εαυτός σου τόσο περισσότερο ανοίγεσαι στον κόσμο.

Ο Καβάφης, στην καθημερινή του ζωή, ήταν δημόσιος υπάλληλος. Είχε επιλέξει τη ρουτίνα και την ασφάλεια. Δεν ήθελε να ζει από το γράψιμο. Να συνδυάζει τη λογοτεχνία με το βιοπορισμό. Βίωνε δύο εντελώς ανεξάρτητες καταστάσεις. Ήταν δηλαδή καθαρός λογοτέχνης που κέρδιζε τη ζωή του, την τακτοποιημένη και πεζή, από κάτι εντελώς άσχετο. Η χαμηλή δημοσιοϋπαλληλική του ιδιότητα, άχρωμη, δίχως ιδιαίτερη λάμψη, διατηρούσε άθικτο το άλλο του πρόσωπο. Το πρόσωπο του καλλιτέχνη.

Το τραγικό ήταν πως ο άνθρωπος αυτός που μιλούσε αδιάκοπα και τόσο όμορφα, που είχε τόσο σοφά λόγια για να πει, στο τέλος έχασε εντελώς τη φωνή του! Έπαθε καρκίνο του λάρυγγα και επικοινωνούσε με γραπτά σημειώματα!

Στην κηδεία του, στην εκκλησία του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια, το φέρετρό του σήκωσαν νέοι λογοτέχνες. Μεγάλη και δίκαιη τιμή.

Η σημερινή απήχηση της καβαφικής ποίησης, τόσο στους Έλληνες όσο και στους ξένους αναγνώστες της, αποκτά τις διαστάσεις φαινομένου.

Ο Καβάφης και το έργο του είναι πια μια υπόθεση όλου του κόσμου. Οι άνθρωποι όπου γης διαβάζοντας τους στίχους του νοιώθουν πως έχουν βρει μια συντροφιά και μια παρηγοριά στη ζωή τους.

Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε από τον Μανόλη Καλλέργη για τα 75 χρόνια από το θάνατο του Καβάφη, σαν φόρος τιμής στον ποιητή που του αποκάλυψε την Αλεξάνδρεια, την Ιθάκη και άλλα πολλά.

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: