Άγονη γραμμή

20 Μαΐου 2008

Εφημερίδα ο «Παρατηρητής»

Filed under: Σκαρτσιλάκης Δημήτρης — Άγονη Γραμμή @ 5:38 μμ
Tags:

Η προπαγάνδα είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και ειδικά για τους Γερμανούς οι οποίοι τη χρησιμοποίησαν στο έπακρο βασικό μέλημά τους ήταν ο έλεγχος του τύπου σε κάθε χώρα που κατελάμβαναν και η επιπλέον έκδοση περιοδικών και εφημερίδων αντίστοιχων των Γερμανών και με ανάλογο περιεχόμενο. Αμέσως μετά την κατάληψη της Κρήτης, τα γερμανικά στρατεύματα φρόντισαν να αναπτύξουν και να εκμεταλλευθούν αυτό το αποτελεσματικό όπλο.

Έτσι κατά τη διάρκεια της κατοχής βλέπουμε να εκδίδονται διάφορες φιλογερμανικές εφημερίδες αλλά και οι ήδη υπάρχουσες να ελέγχονται πλήρως από τη Γερμανική προπαγάνδα.

Ο «παρατηρητής» ήταν μια δισέλιδη εφημερίδα όπου εκδιδόταν στα Χανιά στα μέσα της δεκαετίας του 30. Μετά την κατάληψη της Κρήτης η εφημερίδα αλλάζει «αφεντικό» και γίνεται όργανο προπαγάνδας απευθυνόμενο στον κρητικό πληθυσμό. Σε αυτή μπορούμε να διαβάσουμε επίκαιρα θέματα του πολέμου (τις νικηφόρες επιχειρήσεις, αντικομουνιστικοί λόγοι κλπ.), επείγουσες ανακοινώσεις (συσκότιση, ώρες κυκλοφορίας κλπ), προκηρύξεις ακόμη και προειδοποιήσεις προς τον ντόπιο πληθυσμό. Λιγότερο χώρο (αλλά με αρκετό ενδιαφέρον) καταλαμβάνουν οι στήλες με τα κοινωνικά θέματα, ανακοινώσεις για την εκτέλεση κάποιου «σαμποτέρ» αλλά και η τιμή του λαδιού και γενικά των πρώτων υλών που ήταν σε ζήτηση εκείνη την εποχή. Αυτές οι εφημερίδες είναι μια άριστη πηγή πληροφοριών για τα ιστορικά δρώμενα επί κατοχής.

Επιπλέον μέσα από τα κείμενα τους μπορούμε να κατανοήσουμε τον τρόπο σκέψης των κατοχικών στρατευμάτων να ερευνήσουμε τα κίνητρά τους, να δούμε πως αντιμετώπιζαν τους αντάρτες και τι θεωρούσαν ότι αυτοί αντιπροσωπεύουν.

Δυστυχώς σήμερα δεν σώζονται πολλές από αυτές τις εφημερίδες κυρίως επειδή το χαρτί ήταν χρήσιμο και μάλλον δυσεύρετο υλικό εκείνη την περίοδο. Καθώς και λίγοι ήταν αυτοί οι οποίοι θα κρατούσαν μια φιλογερμανική εφημερίδα στο σπίτι τους μετά την απελευθέρωση.

Πάντως χάρη στα σωζώμενα φύλλα της εφημερίδας «παρατηρητής» οι κατακτητές έστω και άθελα τους μας αφήνουν να «παρατηρούμε» τη σκληρότητα που χαρακτηρίζει ένα στρατό κατοχής, αλλά και πτυχές της καθημερινής ζωής στην κατοχική Κρήτη.

Με τη 63η επέτειο της απαγωγής του στρατηγού Κραϊπε ας δούμε δυο ανακοινώσεις της παραπάνω εφημερίδας όπου παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον.

Στο φύλλο 28/4/1944 βλέπουμε την προκήρυξη -προειδοποίηση για την απαγωγή του στρατηγού, όπου μοιράστηκε σε χιλιάδες αντίτυπα. Ενώ στο φύλλο που δημοσιεύτηκε στις 5/5/1944 βλέπουμε μερικές από τις συνέπειες που είχαν όσα χωριά δεν συμμορφώθηκαν στις συστάσεις των Γερμανών.

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: