Άγονη γραμμή

13 Ιουνίου 2008

Bloggers – Ιστο … λόγια

Filed under: Φρυγανάκης Γεώργιος — Άγονη Γραμμή @ 1:41 μμ
Tags:

14 Ιουνίου, Διεθνής Ημέρα των webloggers (:Χρονικογράφων του Ίντερνετ).

Συγγραφείς και επιστήμονες γνωρίζουν τις ευεργετικές επιδράσεις της γραπτής έκφρασης των προσωπικών σκέψεων και συναισθημάτων στη φυσιολογία και ψυχολογία του ανθρώπου. Πρόσφατες μελέτες που στηρίχτηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι ο εγκέφαλος δραστηριοποιείται διαφορετικά πριν, κατά και μετά το γράψιμο.

Σ‘ αυτή την επίδραση αποδίδουν οι ειδικοί, προχωρώντας παραπέρα, τη ραγδαία ανάπτυξη των ιστολογίων (blogs), δηλαδή της διατύπωσης  των απόψεων στο Διαδίκτυο. Η Άλις Φλάχερτι, μάλιστα, νευροεπιστήμονας στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, επισημαίνει ότι το διαδικτυακό γράψιμο ίσως ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, όπως συμβαίνει και με τη μουσική ή το τρέξιμο, λειτουργώντας έτσι ως placebo, δηλαδή ως μέθοδος αυτοθεραπείας.

Πέρα από αυτά, δεν είναι λίγοι αυτοί που αποδίδουν την άνθιση των ιστολογίων και στo  «μαρασμό του κοινωνικού ιστού». Είναι όμως αυτονόητο ότι η γραπτή εξωτερίκευση του εσωτερικού μονολόγου θα παρέμενε αποκλειστικό προνόμιο του συμβατικού τρόπου επικοινωνίας χωρίς την παρέμβαση της τεχνολογίας.

Όσο θριαμβολόγησαν οι συγγραφείς, και όχι μόνο, με την επαναστατική εφεύρεση της τυπογραφίας από το Γουτεμβέργιο, άλλο τόσο θρηνολόγησαν με την εμφάνιση της απεικονιστικής γλώσσας της τηλεόρασης, που είδαν ως προάγγελο της παρακμής του λόγου και της υποθήκευσης της ανάγνωσης. Και όπως αποδείχτηκε δεν είχαν άδικο.

Φαίνεται όμως ότι ο συνεχιζόμενος αυτός «θρήνος» προκάλεσε τον ερχομό ενός…«από μηχανής θεού» με τη μορφή του ηλεκτρονικού υπολογιστή, που σηματοδότησε την επιστροφή στο «γαλαξία του Γουτεμβέργιου», με πρωτοπόρα φυσικά τη νέα γενιά. Γιατί ο Η/Υ δεν είναι απλώς ένα εργαλείο παραγωγής και εκτύπωσης εικόνων, αλλά πριν απ’ όλα ένα «αλφαβητικό εργαλείο». Η οθόνη του είναι ένα «βιβλίο», στο οποίο μπορείς να διαβάσεις τα πάντα με τη μορφή λέξεων και σελίδων, αλλά και ένα «τετράδιο», στο οποίο μπορείς να γράψεις επίσης τα πάντα με την ίδια μορφή. Να πειραματιστείς, να αναπτύξεις αυθόρμητα και ελεύθερα τις ιδέες σου, έχοντας την επίγνωση ότι μπορείς να επανέλθεις αργότερα στο αποθηκευμένο σου κείμενο και να επιφέρεις τις αναγκαίες τροποποιήσεις για ένα καλύτερο από κάθε άποψη αποτέλεσμα.

Τώρα, αν αυτό βαθαίνει το «χάσμα των γενεών», ας εφαρμόσουμε οι μεγαλύτεροι την παροιμία τη σχετική με το «βουνό» και το «Μωάμεθ». Αντί, λοιπόν, να κάνουμε μόνιμα μόνο κριτική γκρίνιας για τη «λεξιπενία» και τον «αναλφαβητισμό» των νέων (κατά κανόνα τις ημέρες των Πανελλήνιων Εξετάσεων), ας παραδεχτούμε μέσα από την αυτοκριτική μας και το δικό μας «ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό» και ας συνεργαστούμε με τους νέους μας, ενώνοντας την πείρα και τις γνώσεις μας με την τεχνογνωσία τους σε μια βαθύτερη και γόνιμη σχέση. Ο μεγαλύτερος βέβαια  αντίπαλος αυτής, όπως και κάθε άλλης, συνεργασίας είναι οι συναισθηματικές προσκολλήσεις και ο φόβος του άγνωστου.

Παρά τον όποιο αντίλογο, μπορεί να λεχθεί ότι τα ιστολόγια σήμερα αποτελούν μια υπολογίσιμη  μορφή αντίστασης στη μονοκρατορία της τηλεοπτικής εικόνας, που απωθεί στο περιθώριο το γραπτό λόγο και την ανάγνωση και σε μεγάλο βαθμό μετατρέπει το homo sapiens (:άνθρωπο σκεπτόμενο) σε homo videns (:που απλώς βλέπει). Προσφέρουν τη δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας, καθώς ο κάθε πόλος, πομπός και δέκτης, μπορεί να είναι πομποδέκτης, και τη δυνατότητα μέτρησης της αναγνωσιμότητας των συγκεκριμένων κειμένων· γνώση σημαντική  για την αυτογνωσία του  συγγραφέα, που  φυσικά δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως μονοσήμαντη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αντίληψη που ήθελε την ενασχόληση με το ιστολόγιο υπόθεση μιας αυτάρεσκης ελίτ, υπονομεύοντας τη θέση του ως μέσου μαζικής -δημοκρατικής ενημέρωσης και επικοινωνίας, όλο και περισσότερο υποχωρεί στην αντίληψη  των ηλεκτρονικών… λεω – φόρων (< λαός+φέρω), διευρύνοντας διαρκώς τη διακίνηση ιδεών. Τα ιστολόγια έχουν καταλάβει πια ισχυρή θέση στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων στο Δυτικό κόσμο με επεκτατικές διεισδύσεις σ’ όλο το «πλανητικό χωριό» μας. Ο ηλικιακός προνομιακός χώρος τους μπορεί να είναι οι ηλικίες από 20 ως 40 ετών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν προσελκύουν μικρότερες και μεγαλύτερες, κάτι αυτονόητα σημαντικό.

Δεν υπάρχει πιο ωραία αίσθηση, μου έλεγε πρόσφατα ένας «νεοφώτιστος» ιστολόγος (blogger), από το να βλέπεις ότι οι επισκέψεις στα κείμενά σου «αυξάνονται και πληθύνονται» και οι ενδείξεις προέλευσής τους ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στον εθνικό και παγκόσμιο διαδικτυακό χάρτη, ακόμη και σε σημεία πού δεν μπορούσες ούτε καν να διανοηθείς. Και όλα αυτά μόνο με μερικά «κλικ». Ποιος; εγώ, που φυλάκιζα στη μικρή μου «κόγχη» τις ιδέες μου, γραπτές ή άγραφες, γιατί φοβόμουν τους …καγχασμούς από τη δημοσιοποίησή τους. Ας είναι καλά τα παιδιά που με …μύησαν!

Αυτή η ωραία αίσθηση είναι φυσικό να πλημμυρίζει όλους εκείνους που με τον ένα ή άλλο τρόπο συνδέονται με το συλλογικό ρεθυμνιώτικο ιστολόγιο «Άγονη Γραμμή», που στο διάστημα των τριών μόνο μηνών που λειτουργεί ανέπτυξε μια αξιοθαύμαστη δυναμική σε επίπεδο και (ιστο)λόγου και ανάγνωσης, υπερβαίνοντας και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες των πρωτεργατών και συν-εργατών της και διαψεύδοντας κατά μία έννοια τον τίτλο της.

Όπως, όμως, σε όλα τα επικοινωνιακά μέσα, έτσι και στο διαδικτυακό υπάρχουν κανόνες «επικοινωνιακής ηθικής» για την πρόληψη ή αντιμετώπιση των «παράπλευρων κινδύνων». Σημασία έχει να τους σεβόμαστε. Τα ιστολόγια δεν μπορεί να είναι τόποι λασπολογίας, αισχρολογίας, υβρεολογίας. Τα ωραία συνθήματα «Ελευθερώστε την έκφραση» ( δάνειο από το Μάη του ’68 ) ή  «Κάτω τα χέρια από τα blogs», που ακούγονται κατά καιρούς, είναι απλοί λαϊκισμοί, αν δεν συνοδεύονται με την αυτονόητη διάκριση της ελευθερίας της έκφρασης από την ασυδοσία το πρώτο και τη διευκρίνιση «ποια χέρια» και «από ποια blogs» το δεύτερο. Η αυτολογοκρισία είναι το αποτελεσματικότερο εμβόλιο κατά της εισβολής του θανανατηφόρου ιού του…etsigustaro, μορφής του «ιού του iperego» (Βλέπε: Παπαδάκης Χαρίδημος, Ο ιός του iperego, η ντροπή μας, Άγονη Γραμμή, Άρθρα, 23.5.2008 ). Και ως προς αυτό, χρειάζεται η συν-αίνεση όλων, αρθρογράφων και σχολιαστών.

Οι παρακάτω 9 θέσεις που διέπουν το μανιφέστο των blogs είναι μια προσπάθεια να διαδοθεί η ιδέα του τι πραγματικά είναι blog, με τελικούς αποδέκτες όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και την Πολιτεία και τα Media.

1. Τα blogs είναι διάλογος – ελεύθερος, ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία και επικοινωνία.

3.Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4.Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν «ενημερωτικά» και μη «ενημερωτικά» blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες – τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. O blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7.Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και το διάλογό τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σ’ αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για τη δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

( Πηγή:http:// nylon.gr, Το μανιφέστο των blogs, 28.2.2008 )

Κλείνοντας αυτή την…ιστολογιο-λογία μου, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ένα καλό ιστολόγιο είναι ένα βήμα υπεύθυνου λόγου και εποικοδομητικού διαλόγου, που μπορεί να συνυπάρξει με όλα τα άλλα βήματα, και ότι ένα κακό δεν πρέπει να συνιστά άλλοθι για γενικευμένη δαιμονοποίηση της «μπλογκόσφαιρας». Αυτονόητη βέβαια αλήθεια, αλλά εκεί που συχνά φερνόμαστε ακατ-ανόητα είναι τα αυτονόητα.          

Και για να μη ξεχνιόμαστε, θα ήθελα να υπενθυμίσω μια άλλη, επίσης αυτονόητη, αλήθεια: ότι η επικοινωνία μέσω των μέσων επικοινωνίας δεν είναι παρά υποκατάστατο της άμεσης επικοινωνίας, αφού δεν έχει σχέση με την πραγματική ζωή. Η πραγματική ζωή είναι έξω από αυτά. Επομένως και στο δίλημμα «to blog or not to blog «, η σωστή απάντηση είναι: to blog, αλλά χωρίς να είμαστε…μπλο(γ)καρισμένοι. Όσο για το ωραίο αντιπολεμικό σύνθημα » Make blog not war » ( αναπροσαρμογή του χίπικου » Μake love not war » ), καμιά βέβαια αντίρρηση. Αρκεί να μην έχει θύμα του το love, γιατί τότε προκαλείται άλλου είδους war…

* Το άρθρο δημοσιεύεται με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των webloggers (:Χρονικογράφων του Ίντερνετ), όπως καθιερώθηκε η 14 Ιουνίου σε ανάμνηση της πρώτης συνάντησής τους την ημερομηνία αυτή πριν δεκαπέντε χρόνια(1993), αλλά και ενόψει της αυριανής «βουβής» διαμαρτυρίας στη Αθήνα κατά της θέσπισης νομοθετικού πλαισίου για τα ιστο…λόγια.  Αποτελεί μια «πρώτη γραφή» ( καλό «άλλοθι» για ένα οψιμαθή και ημιμαθή, έτσι ; ) υπό την πίεση της επικαιρότητας. Στην «ολοκλήρωσή» του θα συμβάλουν τα όποια σχόλια των αναγνωστών.

1 σχόλιο »

  1. Καλημέρα σας!

    Παρα πολύ ωραίο το κείμενό σας. Εχει και πολιτικές προεκτάσεις το θέμα… Είδα κάτι σήμερα στο internet και συγκεκριμένα στο δικτυακό τόπο του in.gr, και είπα να σας το στείλω να ρίξετε μια ματιά μιας και είναι πολύ επίκαιρο…

    Δείτε εδώ: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=911109&lngDtrID=252

    Με εκτίμηση

    Σχόλιο από vasilis L — 18 Ιουνίου 2008 @ 11:56 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: