Άγονη γραμμή

24 Ιουνίου 2008

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών …

Filed under: Κεντρο Πρόληψης — Άγονη Γραμμή @ 7:45 μμ
Tags:

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών είναι μία ευκαιρία να θυμηθούμε και να μιλήσουμε για το φαινόμενο της χρήσης ουσιών.

Συνήθως, τη μέρα αυτή η συζήτηση στρέφεται γύρω από το τι φταίει, τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο της χρήσης και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου. Λίγα όμως λέγονται για το πώς μπορεί ο καθένας από εμάς να συμβάλει στην πρόληψη των εξαρτήσεων.

Η πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών είναι μία σχετικά νέα προσέγγιση αντιμετώπισης του φαινομένου στη χώρα μας, που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Οι αρχικές προσπάθειες στόχευαν στη σωστή και έγκυρη ενημέρωση για τους κινδύνους της εξάρτησης και στον εκφοβισμό, με απώτερο σκοπό την αποτροπή των νέων από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Οι εξαρτήσεις θεωρήθηκαν ως ένα ακόμη πρόβλημα, στο οποίο καλούνταν να βρουν λύση οι «ειδικοί», οι οποίοι θεωρούνταν ως οι πλέον κατάλληλοι . Αποδείχθηκε όμως, ότι με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο δεν μειώθηκε η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά αντίθετα αυξήθηκε, καθώς η ενημέρωση λειτούργησε ουσιαστικά ως διαφήμιση.

Οι σύγχρονες προσεγγίσεις στο χώρο της πρόληψης και της θεραπείας των εξαρτήσεων, διαπιστώνουν πια τον αλληλοσυσχετισμό προβλημάτων που αρχικά θεωρούνταν άσχετα μεταξύ τους. Έτσι, βλέπουμε ότι η εξάρτηση από ουσίες – παράνομες και νόμιμες – η σχέση με το φαγητό, τα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, οι παραπτωματικές, οι αντικοινωνικές, αλλά και οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όχι μόνο δεν είναι φαινόμενα άσχετα μεταξύ τους, αλλά τις περισσότερες φορές έχουν κοινή αιτιολογία. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι λόγοι που οδηγούν ένα νέο στα ναρκωτικά (προβλήματα στις σχέσεις με τους γονείς, πιέσεις από το σχολείο και τους φίλους, μοναξιά, άγχος, ανία, ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κλπ), μπορεί να οδηγήσουν κάποιον άλλο στο αλκοόλ ή στην παραπτωματική συμπεριφορά, στην κατάθλιψη και την αυτοκτονία.

Αυτό που κινητοποιεί λοιπόν κάποιον να κάνει χρήση ουσιών, είναι η πεποίθηση ότι μέσω της χρήσης θα καταφέρει να αλλάξει τη διάθεσή του, θα καταφέρει να νιώσει καλύτερα και θα επιτύχει την επίλυση των προβλημάτων του. Μέσα από τη χρήση βρίσκει απάντηση – λύση και διέξοδο σε όλα αυτά που τον δυσκολεύουν και τον ταλανίζουν στην πορεία της ζωής του. Στην πραγματικότητα όμως οδηγείται σε ένα φαύλο κύκλο με περισσότερα προβλήματα, παρά στην επίλυση αυτών.

Οπότε, γίνεται αντιληπτό, ότι η χρήση ουσιών, καθώς και όλες οι σχέσεις εξάρτησης είναι ένα σύμπτωμα πίσω από το οποίο υπάρχει ένας άνθρωπος που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον πόνο και τα δύσκολα συναισθήματά του, όπως μοναξιά, λύπη, απογοήτευση.

Θεωρήθηκε λοιπόν αναγκαία η υιοθέτηση μιας άλλης οπτικής για την πρόληψη. Σήμερα η πρόληψη συνίσταται σε μια διαδικασία εκπαίδευσης/ προετοιμασίας των παιδιών και των νέων να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, οι προληπτικές προσπάθειες βασίζονται σε προγράμματα συναισθηματικής νοημοσύνης, όπου τα παιδιά και οι νέοι εκπαιδεύονται:

* να γνωρίζουν, να εκφράζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους,

* να λαμβάνουν αποφάσεις,

* να αντιμετωπίζουν δυσκολίες,

* να είναι αποφασιστικοί και να διεκδικούν,

* να επικοινωνούν καλύτερα με τους γύρω τους

* και κυρίως να πιστεύουν στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους

Τα προγράμματα όμως αυτά δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα αν δεν υπάρχουν ταυτόχρονες παρεμβάσεις στην οικογένεια, στο σχολείο και την κοινότητα.

Το πρόβλημα των εξαρτήσεων δεν αφορά μόνο τους χρήστες, τις οικογένειές τους και τους ειδικούς. Αφορά όλους μας, γιατί όλοι μας έχουμε τη δυνατότητα, με το δικό μας τρόπο και από τη δική μας θέση, να συμβάλουμε στην πρόληψη όταν επιτρέπουμε στους νέους να βρουν τη θέση τους στον κόσμο, όταν τους ενθαρρύνουμε να παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να πιστεύουν στον εαυτό τους. Αφορά όλους μας γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς κανείς από εμάς δεν μπορεί να προστατέψει τα παιδιά και τους νέους από το να νιώσουν μοναξιά, αγωνία και στεναχώρια. Μπορούμε όμως να τους βοηθήσουμε να πιστέψουν στον εαυτό τους και να δώσουν νόημα στη ζωή τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε ότι η πρόληψη δεν είναι εκφοβισμός, διαλέξεις, αφίσες και κινδυνολογίες.

Πρόληψη σημαίνει αγαπώ τον εαυτό μου και τη ζωή, βρίσκω της όμορφες πλευρές της και μαθαίνω να τη χαίρομαι.

Η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: