Άγονη γραμμή

23 Ιουλίου 2008

Αναγέννηση και Μονή Αρκαδίου

Filed under: Καλλέργης Μανόλης — Άγονη Γραμμή @ 7:50 μμ
Tags:

Σαν συμβολή στην ατμόσφαιρα του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ, αλλά και για όσους ψάχνουν για την πολιτισμική ταυτότητα αυτής της πόλης, θα γράψω σήμερα για το Αρκάδι της Αναγέννησης.

Η Μονή Αρκαδίου μπήκε βέβαια στη συνείδησή μας και μέσα στη συνείδηση όλου του κόσμου με την εθελοθυσία του 1866. Όμως το μοναστήρι του υπερευλογημένου σωτήρος Χριστού, το επονομαζόμενον Αρκάδι προϋπήρχε φυσικά του 1866 και μάλιστα έγραψε λαμπρές σελίδες ιστορίας κατά την Αναγέννηση.

Αναρωτήθηκε κανείς ποτέ πως άραγε επινοήθηκε αυτή η κομψότατη πρόσοψη του δίκλιτου ναού της Μονής;  Ε, λοιπόν η αρχιτεκτονική του ναού οφείλεται κύρια στο  διάσημο Ιταλό αρχιτέκτονα της αναγέννησης SEBASTIANO SERLIO από τη Μπολόνια!

Οι αδελφοί Ματθαίος και Αντώνιος Καλλέργης, γιοι του Βίκτωρα Καλλέργη, κυριαρχούν στην Κρήτη της εποχής εκείνης, κατέχουν τεράστια φέουδα αλλά και αγαπούν και προστατεύουν το κρητικό στοιχείο από την πίεση του βενετσιάνου κατακτητή. Ο Ματθαίος (1523- 1572), είναι ένας δραστήριος φεουδάρχης με ισχυρές προσβάσεις στα κέντρα της βενετικής διοίκησης αφού έχει παντρευτεί την Camilla Donato, ανιψιά του ίδιου του δόγη της Βενετίας, και συμμετέχει στο συμβούλιο των δέκα.

Ο Ματθαίος Καλλέργης είναι ο ιδιοκτήτης της μονής Αρκαδίου κατά τον 16ο αιώνα. Το μαρτυρεί αυτό ένα νοταριακό έγγραφο του συμβολαιογράφου (νοταρίου) Μιχαήλ Μαρά με ημερομηνία 16-05- 1572, που σώζεται.  Τα χωριά  Κυριάννα, Λούτρα,  Αμνάτος και  Καψαλιανά υπήρξαν φέουδα των αδελφών Ματθαίου και Αντώνιου Καλλέργη. Φέουδο των δύο αδελφών υπήρξε ακόμη το χωριό Αλιάκες, πολύ κοντά στην Κυριάννα.

Ο δεύτερος αδελφός, ο Αντώνιος, είναι άνθρωπος του πνεύματος, βιβλιόφιλος, ιστορικός και συγγραφέας που ανάλωσε τη σύντομη ζωή του όχι στις συνηθισμένες απολαύσεις των πλουσίων αλλά στη μελέτη και τη συγγραφή. Η ζωή του χάρισε μόνο 33 χρόνια, πέθανε 33 ετών. Ήταν φιλογενής, προστάτης του ελληνικού στοιχείου,  πάτρωνας των γραμμάτων και των τεχνών και μεγάλος συλλέκτης βιβλίων και χειρογράφων. Παρά το ότι οι δάσκαλοί του ήταν καθολικοί ιερωμένοι, εκείνος υπήρξε ορθόδοξος!

Ο Αντώνιος παραγγέλνει βιβλία στη Βενετία με τη μεσολάβηση γνωστών και είναι απαρηγόρητος όταν πληροφορείται την πυρπόληση του πλοίου Gritta πάνω στο οποίο ο Φραγκίσκος Μπαρότσης είχε φορτώσει για λογαριασμό του Καλλέργη αρκετά βιβλία και μια κασέλα γεμάτη χαρτί!

800 περίπου βιβλία περιλάμβανε η βιβλιοθήκη του Καλλέργη, σώθηκε ο κατάλογος των βιβλίων. Πρόκειται για ελληνικά, λατινικά, ιταλικά και γαλλικά βιβλία. Υπήρχαν όλα τα κλασσικά ελληνικά και λατινικά έργα, έργα του Δάντη του Βοκκάκιου, του Πετράρχη, του Μακιαβέλι, του Μπέμπο, Αριόστο κ.α. Υπάρχει και μεγάλος αριθμός των βιβλίων της Μεταρρύθμισης στη βιβλιοθήκη του Α.Κ, και μάλιστα του Καλβίνου και των διαμαρτυρομένων συγγραφέων της κεντρικής Ευρώπης. Έχομε εδώ την πρώτη μαρτυρημένη διείσδυση του πνεύματος της Μεταρρύθμισης στον ελληνικό χώρο.

Όλα αυτά τα θαυμαστά πολιτιστικά στοιχεία (αν και γνωστά στους ειδικούς και στους ολίγους εραστές της ιστορίας) εξακολουθούν να παραμένουν εντελώς άγνωστα στην πλειοψηφία των Ρεθεμνιωτών καθώς και στους ανθρώπους του τουρισμού. Εγώ, εδώ τα εκθέτω, και είναι τα πραγματικά. Η φαντασία έχει τη θέση της αλλά είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα. Δόγης από ότι ξέρω, δεν ήρθε ούτε αποβιβάσθηκε ποτέ στο Ρέθυμνο.

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: