Άγονη γραμμή

1 Αυγούστου 2008

Ρέθυμνο: Λιμάνι και Φάρος

Filed under: Κουτσουράκη Μαρία — Άγονη Γραμμή @ 8:35 πμ
Tags: ,

Σκίτσο Μαρίας Κουτσουράκη

6000-2600 π.Χ: Νεολιθική περίοδος και πρώτα ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας στο Ρέθυμνο

500 – 350 π.Χ: Κλασική περίοδος 

– Έχουμε μαρτυρία του ονόματος της Υστερομινωικής Αυτόνομης και Ανεξάρτητης αρχαίας Ρίθυμνας ή Ρείθυμνας, που ευρίσκετο στην ίδια τοποθεσία μέχρι σήμερα, απλωμένη εις το μέσον του κόλπου του Αλμυρού, μεταξύ δύο ακρωτηρίων, του Σταυρού (ή Δίον) ανατολικά και του Δρέπανου δυτικά.

– Επίσης, ασημένια και χρυσά νομίσματα που έκοβε σαν Αυτόνομη πολιτεία, και τα οποία είχαν στην μια πλευρά σχεδόν πάντα την κεφαλή του Απόλλωνα ή της Αθήνας και στην άλλη θαλασσινά σύμβολα

Στο εξής , πολλοί λαοί προσπάθησαν να επιβληθούν βίαια στην Κρήτη, αφ’ ενός για να την εξουσιάσουν και να την χρησιμοποιήσουν προς το συμφέρον τους πολιτικά, πολιτισμικά ή θρησκευτικά , αλλά συγχρόνως για να αρπάξουν απ’ αυτήν ό,τι καλό διέθετε.

Όμως όλες οι κατά καιρούς προσπάθειες πλήρους ξεκληρίσματος και υποταγής του ελεύθερου, ανυπότακτου και υπερήφανου Πνεύματος των Κρητών απέτυχαν, αφ’ ενός γιατί πολλοί διέφευγαν στα βουνά μέσα από διαρκείς εξεγέρσεις και επαναστάσεις  και αφ’ ετέρου γιατί οι σπορές που άφηναν οι κατά καιρούς επιβολείς φρόντιζε η μάνα γη να τις εφοδιάζει ενεργειακά, να τις ζυμώνει , να τις διαπλάθει και να τις ενσωματώνει, ενίοτε…. Το ίδιο και την γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα.

Αυτό που έμεινε αναλλοίωτο είναι τα έργα που η ανάγκη των κατακτητών και ο κόπος των Κρητών σκλάβων δημιούργησαν.

961 μ.Χ: O Βυζαντινός αυτοκράτορας Ρωμανός Β’ στέλνει στην Κρήτη το στρατηγό Νικηφόρο Φωκά με στράτευμα, εκδιώχνει τους πειρατές και καταλαμβάνει την Κρήτη με μεγάλες σφαγές και με βία την εκχριστιανίζει .

Η Κρήτη γίνεται «φόρου υποτελής» στο Βυζάντιο. Οι Βυζαντινοί οχυρώνουν την Ακρόπολη «Παλαιόκαστρο» της αρχαίας Ρίθυμνας, που βρισκόταν στην ίδια θέση και με το μετέπειτα φρούριο των Ενετών Fortetza .

Κατασκευάζουν το Castel vecchio, την πρώτη οχύρωση της Ρίθυμνας, με ένα στενόμακρο, πολυγωνικό οχυρωματικό. Περίβολος κατοικιών και αποθηκών δίπλα στο λιμάνι και έξω από το Παλαιόκαστρο. Το Castel vecchio είχε τετράγωνο βυζαντινό πύργο στην προς θάλασσα βόρεια πλευρά του ( ένας από τους 4 τετράγωνους βυζαντινούς πύργους της πόλης).

1203 μ.X: Kατά την 4η Σταυροφορία, ο έκπτωτος αυτοκράτωρ του Βυζαντίου , για να εξαγόρασει την εύνοια και βοήθεια των Φράγκων αρχόντων και να ανακτήσει ξανά τον θρόνο του, δωρίζει την Κρήτη στους Βενετούς.

1206 μ.X; H Κρήτη καταλαμβάνεται από τους Γενοβέζους.

1210 μ.X: H Κρήτη καταλαμβάνεται ξανά από τους Βενετούς. Ως τότε το Λιμάνι ανήκε σε ένα ήρεμο μικρό ψαράδικο οικισμό που εξυπηρετούσε τις ανάγκες των κατοίκων

Σημαντικής στρατηγικής θέσης ως τόπος και  εμπορικός σταθμός η Κρήτη & στο εξής. Το Λιμάνι, παρ’ ότι μικρό, αφού το εκβάθυναν και κατασκεύασαν κρηπιδώματα, έγινε ένα από τα κέντρα του διακομιστικού εμπορίου όλου του κόσμου.

Για να μπορούν οι στόλοι της Βενετίας να διασχίζουν με ασφάλεια τις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου, χρειάζονταν μια σειρά βάσεων για ανεφοδιασμό, συγκέντρωση & αποθήκευση των προϊόντων. Για την απόκτηση & για την διατήρηση των βασεων αυτών, η Βενετία βρισκόταν σε συνεχή επαγρύπνηση και αναμέτρηση με τους Τούρκους και τους Γενοβέζους. Μέσω του Λιμανιού αποστέλλονται τα εμπορεύματα στην Ευρώπη, από την Μέση Ανατολή έως τα Πορτογαλικά εμπορεία των Ινδιών. Από την Γερμανία ή Αγγλία έως την Αλεξάνδρεια και την Κωνσταντινούπολη.

Από το Ρέθυμνο εξάγονταν λάδι, κερί, εσπεριδοειδή, κίτρα, χαρούπια, καπνός, αρωματικά φύλλα, βελανίδι κλπ. Διακινούνταν ακόμα και τα κρασιά της Μονεμβασιάς. Διεξαγόταν βέβαια και δουλεμπόριο.

Μεγάλοι σεισμοί προξενούν καταστροφές στην πόλη, στην οχύρωση του Castel vecchio και στο Λιμάνι.

1538: Μετά την επιδρομή του πειρατή Μπαρμπαρόσα, φάνηκαν οι αδυναμίες της οχύρωσης. Ξεκινά πλέον μια σοβαρή οικοδομική και οχυρωματική δραστηριότητα για 30 χρόνια σε όλη την Κρήτη .

Κάθε μικροαστός Κρητικός από 14-60 ετών ήταν υποχρεωμένος σε αγγαρείες με πρωτόγονα μέσα και χωρίς να πληρώνεται . Επιδρομές του Τούρκου πειρατή Ουλούτς Αλή και καταστροφή της πόλης.

1618: Ριζική ανακατασκευή του λιμανιού στον ανατολικό μώλο με τη δημιουργία του Φάρου και προσπάθεια κατασκευής του νοτίου κρηπιδώματος.

1630: Κατασκευή αντιβραχίονα στη μέση του λιμανιού, Lazzareto και μια μικρή εκκλησία στη βόρεια πλευρά του.

1646-1898: Κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας διατηρήθηκε βασικά η πολεοδομία του Ρεθύμνου , έγιναν όμως πολλές προσθήκες οικοδομικών τετραγώνων όπως και ανατολικά και νότια της Φορτέζας στην άκτιστη για αμυντικούς λόγους περιοχή δρίαηαΐα, τόσο και Β, ΒΔ του Λιμανιού.

1884: Επισκευή του φάρου.

1905: Κατασκευάζεται πρόχειρη ξύλινη κατασκευή για αποβάθρα στο Λιμάνι.

1930: Κατασκευάζεται η αποβάθρα από beton arme στο Λιμάνι. Κατασκευάζεται προστατευτικός μανδύας beton arme με φατνώματα γύρω από το φάρο.

1956: Ξεκινά η κατασκευή νέου Λιμανιού στην ίδια λάθος θέση του παλιού.

1983: Αποκατάσταση του φάρου στην αρχική του μορφή από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

2006: Λόγω της λανθασμένης επιλογής της θέσης του Λιμανιού, ακόμα και σήμερα δεν έχει βρεθεί η λύση του.

Οι κάτοικοι του Ρεθύμνου που συνθλίβονται ανάμεσα σε δύο μεγάλες πόλεις αναζητούν επίμονα λύση στο αδιέξοδό τους. Και οι ειδικοί εμμένουν σε συντηρήσεις και δοκιμαστικές αλλαγές για να μετατρέψουν ένα ψαράδικο λιμανάκι σε εμπορικό.

(Tο βασικό σχέδιο βρέθηκε από φωτογραφία εποχής).

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: