Άγονη γραμμή

7 Αυγούστου 2008

Η Πρόληψη δεν είναι πολυτέλεια, αλλά προτεραιότητα!!

Filed under: Άγονη Γραμμή — Άγονη Γραμμή @ 8:39 πμ
Tags:

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

(ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ)

Τα Κέντρα Πρόληψης αυτή τη στιγμή βρίσκονται μπροστά στο «εκτελεστικό απόσπασμα».

Η νεολαία, οι γονείς και τόσοι άλλοι άνθρωποι θα στερηθούν έναν από τους λίγους χώρους, όπου δωρεάν μπορούν να «ακουστούν», να επικοινωνήσουν και να βρουν τρόπους ενίσχυσης της αυτοεκτίμησής τους, η οποία γίνεται ολοένα και  πιο ευάλωτη.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυξάνονται τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα, εξαιτίας της ανέχειας και της εργασιακής ανασφάλειας, που πλέον με δραματικό τρόπο απειλούν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες.

Γνωρίζετε κύριοι υπεύθυνοι, ότι  τα Κέντρα Πρόληψης καλύπτουν πολλές ανάγκες.

στην επαρχία, όπου σαρώνει η ανεργία, αλλά και στις υποβαθμισμένες γειτονιές πολλών πόλεων,

Το οικονομικό έλλειμμα των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ (9 εκ. από ΥΥΚΑ -ΟΚΑΝΑ και 3,5 εκ. από ΚΕΔΚΕ – ΥΠΕΣΔΑ), καταδεικνύει, με αντικειμενικούς δείκτες, ότι όντως δεν αποτελούν προτεραιότητα για την κυβερνητική πολιτική.

Και γιατί «στήθηκαν στον τοίχο»; Μήπως γιατί δεν δούλεψαν;

Η αποτελεσματικότητα των Κέντρων Πρόληψης στη χώρα μας έχει αναγνωριστεί διεθνώς, ενώ το έργο της έχει χαρακτηριστεί ως πρωτοποριακό, άρτια οργανωμένο, επιστημονικά έγκυρο και παραγωγικό.

Μα για αυτό  κανείς στην Κυβέρνηση δεν λέει ευθέως: «τα κλείνουμε!».

Αντίθετα, με «μακιαβελικό» τρόπο, προσπαθούν να πειθαναγκάσουν τις κατά τόπους διοικήσεις των Κέντρων να υπογράψουν νέες τριετείς συμβάσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο ΟΚΑΝΑ δεν είναι υποχρεωμένος να χρηματοδοτεί κατά 50%, όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία, εάν τα ποσά αυτά  δεν έχουν καταβληθεί «έγκαιρα και εις ολόκληρον στον ΟΚΑΝΑ μέσω του εγκεκριμένου ετήσιου προϋπολογισμού του, ο οποίος εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (άρθρο 2 νέων συμβάσεων).

Και πότε αυτό; Όταν δεν υπάρχει ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή, καμία θεσμική δέσμευση που να υποχρεώνει το Υπουργείο Υγείας- μέσω του ΟΚΑΝΑ- να καταβάλει αυτά τα χρήματα στα Κέντρα Πρόληψης.

Η «επικοινωνιακή συνταγή γνωστή»: Άλλο ΟΚΑΝΑ, άλλο Υπουργείο Υγείας και άλλο Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο έχει πάει αυτή τη στιγμή η ευθύνη  και το οποίο δηλώνει ότι χρειάζονται κι άλλες περικοπές…

Όμως η ευθύνη δεν μπορεί να χαθεί στο δρόμο. Είμαστε μερικοί εργαζόμενοι, αλλά ο κόσμος ξέρει την δουλειά μας. Ως πότε κάποιοι θα ποντάρουν στην υποτιθέμενη αδιαφορία της ελληνικής κοινωνίας και στον «κοινωνικό αυτοματισμό»!

Μας δηλώνουν ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν, όχι μόνο για πάγια χρηματοδότηση των Κέντρων, αλλά ακόμα και μακρόχρονη προγραμματική σύμβαση, γιατί δεν ξέρουν «από πού θα βρουν τα χρήματα». Μας δηλώνουν ότι δεν είμαστε μέσα στον προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ.  Κι όμως το  2007, ίσως και το 2008, έγιναν πολλές προσλήψεις στον ΟΚΑΝΑ. Προχώρησαν σε «ανάπτυξη», χωρίς να εξασφαλίσουν τις ήδη υπάρχουσες δομές, ή τα Κ. Π. θεωρούνται δομές απέναντι στις οποίες ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας δεν έχουν Υποχρεώσεις;

Ας μιλήσει επιτέλους κάποιος αρμόδιος, ξεκάθαρα και δημόσια!

Το «θέατρο παραλόγου» συνεχίζεται και στη Βουλή:

Στις 23/7/08, ο αρμόδιος Υφυπουργός Υγείας στη Βουλή, επικαλείται «την ολοκλήρωση της οικονομοτεχνικής μελέτης» για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης , που σύμφωνα με αυτόν θα δώσει απάντηση στα προβλήματα της χρηματοδότησης του χώρου αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων συνολικά.

Αλλά οι μελέτες κ. Υφυπουργέ δεν θα μας δώσουν χρήματα για να ζήσουμε τα παιδιά μας, έτσι ώστε να έχουμε ψυχικές δυνάμεις να βοηθήσουμε και άλλα παιδιά!

Ας έρθουμε και στο Υπουργείο Εσωτερικών: Στις 15/7/08 ο αρμόδιος υφυπουργός στη βουλή δηλώνει  σε απάντηση ερώτησης που κατέθεσε ο Π. Λαφαζάνης ότι το Υπουργείο του θα εξοφλήσει το εγγεγραμμένο για τα Κ. Π. ποσό στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αμέσως μόλις ο ΟΚΑΝΑ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Όταν δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών του δώσει έκτακτη επιχορήγηση.

Ας μην επικαλεστούμε τα γλαφυρά λαϊκά ανέκδοτα για την διασπορά της ευθύνης…

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο  κατανοούμε τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ που νιώθει εκτεθειμένη. Όμως προτάσσοντας την προστασία της από νομικές  ευθύνες που θα προκύψουν από επερχόμενη διάλυση των Κ. Π., ενώ ομολογεί το πρόβλημα δεν βοηθά στη λύση του. Ο κ. Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ (με τον οποίο δεν έχουμε κάτι προσωπικά), αντί να προσπαθεί να πειθαναγκάσει τις τοπικές διοικήσεις να υπογράψουν ανισοβαρείς συμφωνίες, θα μπορούσε να εξαναγκάσει τα Υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Εσωτερικών να κάνουν κάτι με τη απειλή της παραίτησης του. Διαφορετικά μπορεί να προφυλαχθεί νομικά, αλλά δυστυχώς θα το επιτύχει αυτό σε βαθιά ρήξη  με τον κόσμο των Κ. Π., ο οποίος τελικά θα τον απαξιώσει ηθικά.

Τελευταία «αναζωπυρώνεται» το ενδιαφέρον φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για μια θεσμικού τύπου λύση στο πρόβλημα στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης με εγγραφή των δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό (π.χ. ΤΕΔΚΝΑ -22/7/08)

Το «Σωματείο Στελεχών Πρόληψης» έχει προτείνει θεσμικό πλαίσιο πάγιας επίλυσης του προβλήματος, που είναι η μετεξέλιξη των Κέντρων Πρόληψης σε αυτοδιοικούμενα και αποκεντρωμένα Ν.Π.Δ.Δ. στα οποία διοικητικά η Αυτοδιοίκηση θα συνεχίζει να έχει συμμετοχή, εγγραφή των προϋπολογισμών αυτών  στον Κρατικό Προϋπολογισμό και επιστημονική εποπτεία αυτών από το ΥΚΚΑ και τον ΟΚΑΝΑ.

Ωστόσο, δεν είναι αρνητικό σε μια οργανική ένταξη των Κέντρων Πρόληψης,  στις κεντρικές υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης αρκεί να γίνει σεβαστή και να διατηρηθεί εμπλουτιζόμενη η «φυσιογνωμία» και ο επιστημονικός ρόλος των Κέντρων Πρόληψης και να τακτοποιηθούν εργασιακά όλοι όσοι, σήμερα και με οποιαδήποτε σχέση, εργάζονται στα Κέντρα Πρόληψης. Αυτό είναι και το κριτήριο που βάζουμε για την οποιαδήποτε άλλη θεσμική πρόταση πάγιας επίλυσης.
Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει άμεσα να διασφαλιστεί  η βιωσιμότητα τους και αυτό δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, παρά μόνο με την ανανέωση της λήξασας κεντρικής προγραμματικής σύμβασης και την αφαίρεση από τις τριετείς επί μέρους συμβάσεις των Κέντρων, των «ύποπτων» διατάξεων.

Οι εργαζόμενοι των Κ. Π. δεν θα συρθούν σε «προσχηματικούς» διαλόγους για την διάλυση του εργασιακού τους πλαισίου με το «μαχαίρι στο κόκαλο».  Αντίθετα, όταν τον Σεπτέμβρη για τα Κ. Π. θα ξεκινά μια νέα περίοδος παρεμβάσεων και μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί τρόπος πληρωμής των χρεών, οι αντιδράσεις τους θα είναι πολύ δυναμικές και απρόβλεπτες, όπως είναι του κάθε ανθρώπου που έχει μάθει να αγωνίζεται για την ζωή και όχι να εκλιπαρεί για αυτή!

Η Πρόληψη δεν είναι πολυτέλεια, αλλά προτεραιότητα!!

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

(ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ)

Διεύθυνση Γραμματείας: Κέντρο Πρόληψης Αχαρνών-Θρακομακεδόνων «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», Πλατεία Αγ. Νικολάου 3, Τ.Κ. 13671, Αχαρνές, Αττική

Τηλ: 210-2409015 Φαξ: 210-2409016, κινητά:6945833231, 6974371509

Ε mail: prolipsiworkers@yahoo.gr

*

Advertisements

3 Σχόλια »

 1. Πείτε μας, πώς μπορεί να βοηθήσει ο πολίτης σ’αυτό;
  Ποια ενέργεια χρειάζεται για να σας δουν κάποιοι;

  Σχόλιο από Τσουντάνης Γαβριήλ — 7 Αυγούστου 2008 @ 11:55 πμ | Απάντηση

 2. μπορείς να επισκεφτείς το Κ.Π. της περιοχής σου και να δεις πως μπορεί να βοηθήσεις

  Σχόλιο από Tσουκνίδα — 11 Αυγούστου 2008 @ 1:12 μμ | Απάντηση

 3. Απλά τα πράγματα: το ελληνικό κράτος δεν έχει καμία διάθεση να ασχοληθεί με την πρόληψη, την έρευνα και τη θεραπεία στο ζήτημα της χρήσης ουσιών. Σε αναστολή λειτουργίας έχει προχωρήσει από την αρχή του 2008 και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (http://www.ektepn.gr για του λόγου το αληθές). Κατά τ’ άλλα ο όποιος δημόσιος λόγος για τα ναρκωτικά υφίσταται, ταυτίζεται με το ζήτημα της εγκληματικότητας (δες π.χ. http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=918548 ).

  Ας προσέχαμε.

  Σχόλιο από imwrong — 12 Αυγούστου 2008 @ 2:25 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: