Άγονη γραμμή

2 Σεπτεμβρίου 2008

Το άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη

Filed under: Παπαδάκης Χαρίδημος Α. — Άγονη Γραμμή @ 7:14 μμ
Tags:

Χθες, 1-9-2008, καθαιρέθηκε από την παλιά του θέση το άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτή.

Από την 8 του Νοέμβρη του 1930, που έγιναν τα αποκαλυπτήρια του από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στεκόταν όρθιος και αγνάντευε το πέλαγος άγρυπνος φρουρός της πόλης μας.

Τι να σκεπτόταν άραγε αυτό το άψυχο μάρμαρο επί 78 ολόκληρα χρόνια;

8 Νοεμβρίου 1930 τα αποκαλυπτήρια

Τους τόσους άγνωστους στρατιώτες, που χάθηκαν στις μάχες για να παρασημοφορηθούν ορισμένοι άκαπνοι στρατηγοί και να ζούμε εμείς ελεύθεροι ή την παντελή αδιαφορία μας μέχρι σήμερα, που τον είχαμε καταντήσει παρκαδόρο σε ένα μεγάλο πάρκινγκ, που το ονομάζαμε πλατεία;

Ο στρατιωτικός διοικητής Ρεθύμνης με παλαίμαχους Κρητικούς την 8-11-1930

Σε μερικές ημέρες φρεσκοκαθαρισμένος και επιδιορθωμένος, ελπίζω, θα πάρει την θέση που του αξίζει σε μια όμορφη πλατεία, όπως φαίνεται από τις μακέτες. Εύχομαι κατά την ανύψωση του στη νέα του θέση, να γίνει μια μικρή τελετή και δεν θα ήταν κακό, ένα τιμητικό άγημα να απονείμει τιμές, όχι βέβαια στο άψυχο άγαλμα αλλά στους τόσους άγνωστους ήρωες, που έπεσαν «εις το καθήκον και εξ αιτίας αυτού»

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος προσέρχεται στην πλατεία για τα αποκαλυπτήρια

Για την ιστορία του αγάλματος και τα αποκαλυπτήρια του, παραπέμπω τους φίλους αναγνώστες στο φύλλο της εφημερίδας Κρητική Επιθεώρησις της 14-11-1930 και στο βιβλίο του Γιάννη Σπανδάγου, Μια πόλη μεταμορφώνεται-Το Ρέθυμνο στον 20ο αιώνα, Έκδοση Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τμήμα δυτικής Κρήτης, Μάρτιος 2003, απ΄ όπου και οι φωτογραφίες

Τιμητικό άγημα από τσολιάδες παρελαύνει στην προκυμαία

Σημείωση 3-9-08

Σήμερα 3-9-08 πήγα να φωτογραφίσω το άγαλμα, όπως είχε τοποθετηθεί κάτω στο δάπεδο, έτσι για την ιστορία. Δυστυχώς το βρήκα να έχει τοποθετηθεί στη νέα του θέση. Όχι συντήρηση, όχι τελετή, αλλά ούτε ένα πλύσιμο με λίγο νερό. Τελικά είμαι πολύ ονειροπόλος.

Στη συνέχεια συμπλήρωσα το άρθρο και δημοσίιεύτηκε στις εφημερίδες Ρέθεμνο 13-9-08 και Κρητική Επιθεώρηση 17-9-08 όπως παρακάτω:

Μετά την τοποθέτηση του αγάλματος στην νέα του θέση άρχισε μια συζήτηση μεταξύ των Ρεθεμνιωτών, γιατί το άγαλμα στη νέα του θέση κοιτάζει ανατολικά και όχι βόρεια όπως πρώτα. Στη συζήτηση εμπλέχθηκε και ο Δήμαρχος παραπέμποντας μας στον μελετητή του έργου της πλατείας. Δυστυχώς τίποτα δεν άλλαξε στην νοοτροπία μας από το 1930, που τοποθετήθηκε το άγαλμα, και τότε οι Ρεθεμνιώτες μουρμούριζαν. Άλλοι έλεγαν ότι η στολή του στρατιώτη είναι Γαλλική και όχι Ελληνική , άλλοι έλεγαν ότι ο γλύπτης προτιμήθηκε γιατί ήταν ημέτερος, άλλοι ότι το άγαλμα ήταν πανάκριβο, άλλοι διαφωνούσαν με την θέση. Μουρμούρα Ρεθεμνιώτικη.

Τα αγάλματα προς τιμή του Άγνωστου στρατιώτη δεν αποτελούν φρουρούς των πόλεων αλλά αναγείρονται για να τιμηθούν οι τόσοι ένστολοι και άστολοι αγωνιστές στρατιώτες, που σκοτώθηκαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι.

Το σλόγκαν του «βόρειου κινδύνου» με τον οποίο μεγαλώσαμε, ευτυχώς μας τελείωσε. Εκατοντάδες Ρώσοι, Ρουμάνοι, Πολωνοί, Βούλγαροι, Σέρβοι και Αλβανοί ζουν και εργάζονται ειρηνικά στην πόλη μας. Αρκετοί μάλιστα από εμάς έχουν παντρευτεί με άτομα από τις παραπάνω εθνότητες. Ιδιαίτερα για τους Ρώσους τουρίστες κάνουμε και τεμενάδες, εξ αιτίας ότι έχουν χρήμα.

Παρά του ότι το άγαλμα κοίταζε βόρεια οι Γερμανοί ήλθαν από τον αέρα και μας κατέκτησαν. Όταν δε έχασαν τον πόλεμο μας κατέκτησαν με το χρήμα τους και τον τουρισμό τους και τώρα δουλεύουμε ως εργάτες σε ντόπια ξενοδοχεία συμφερόντων τους.

Το άγαλμα του Κ. Γιαμπουδάκη στη Μεγάλη Πόρτα τιμά την εθελοθυσία του Αρκαδίου και δεν προστατεύει την πόλη από τους Αγιοβασιλιώτες και τους Σφακιανούς, που έρχονται από τον νότο.

Και τα δύο αγάλματα έχουν κακοποιηθεί παλαιότερα με συνθήματα και γκράφιτι από εμάς. Και τα δύο αγάλματα δεν έχουν συντηρηθεί από εμάς. Ας μη ξεχνάμε την κουρελιασμένη Ελληνική σημαία, που ανέμιζε πριν πέντε χρόνια δίπλα στο άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη επί τετραήμερο και αναγκάσθηκε τότε δημοτικός σύμβουλος να αγοράσει με δικά του χρήματα μια καινούρια σημαία, γιατί είχαμε γίνει σούργελο στους τουρίστες. Ας μη ξεχνάμε ότι το άγαλμα του Γιαμπουδάκη το στόλιζαν τέσσερεις φοίνικες και το τεράστιο δένδρο της πλατείας έπνιξε τον ένα, πνίγει και ετοιμάζεται να θανατώσει και τον άλλο, έχοντας του δώσει επικίνδυνη κλίση.

Κατά τύχη και τα δύο αγάλματα σήμερα έχουν τοποθετηθεί ως φρουροί, με την πλάτη γυρισμένη στις πάλαι ποτέ δύο πόρτες, των πάλαι ποτέ τειχών της πόλης. Το ένα στην «Μεγάλη πόρτα» και το άλλο «Τσ΄ άμμου την πόρτα».

Ας μη γκρινιάζουμε για την θέση τους, ας τα δεχθούμε ακόμα και ως φρουρούς των πάλαι ποτέ πυλών της παλιάς πόλης, έτσι για να μη μαλώνουμε αλλά πρωταρχικά να τα περιποιούμαστε και να τιμούμε τις ιδέες που εκφράζουν.

Αν είμαστε δε και φιλαλήθεις ας τοποθετήσουμε δύο ελληνικές και ξενόγλωσσες πινακίδες, αντίστοιχα, δίπλα σε κάθε άγαλμα, που να γράφουν:

«Στην θέση αυτή υπήρχαν τα παλαιά τείχη και οι πύλες τους, η Μεγάλη πόρτα και η Πόρτα της άμμου (αντίστοιχα) Τα κτίσματα αυτά τα καταστρέψαμε με επίσημη απόφαση το 1899, εμείς οι Ρεθεμνιώτες και με τις πέτρες τους ξεκινήσαμε να κτίζουμε την τσιμεντούπολη, που ονομάζεται νέα πόλη του Ρεθύμνου»

2 Σχόλια »

  1. Καθολου ονειροπολος και γω τετοια απορια εχω για την μετακινηση και ειναι τοσο ασχημο που κοιταει την εμπορικη τραπεζα, τι καλυτερο που εβλεπε τη θαλασσα???Ελευθερια

    Σχόλιο από Ελευθερία — 17 Σεπτεμβρίου 2008 @ 2:00 μμ | Απάντηση

  2. Πολύ μεγάλη φασαρία πάντως έχει δημιουργηθεί για το που κοιτάει το άγαλμα… Αλήθεια, έχει τόση σημασία αν το άγαλμα θα κοιτάει θάλασσα ή αν θα κοιτάει από την άλλη; και γιάτί; μήπως απλά μας αρέσει να βρίσκουμε αφορμές να γκρινιάζουμε για το κάθε τι…;

    Σχόλιο από roula — 17 Σεπτεμβρίου 2008 @ 7:10 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: