Άγονη γραμμή

9 Σεπτεμβρίου 2008

Νίκος Καζαντζάκης ένας μεγάλος δημιουργός

Βιβλιοπαρουσίαση από τον Αναστασάκη Μανόλη

Ο λογομάστορας φιλόλογος Μανόλης Παπαμαρκάκης διαθέτει πλουσιότατο υλικό, έχει ένα κατάμεστο κόσμο από εμπειρίες και βιώματα αποθηκευμένα μέσα του και, όταν έρχεται η ώρα, τινάζεται ως πίδακας από την ψυχή του.

Μέσα από ένα τέτοιο αχαλίνωτο υπερχείλισμα γνώσης ανάβλυσε ο κατάδικός του Νίκος Καζαντάκης, ως ο μεγαλύτερος δημιουργός του 20ου αιώνα.

Σε κείνου το δρόμο της ζωής και του έργου του τοποθέτησε ο συγγραφέας μια νέα αφετηρία «μέσα από κακοτράχαλα πετρομονοπάτια», όπως εξομολογείται ο ίδιος.

Μοιάζει ανάπαυλα λίγης ώρας, όσο χρειάζεται ένας αναγνώστης να ξαποστάσει για λίγο, διαβάζοντας το βιβλίο κι ύστερα να ξανακινήσει με νέα δεδομένα να μελετά το καζαντζακικό μεγαλείο μέσα από τα επιλεγμένα κείμενα του συγγραφέα.

Όπως μέσα από όλες της σημαδούρες της γραφίδας του, έτσι και μέσα από το έργο του « Ν. Καζαντζάκης» ο Μανόλης Παπαμαστοράκης θα ξεχωρίσει, θ’ αγαπηθεί και θα πάρει νέο κουράγιο για να παράγει τέτοια δημιουργήματα, που θα αντέξουν στο χρόνο.

Δεν θα παραλείψω να υπογραμμίσω ότι ο συγγραφέας Μανόλης Παπαμαρκάκης και το έργο του δεν ανήκουν σε εταιρίες και λογότυπα…Ανήκουν στο αναγνωστικό κοινό. Ποιο κοινό; Ο ίδιος απαντά:

« Το ελάχιστο αυτό πόνημά μου για το Νίκο Καζαντζάκη, γράφτηκε για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και ειδικούς».

Εγώ όμως, παρακάμπτοντας τη σεμνότητά του, απαντώ: για όλους!

Το μήνυμα του συγγραφέα, όπως διατυπώνεται στο προλογικό του σημείωμα:

« Για να πάει ο τόπος και ο άνθρωπος μπροστά, χρειάζεται δουλειά, δουλειά, πολλή δουλειά και συνεχής προσπάθεια. Κανείς δεν πρέπει να υποτάσσεται στην τύχη του, αλλά να αγωνίζεται και να αγωνιά να φτάσει ψηλά, πολύ ψηλά, που είναι και το νόημα της καζαντζακικής φιλοσοφίας».

Είμαι βέβαιος ότι ο συγγραφέας θα συνεχίσει με την ορμή ενός εφήβου και τη σοφία ενός ανθρώπου που «Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω», όπως η μεγάλη του αγάπη ο Νίκος Καζαντζάκης…

 

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: