Άγονη γραμμή

14 Οκτωβρίου 2008

Κρητολογικά Γράμματα, τόμος 21 (2007- 2008)

Filed under: Άγονη Γραμμή — Άγονη Γραμμή @ 12:32 μμ
Tags:

Παρουσίαση από τον Μιχάλη Τρούλη

Τα Κρητολογικα Γράμματα  είναι  η περιοδική  έκδοση  της ΙΛΕΡ. Εκδίδονται  συνεχώς, από το 1990, με σκοπό  να  στηρίξουν  τους ερευνητές-μελετητές της τοπικής ιστορίας, της αρχαιολογίας, της λαογραφίας, της φιλολογίας, της γλωσσολογίας, της τέχνης και να τους προσφέρουν ένα έγκυρο και φιλόξενο Βήμα για τη δημοσίευση των σχετικών  εργασιών τους, που αφορούν στην Κρήτη.

Μέχρι  σήμερα  έχουν εκδοθεί 21 τόμοι. Ο τόμος20 (2005-2006) είναι ευρετήριο των   τόμων  1-19 (1990-2004) και αποτελεί πολύτιμο  εργαλείο  για οποιονδήποτε επιθυμεί να αναζητήσει και να εντοπίσει άμεσα  πληροφορίες που περιέχονται στις σελίδες τους, ιδιαίτερα για το πλήθος  των  ονομάτων προσώπων, τόπων  και πραγμάτων.  Επρόκειτογια μια σημαντική απόφαση του Δ.Σ. της ΙΛΕΡ, η οποία σφράγισε και τον πρώτο κύκλο του περιοδικού.

Ο τόμος 21 (2007-2008), ο πρώτος της νέας περιόδου,  με  βελτιωμένη αισθητική  στην εμφάνιση και στην παρουσίαση των περιχομένων, προδιαγράφει  η ψηλότερους  στόχους. Αυτό  το διασφαλίζει η αποτίμηση της προσφοράς, «Με αφορμή τα20 χρόνα εκδηλώσεων και εκδόσεων της Ιστορικής  και  Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου» (σελ.  11-15) αλλά  και η συσσωρευμένη εμπειρία.

Στον 12ο τόμο συμμετέχουν: Ο αείμνηστος ακριβός φίλος και εξαιρετικός συνεργάτης Μανώλης Ε. Δετοράκης, δυστυχώς, με την τελευταία εργασία του«Δρ  Εμμανουήλ Σ. Βλαστός, Κρης, Ρεθυμνιος»·Πέτρος Πετράτος, «Η Γενίκη επαναστατική τωνΚρητών Συνέλευσις(1897-1898).  Αξιολογική αποτίμηση των εγγράφων της»· Αντώνης Χουρδάκης, «Αντώνιος Γιάνναρης: ένας κρητικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο St Andrews της  Σκωτίας(1896-1903)»· Γιάννης Γ.Χρηστάκης,  «Η Ένωσητης Κρήτης με την Ελλάδα. Η συμβολή του Γ. Πα-παμαστοράκη»· Ιωάννα Α. Ραμουτσάκη, «Γεώργιος Ι. Χατζηγρηγοράκης. Ησυμβολή του στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα»· Αντώνης Στρατάκης,«Οι συμβολαιογράφοι τουΡεθύμνου  ΠερτέΒ Δερβισάκης και Ιωάννης Δ. Νι-κολακάκης»·  Νίκος  Γ.Χριστινίδης,  «ΝικόλαοςΑντωνίου   Χριστινίδης(1854-1937)»· Θρασύβου-λος Ο. Παπαστρατής, «ΤοΡέθυμνο  στις αρχές  του20ού αιώνα, μέσα από τους εμπορικούς οδηγούςτης εποχής» και  ΣτέλλαΠιθαρούλιου, «Η κεραμική στο έργο του Νίκου Καζαντζακη».

Στη θέση του παραρτήματος παρουσιάζεται η«Τιμητική Ημερίδα αφιερωμένη στη Μπέτυ Ψαροπούλου (Μαργαρίτες Μονή Σωτήρος Χρίστου, 22Μαΐου 2004), στην οποία μετέχουν: Η Ειρήνη Γα-βριλάκη, με τις «δημοσιεύσεις της τιμηθείσας»· ΗΑναστασία Γιαγκάκη,«Εγχάρακτη εφυαλωμένη κεραμική από την  ανασκαφή της αρχαίας Μεσσήνης»· Κωνσταντίνο ςΚαπελλάκης,  «Όστρακα εφυαλωμένης  κεραμικής από την ανασκαφή του οικοπέδου Ξεκαρδάκη τηςοδού Χορτατζών   Ηρα-κλείου Κρήτης»· ΑντιγόνηΜαραγκού, «Οι Κρητικοί αφμορείς στην πτολεμαϊκή και ρωμαϊκή περίοδο»·Στέλλα Δρούγου, «Σχήμα και χρήση  των αγγείων. Μια προσέγγιση της δημιουργίας της μορφής των αγγείων στην κεραμικήτου αρχαίου  ελληνικού κόσμου» και Πέτρος Θέμελης, «Κέντρο και περίφέρεια. Η μαρτυρία της κεραμικής».

Στο πλαίσιο της αναζήτησης του σύγχρονου προσώπου της Κρήτης, ακολουθούν οι Βιβλιοπαρουσιάσεις  που  δίνουν  το στίγμα της πνευματικής παραγωγής  στον  τόπο μας. Περιλαμβάνονται μόνο τα  Βιβλία  που μας έστειλαν  οι  συγγραφείς τους και έχουν περιεχόμενα σχετικά με τα θέματα του περιοδικού.

Οι  συνδρομητές, αλλά και όσοι το επιθυμούν, μπορούν  να παραλάβουν το νέο τόμο από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου: Αγίας  Βαρβάρας  26,  74100 Ρέθυμνο. Τηλ. 28310 29215.  Από τον ίδιο χώρο διατίθενται και οι άλλες εκδόσεις της ΙΛΕΡ:

  • Τα Κρητικά Τοπωνύμια, 2 τόμοι, συνοδευόμενοι από ένα cd
  • Λαϊκή Ιατρική. Της Βενετίας το Ρέθυμνο, Ο Μυλοπόταμος από την Αρχαιότητα ως Σήμερα, 9τόμοι. Η ζωή στον Μυλοπόταμο τον 16ο αιώνα, 90 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την ελεύθερη Ελλάδα. Το Οθωμανικό Κτηματολόγιο του Ρεθύμνου κ.ά.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: