Άγονη γραμμή

30 Νοεμβρίου 2008

Κουνδουράκης Μανόλης

Filed under: Κουνδουράκης Μανόλης — Άγονη Γραμμή @ 11:32 μμ
Tags:

0112-08-kund-vivlio1

kund8 kund7 kund6 kund4 kund31 kund21

Ζωγράφος. Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1948. Είναι έγγαμος με τη συμβολαιογράφο Ρεθύμνου, Ασπασία Πολοπετράκη κι έχουν δυο παιδιά: τον Δημήτρη, φοιτητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και την Ελένη μαθήτρια Δημοτικού Σχολείου. Οι γονείς του: Δημήτριος συνταξιούχος Χωρ/κής και η Αλεξάνδρα.

Ο Μ.Κ. σπούδασε στη Σχολή Ναυπηγών Πειραιάκαι στο εργαστήριο της ΑΣΚΤ (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) μετά από παρότρυνση του καθηγητή της Σχολής Ανδρέα Γεωργιάδη. Συνέχισε τις σπουδές του το 1978 στο Λονδίνο (COLEGS ART).

Έργα του έχει παρουσιάσει σε ατομικές και ομα-δικές εκθέσεις στην Αθήνα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Βαρκελόνη και άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες,  με μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία. Το 1989 εκπροσώπησε το Ρέθυμνο στην αδελφοποίηση Ρεθύμνου-Καστελάζου. Έχει  φιλοτεχνήσει το μετάλλιο ΜΙΝΩΤΗ, έχει βραβευθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για το σήμα (ιδέα του) του Πανεπιστημίου. Το 1990 έλαβε το Α’ Βραβείο από τη ΔΕΗ και τον Τουρισμό, για το Μνημείο Ελευθερίας και Πνεύματος. Διετέλεσε για τρία χρόνια καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Κρητικής Εστίας Αθηνών. Το μνημείο της Γυναίκας της Κρήτης που έχει στηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλεως του Ρεθύμνου  είναι δικό του έργο (φιλοτέχνησε τις μακέτες).

Στα πρώτα του έργα προτίμησε τον ιμπρεσιονισμό και τη νατουραλιστική  απεικόνιση του τοπίου. Από το 1985 προχώρησε στον διακυβισμό με νοητικές προεκτάσεις. Βρίσκει πιο εύκολη την έκφραση των ζωγραφικών συναισθημάτων με τη διαθλαστική ζωγραφική. Πάντα τον προβλημάτιζε ως καλλιτέχνη ο άνθρωπος και τον παρουσιάζει όπως θα ήθελε να είναι. Θεωρεί τον Ελ Γκρέκο επαναστάτη στο χώρο της τέχνης και πολύ σημαντικό βήμα στο χώρο των Ελληνικών Εικαστικών Τεχνών τη Σχολή του Μονά χου (Μπουζιάνης, Γκύζης κ.ά.) Από τους σύγχρονους ζωγράφους θεωρεί πολύ σημαντικούς τους Παπαδοπερράκη, Κελαϊδή, Αγγελάκη, Μυταρά, Τέτση κ.ά. Πιστεύει πως οι νέοι ζωγράφοι δεν πρέπει να βιάζονται, γιατί η ωρίμανση έρχεται μέσα από την εξάσκηση σε όλες τις τεχνοτροπίες προχωρώντας σταδιακά προς την αφαίρεση. Δίδαξε σε σεμινάρια Ζωγραφικής των Μεσογειακών Προγραμμάτων στο Ηράκλειο Κρήτης το 1993. Έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Παιδείας εικονογραφώντας την Πολιτική Αγωγή Ε’ και ΣΤ’ τάξεως της Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Ο ιστορικός Τέχνης Αντώνης Κουρτικάκης έγρα- ψε για την τέχνη του Μ. Κουνδουράκη:

«Ο Μανόλης Κουνδουράκης με μια ξεχωριστή δύναμη στερεώνει τη Ζωγραφική τον φωνή πάνω στο Μουσαμά, δίνοντας στα θέματα του ακριβή παραστατικότητα και ρεαλισμό, τόλμη στο σχέδιο και στο χρώμα. Δύναμη της φόρμας στη διαθλαστική και αρμονική χρωματική συνεργασία, στις διευρυμένες αισθητικές αξίες, στο ρυθμό και την κίνηση, στην ψυχογραφική έκφραση και το ρεαλισμό των στοιχείων που εξελίσσονται σε νοητικές και αισθησιακές αρετές σε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.».

Ανάλογες  κριτικές έχουν γραφτεί για τον Μ.Κ.και από άλλους διαπρεπείς τεχνοκριτικούς (Καστελιώτης Α – Β. Α. Κουντουρίδης κ. λπ)

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: