Άγονη γραμμή

28 Δεκεμβρίου 2008

Ένας φάρος προσπαθεί να αφυπνίσει συνειδήσεις…

Filed under: Τρούλης Μιχάλης — Άγονη Γραμμή @ 9:00 μμ

f47-porta-makria

Ο αιγυπτιακός φάρος του Ρεθύμνου είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Χαρίδημου Ανδ. Παπαδάκη -Νταραμανελίτη, του πρώτου στο Ρέθυμνο με χρονολογία 2009. Αναφέρεται στο έτος ίδρυσης του ρεθεμνιώτικου φάρου, σε μια περίοδο {1830- 1840), που η Κρήτη είχε παραχωρηθεί στους Αιγυπτίους ως αντάλλαγμα των υπηρεσιών τους στο Σουλτάνο, στην Κρήτη και Πελοπόννησο, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης γι΄ αυτό του δίνει και την προσωνυμία «αιγυπτιακός».

Η κατασκευή του ρεθεμνιώτικου φάρου εντάχθηκε στο πρόγραμμα των λιμενικών έργων που έγιναν στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής κατοχής για την ανασυγκρότηση του νησιού. Προς την ίδια κατεύθυνση στόχευαν και τα άλλα κοινωφελή έργα: δρόμοι, γέφυρες, υδραγωγεία, που εκτελέστηκαν τότε.

Στην πορεία της έρευνας για τον ρεθεμνιώτικο φάρο, ο έμπειρος πλέον ερευνητής της τοπικής ιστορίας δοκίμασε όλες τις διαβαθμίσεις των συναισθημάτων, που έχει μάθει να βιώνει έντονα και να τα εκφράζει απαράλλακτα.

Από τη σημερινή ιστορική πραγματικότητα, που την αποτυπώνει λίγο αυστηρά, και την αναφορά στην ιστορία των φάρων, οδηγείται στις γνωστές αποτυπώσεις του ρεθυμνιώτικου φάρου, στην εικονική του πραγματικότητα από το 1850 μέχρι σήμερα. Οι απλές λεζάντες αφήνουν τον αναγνώστη να δώσει τη δική του ερμηνεία.

Ο προσεκτικός ερευνητής «παρακάμπτει» τη Βενετόκρατία και την πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας και επικεντρώνει το διεισδυτικό βλέμμα του στην Αιγυπτιοκρατία, στην ΕΠΙΓΡΑΦΗ, που του αποκαλύπτει το «θησαυρό», το έτος που κτίστηκε ο φάρος, το 1838! Από εκεί και πέρα όλα ήταν εύκολα για το νέο βιβλίο, το οποίο παρουσιάζει με το γνώριμο ύφος, από όλες τις παραμέτρους, τις θετικές και τις αρνητικές, πάντως, με πολύ χαρά, όπως μόνον εκείνος γνωρίζει να εκφράζει και να μοιράζεται με τους φίλους του.

Μπράβο, Χάρη, που πρόσθεσες ακόμα μια, αλλά σημαντική, ψηφίδα στην ιστορία του τόπου μας.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: