Άγονη γραμμή

22 Ιανουαρίου 2009

Χορηγοί και υιοθέτες

Filed under: Παπαδάκης Χαρίδημος Α. — Άγονη Γραμμή @ 8:38 μμ
Tags:

Μ΄ αρέσει να περπατώ στην πόλη μου τα κυριακάτικα, μελαγχολικά πρωϊνά του χειμώνα και να την παρατηρώ. Αποπνέει μια άλλη ομορφιά και τα μέρη της μου θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής. Τελευταία αντιλήφθηκα ότι οι πίνακες μου στολίστηκαν με λίγες όμορφες πινελιές. Μικρές, αγαπημένες μου τοποθεσίες αναπλάστηκαν και πήραν χρώμα μέσα στο μουντό τοπίο, όπως η Μεγάλη πόρτα, τα Βρυσάκια κ.α.

Λίγα και μικρά έργα έδωσαν ομορφιά και αναρωτιέμαι, που βρέθηκαν λεφτά στα άδεια ταμεία του Δήμου; Την απάντηση μου την έδωσε ο φίλος Μίνως Αλεφαντίνος με μια λέξη Χορηγία [1].

Ο υποχρεωτικός θεσμός της χορηγίας της Αθηναϊκής Δημοκρατίας έγινε άτυπος θεσμός στα πρώτα δύσκολα χρόνια του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, με την μορφή των Εθνικών Ευεργετών και δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που λέμε ελληνικό φιλότιμο.

Αυτό το φιλότιμο με την μορφή της χορηγίας είχε ξεχαστεί σ΄ αυτήν την πόλη και δόξα τω Θεώ, εμφανίστηκε έστω και καθυστερημένα. Μικρά ποσά, από εύπορους Ρεθεμνιώτες, που μπορούν να αφαιρεθούν και από την Εφορία, δημιούργησαν τις όμορφες μικρές πινελιές στον πίνακα της πόλης μας.

Δυστυχώς αυτές οι χορηγίες αγνοήθηκαν ή πέρασαν στα ψιλά των ΜΜΕ και δεν δόθηκε ή έμφαση που έπρεπε από τον Δήμο, ώστε να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση.

Μπράβο στους χορηγούς! Aς αποτελέσουν παράδειγμα για μίμηση.

Τους αναφέρω τιμητικά και χρονολογικά. Προς άρση κάθε παρεξήγησης, για τους υποψιαζόμενους διάφορα, δεν έχω καμιά επαγγελματική σχέση μαζί τους και αν ξέχασα κάποιον να με συγχωρέσει γιατί δεν τον πληροφορήθηκα.

Φωτισμός της Φοορτέτζας.

Χορηγός κόστους έργου: Λιοδάκης -Σαραντινός -Τρουλινός Καρασκευαστική Α.Ε.

Αναβάθμιση και μερική ανάπλαση της πύλης της Μεγάλης Πόρτας.

Χορηγοί: Μαριάννα Δασκαλάκη του Νικολάου και οικογένεια Ψυχαράκη: Δέχθηκαν και κατεδαφίστηκαν τα μοναδικά μπαλκόνια των σπιτιών τους, χωρίς αποζημίωση και χωρίς δικαστήρια, για να αναδειχθεί το μνημείο.

Χορηγός αναβάθμισης και ανάπλασης: Λιοδάκης Παντελής ΑΕΒΕ.

Αντικατάσταση του νεκρού δένδρου φοίνικα, σήμα κατατεθέν της Φορτέτζας, με νέο ψηλό υγειή φοίνικα.

Χορηγός αγοράς και μεταφοράς από την Κυλλήνη: Οικογένεια Νικολάου Δασκαλαντωνάκη.

Κατασκευή και ανάδειξη της πηγάδας της Μεγάλης Πόρτας.

Χορηγός:Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ρεθύμνης.

Φωτισμός της κρήνης Ριμόντι- Βρυσάκια.

Χορηγός μελέτης φωτισμού: η αθηναϊκή εταιρεία Στεργιανίδης.

Χορηγός κόστους έργου: Λιοδάκης -Σαραντινός -Τρουλινός Καρασκευαστική Α.Ε.

Μικρές χορηγίες που δημιουργούν όμορφα έργα και αναδεικνύουν την πόλη.

Μπράβο τους θα πεις, έχουν λεφτά και τα δίνουν αλλά εγώ δεν έχω λεφτά τι να κάνω;

Την απάντηση μου την έδωσε ο φίλος Γιώργης Φρυγανάκης με μια λέξη Υιοθεσία [2]

Ναι υιοθεσία. Εκτός από τον θεσμό της νομικής υιοθεσίας, υπάρχει και η υιοθεσία χώρων και μνημείων. Θεσμός άτυπος, που εφαρμόζεται χρόνια στην Ευρώπη.

Εσύ ο δάσκαλος, ο καθηγητής, ο πανεπιστημιακός παρότρυνε τα παιδιά σου να υιοθετήσουν ένα μνημείο της πόλης, δόξα τω Θεώ μπόλικα έχουμε, να μάθουν την ιστορία του, να γράφουν γι΄ αυτό, να το προστατεύουν, να το αγαπούν, να παρεμβαίνουν, όταν εμείς το καταστρέφουμε, από τις μαθητικές εφημερίδες, από τα blogs, από τα ΜΜΕ.

Εσύ ο καταστηματάρχης υιοθέτησε την ζαρντινιέρα, που είναι έξω από το μαγαζί σου, μη παρκάρεις πάνω της το μηχανάκι σου, σιχτίρισε την κυρία που φέρνει το σκυλάκι της να κάνει την ανάγκη του και όποιον καταστρέφει τα λουλούδια. Υιοθετήστε όλοι μαζί οι γείτονες και προστατέψετε το μνημείο της γειτονιάς σας και μη διστάσετε να παρεμβαίνετε στα ΜΜΕ, στις υπηρεσίες, σε όσους αδιαφορούν και σε όσους τα καταστρέφουν.

Απλά πράγματα, που δίνουν ποιότητα ζωής.

Ας πρωτοπορήσει η εκκλησία μας στο θεσμό της χορηγίας, στην υπό κατασκευή πλατεία της Μητρόπολης, στο κάτω – κάτω αναδεικνύει τον καθεδρικό ναό, το δεσποτικό και το καμπαναριό, δίνοντας το καλό παράδειγμα στις εταιρείες, που κατασκευάζουν μπετόν στο Ρέθυμνο και σε όσες ασχολούνται με πέτρες και μάρμαρα.

Ας πρωτοπορήσουν, για άλλη μια φορά, στον θεσμό της υιοθεσίας μνημείων οι πολιτιστικές ομάδες των φοιτητών μας, δίνοντας το καλό παράδειγμα. Ας υιοθετήσουν το στέκι τους, που μαζεύονται κάθε βράδυ, το μνημείο της Loggia του Ρεθύμνου -το παλιό μουσείο, και ας το προστατέψουν από αυτούς, που άρχισαν και κάνουν  graffiti πάνω του με αποτέλεσμα να την καταστρέφουν, όπως κατάστρεψαν τον φάρο μας.

[1] Συνέντευξη υπεύθυνου δημοτικού συμβούλου, για τα μνημεία Μίνωα Αλεφαντίνου προς την Αθηνά Πετρακάκη. Εφημερίδα Ρέθεμνος 10-1-2009]

[2] Φρυγανακης Γεώργιος, Λόγια του φάρου. Εφημερίδα Ρέθεμνος 10-1-2009 και htpp://agonigrammi.wordpress.com

17-1-2009

1 σχόλιο »

 1. Σου γραφω μια πολυ ομορφη μαντιναδα που εμαθα πλεον.

  ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ ΤΟ ΦΩΣ

  ΑΣ ΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΟΜΑΔΙ!!

  ΣΠΙΘΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝ ΜΑΖΩΧΤΟΥΝ,

  ΘΑ ΦΕΞΕΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ!!!!!

  Σχόλιο από Maria Michailidou — 24 Ιανουαρίου 2009 @ 5:39 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: