Άγονη γραμμή

29 Ιανουαρίου 2009

Τι «Πλατεία» πλατιά!. Και τι ωραίο όνομα!!!

Filed under: Βογιατζιδάκης Λευτέρης — Άγονη Γραμμή @ 1:35 μμ
Tags:

…Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει κι άλλη λύση: η διπλή ονομασία. Αλλιώς θα τη λένε οι Ρεθεμνιώτες κι αλλιώς οι επισκέπτες…

Ζω πια μακριά από το Ρέθυμνο (άσχετο!). Όταν, λοιπόν, το επισκέφτηκα για λίγες μέρες με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς παρατήρησα (με το μάτι του σχεδόν εξωτερικού παρατηρητή) πολλές αλλαγές. Διαπίστωσα, κυρίως, αναζωογονητική πνοή και καλαισθησία. Ένα γούστο, βρε παιδί μου! Ιδιαίτερα στον Άγνωστο -που είχε γίνει αγνώριστος- και στη «νέα πλατεία», την «ανώνυμη». Πιστεύω κι εύχομαι αυτό το κλίμα αλλαγής να διαχυθεί ως καλή πρακτική κι αλλού… Και μετά την παρένθεση, επιστρέφουμε στην «ανώνυμη» πλατεία…

η «ανώνυμη Πλατεία»

…Τι «ανώνυμη» δηλαδή που εμείς για να την επισκεφτούμε και να συνεννοηθούμε-προσανατολιστούμε είπαμε επακριβώς: «πάμε στην πλατεία στο Τούρκικο» (εννοώντας το Δημοτικό Σχολείο). Ίσως, βέβαια, σε μερικούς είναι κάπως δυσάρεστο, αλλά… Τα ονόματα των οδών, των δρόμων και των περιοχών αναπτύσσονται εν πολλοίς ερήμην πιθανών ή επίδοξων νονών και συντέκνων. Αναπτύσσουν τη δική τους -αν και άψυχα- ζωή… Η κεντρική οδός Ελευθερίου Βενιζέλου στην Αθήνα βρίσκεται έτσι μόνο στις ταμπέλες. Όλοι συνεχίζουν να την ονομάζουν «Πανεπιστημίου». Και η περιοχή στο Ρέθυμνο μας που λέγεται «Πλάτανος» -χωρίς να έχει πια πλάτανο- λέγεται και πάλι «Πλάτανος»… Πιο απλά, όπως και να ονομαστεί, ίσως αυτό το όνομα δεν πολυχρησιμοποιηθεί… Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει κι άλλη λύση: η διπλή ονομασία. Αλλιώς θα τη λένε οι Ρεθεμνιώτες κι αλλιώς οι επισκέπτες…

η «συμμετοχική δημοκρατία»

Ο Δήμος Ρεθύμνου, λοιπόν, σοφά ποιών -πιστός στη συμμετοχική δημοκρατία και στην «κοινωνία των πολιτών»- κάλεσε τους Ρεθεμνιώτες να «βαφτίσουν» τη νέα τους Πλατεία. Και αυτοί ανταποκρίθηκαν και με το παραπάνω! Έχουμε λοιπόν πολλούς επίδοξους νονούς. (Για να δούμε τελικά πώς θα ονομαστεί και με ποια ακριβώς διαδικασία). Το μπαλάκι στους πολίτες. Ωραίο καταρχήν, αλλά η συμμετοχική δημοκρατία δεν είναι αυτό ακριβώς… Θέλει ενεργοποίηση των πολιτών και σε σοβαρότερα θέματα «υψηλής πολιτικής» (θα μου πείτε από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε!). Στο βαθμό που η πρόσκληση ονοματοδοσίας δεν είναι συγκυριακό πυροτέχνημα, για να προσδώσει ψευδαίσθηση συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων, αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή χρειάζεται να ακολουθήσουν κι άλλες απόπειρες πραγματικής συμμετοχής των δημοτών στα κοινά.

η ιδεοθύελλα

Και επειδή είναι σπάνιο -έως απίθανο- να βρεις δυο Ρεθεμνιώτες να συμφωνούν μεταξύ τους, άρχισαν να προτείνουν διάφορα ονόματα. Brainstorming ή ιδεοθύελλα το λένε στα παιδαγωγικά, στη διαφήμιση και στο μάρκετινγκ. Και κάθονται γύρω από τραπέζι στρογγυλό κι αραδιάζουν το μακρύ και το κοντό τους… Πες και πες θα ειπωθεί και κάτι εξαιρετικό! Κι ακουστήκαν πολλά: «Πλατεία Ειρήνης», «Φιλίας», «Πολιτισμού», «Ενότητας»… Και τα λοιπά. Και τα λοιπά. Και τα λοιπά… Έτσι χωρίς κριτήρια. Άλλοι προτάσσουν το ιστορικό υπόβαθρο της περιοχής, άλλοι «να θυμίζει Ρέθυμνο», άλλοι «να ακούγεται ωραία» κι άλλοι «να εκφράζει πανανθρώπινες αξίες»… Κι άλλοι…

υστερόγραφο

1. Υπάρχουν και πολλά μωρά παιδιά αβάφτιστα…

2. Και εγώ, για να είμαι συνεπής με την ασυνέπειά μου, προτείνω καμιά δεκαριά, πέντε-έξι ταιριαστά ονόματα που καθρεφτίζουν εμάς και το επίπεδό μας: «Πλατεία Ελληνοτουρκικής φιλίας» (αν ονομαστεί έτσι θα την εγκαινιάσει ο Παπανδρέου), «Πλατεία Αρχοντάκη-Μαρινάκη» ή «Πλατεία Μαρινάκη-Αρχοντάκη», «Πλατεία Κλαυθμώνος» (είναι λογοκλοπή, αλλά μας ταιριάζει!), «Πλατεία Γραμμάτων και Τεχνών» (τα «γράμματα και οι τέχνες», όπως όλοι ξέρουν, είναι ταυτόσημη έννοια με το Ρέθυμνο). Αν δεν επιλεγεί κάποια πρότασή μου, θα το πάρω πολύ προσωπικά!

Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα Κρητική Επιθεώρηση 12-1-09

lefterisvog@yahoo.gr

Advertisements

3 Σχόλια »

 1. Πολύ εύστοχος!

  Πράγματι, οι αλλαγές που είδα κι εγώ στο Ρέθυμνο είναι εντυπωσιακές! Η δε Πλατεία στην παλιά πόλη, στην παλιά Περιβόλα, είναι το κάτι άλλο. Δίνει αναπνοή στην πόλη.

  Ούτως ή άλλως διπλή ονομασία θα έχει. Οπότε μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να δουν πώς θα τη λέει ο κόσμος και μετά να τη «βαφτίσουν»!

  Σχόλιο από ikor — 29 Ιανουαρίου 2009 @ 5:32 μμ | Απάντηση

 2. Πλατεία Παλιας Πόλης και τέλος!

  Σχόλιο από μιντζιρας — 30 Ιανουαρίου 2009 @ 8:22 μμ | Απάντηση

 3. H ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΠΛΑΤΕΙΑ «ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ» ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΝ ΠΑΛΙΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΗΣΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ.

  Σχόλιο από Maria Michailidou — 1 Φεβρουαρίου 2009 @ 8:05 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: