Άγονη γραμμή

6 Φεβρουαρίου 2009

3ο Το βενετσιάνικο ρολόϊ του Ρεθύμνου

Filed under: Λουλούδης Ηλίας — Άγονη Γραμμή @ 9:46 πμ
Tags:

3ο Το βενετσιάνικο ρολόϊ του Ρεθύμνου

Το Ρολόι του Πύργου ήταν Αστρονομικό Μηχανικό.

Στο πρώτο δημοσίευμα διατύπωσα τις αντιρρήσεις μου , για την από το 1995 ατεκμηρίωτη, αλλά επικρατούσα άποψη ότι το Ρολόι του Πύργου ήταν Ηλιακό

Στο δεύτερο διατύπωσα την υπόθεση ότι το Ρολόι ήταν Μηχανικό .

Στο σημερινό δημοσίευμα θα κάνω μια προέκταση της προηγούμενης υπόθεσης και θα παραθέσω κάποια στοιχεία από τα οποία προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις ότι το Ρολόι ήταν Αστρονομικό Μηχανικό.

tojotis

Το σκίτσο και η φωτογραφία με το ζώδιο του Τοξότη

Δύο στοιχεία που έχουμε από τον Gerola, μια φωτογραφία και ένα σκίτσο ,με το ζώδιο του Τοξότη ,είναι τα ποιο σημαντικά κατά την γνώμη μου. Κανένας δεν έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα με αυτά τα δύο στοιχεία . Απλά επικρατεί λανθασμένα η άποψη ότι τα χαραγμένα γράμματα κάτω από τον Τοξότη είναι επιγραφή. Θα δούμε λοιπόν ότι δεν πρόκειται περί επιγραφής ,άλλωστε τι νόημα μπορεί να έχει μια επιγραφή στο κέντρο του ρολογιού

Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά το σκίτσο και την φωτογραφία του Gerola με τον Τοξότη, βλέπουμε ότι πάνω είναι χαραγμένα τα  γράμματα (….OVEM — DI….). . Είναι προφανές ότι πρόκειται για δύο λέξεις αφού υπάρχει μια τελεία που λειτουργεί ως διαχωριστικό. Σε αυτές τις δύο λέξεις παρατηρούμε ότι η πρώτη έχει κατάληξη OVEM και η δεύτερη ξεκινά με DI

Η υπόθεση που κάνω για το τι μπορεί να σημαίνουν αυτά τα γράμματα είναι απλή αλλά αρκετά πιθανή.

Υποθέτω ότι ολόκληρες οι λέξεις είναι  (— N O V E M — D I C E M —) ,που αντιστοιχούν στις λέξεις —NOVEMBRE— DICEMBRE.— με σύντμηση.

Αυτή η υπόθεση είναι αρκετά λογική ,αν λάβουμε υπόψη μας ότι , ο Ήλιος διερχόταν σύμφωνα με τους αστρολόγους-αστρονόμους της εποχής από το ζώδιο του Τοξότη από τις 23 Νοεμβρίου ως τις 21 Δεκεμβρίου περίπου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό λοιπόν να υπάρχει αντιστοίχηση του ζωδίου (Τοξότης) με τους μήνες που εκπροσωπεί (Νοέμβριος-Δεκέμβριος).

Ένα προβληματισμό που μπορεί να θέσει κάποιος , είναι ότι αν βάλουμε το συγκεκριμένο σκίτσο πάνω σε ένα κύκλο θα δούμε ότι οι μήνες διαβάζονται ανάποδα,  η απάντηση εδώ είναι ότι η φορά ανάγνωσης πρέπει να είναι δεξιόστροφη , όταν κοιτάζουμε τον κύκλο με τους αστερισμούς.

zodiac22

Περί ζωδίων

Να ξεκαθαρίσω ότι λέγοντας ζωδιακό κύκλο ,εννοώ τον αστρονομικό κύκλο των αστερισμών και όχι τον αστρολογικό ζωδιακό κύκλο , με την διευκρίνηση ότι την συγκεκριμένη εποχή αυτοί οι κύκλοι περίπου ταυτιζόταν.

Δεν πρέπει λοιπόν να γίνεται σύγχυση μεταξύ της επιστήμης της αστρονομίας και των τσαρλατάνων της αστρολογίας σήμερα

Απλά αυτές οι δύο έννοιες λειτουργούσαν περίπου σαν ένα την εποχή του Μεσαίωνα.

Με λίγα λόγια ο ζωδιακός κύκλος είναι μια ζώνη αστέρων σταθερού σχηματισμού η οποία σημειώνει τις φαινομενικές πορείες του ήλιου της σελήνης και των πλανητών γύρω από τη Γη. Οι πρώτοι αστρονόμοι σχεδίαζαν εικόνες αυτής της περιοχής του ουρανού , δημιουργώντας 12 ομάδες ή αστερισμούς , που σε μια εξιδανικευμένη εκδοχή καταλάμβαναν ίσα τμήματα 30 μοιρών το κάθε ένα.

Στις 21 κάθε μήνα ο ήλιος φαίνεται να αλλάζει σύμβολο στον κύκλο ξεκινώντας από τον Κριό με κατάληξη τους Ιχθείς.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Ήλιος δεν αλλάζει ζώδιο κάθε 30 ημέρες και αυτό γιατί κάθε  ζώδιο δεν καταλαμβάνει ίση περιοχή του ουρανού σε σχέση με τα υπόλοιπα ζώδια. Έτσι έχουμε κάποια ζώδια να διαρκούν 5 ημέρες και κάποια άλλα 44 ημέρες. Επίσης από τα 12 γνωστά ζώδια ,υπάρχει και το 13ο ζώδιο που είναι ο Οφιούχος , από όπου περνά ο Ήλιος , μετά τον Σκορπιό και πριν από τον Τοξότη.

kykloi-roloi

Η ωρολογόπλακα στο σκίτσο του Gerola

Είναι δεδομένο ότι το σκίτσο του Gerola , με τον Πύργο του Ρολογιού , είναι εν μέρει φανταστικό. Δεν μπορώ να δεχτώ όμως ότι είναι στη φαντασία του , η φωτογραφία και το σκίτσο του Τοξότη, εφόσον τα βρήκε εδώ και τα αποτύπωσε.

Κατά την γνώμη μου ο περιηγητής έχει σκιτσάρει με αρκετή ακρίβεια την ωρολογόπλακα.

Με μια ποιο προσεκτική παρατήρηση στο σκίτσο του Gerola ,βλέπουμε ότι υπάρχουν στην επιφάνεια της πλάκας 5 ομόκεντροι κυκλικοί δακτύλιοι (κ.δ.) και ένας κυκλικός δίσκος στο  εσωτερικό Σχ2

Θα κάνω μια απλή περιγραφή παρακάτω για τον κάθε δακτύλιο

Κυκλικός δακτύλιος 1 (κδ1)

Είναι διακοσμητικός .

Κυκλικός δακτύλιος 2 (κδ2)

Είναι χωρισμένος σε 24 ίσους τομείς , και πάνω του χαραγμένες 12+12=24 ώρες , άρα είχε επιλεγεί το σύστημα των ισόχρονων ωρών ,το οποίο σύστημα είναι βασικό χαρακτηριστικό των μηχανικών ρολογιών της εποχής τοποθέτησης.

Κυκλικός δακτύλιος 3 (κδ3)

Είναι χαραγμένος ο κύκλος των αστερισμών, με τα 12 ζώδια-αστερισμούς σχετικά ευδιάκριτα .

Κυκλικός δακτύλιος 4 (κδ4)

Είναι χαραγμένα κάποια δυσδιάκριτα σύμβολα , εδώ νομίζω σύμφωνα με τα παραπάνω , ότι πρόκειται για τα ονόματα των μηνών που φαίνονται στο σχέδιο και την φωτογραφία με τον Τοξότη

Κυκλικός δακτύλιος 5 (κδ5)

Καταλήγουν οι ακτίνες του κδ6 και τον τέμνουν ,ενδεχομένως φανταστική απεικόνιση

Κυκλικός δακτύλιος 6 (κδ6)

Είναι χαραγμένο ένα δυσδιάκριτο πλήθος από ακτίνες , πιθανόν 12 τον αριθμό, ενδεχομένως φανταστική απεικόνιση.

Η εκτίμηση μου είναι ότι μέχρι και τον κδ4 η απεικόνιση του Gerola είναι απόλυτα ακριβής, από εκεί και πέρα μάλλον είναι φανταστική , πιθανόν να έχει επηρεαστεί από άλλα ρολόγια ,που ενδεχομένως είχε υπόψιν από τις περιηγήσεις του.

Καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα , ότι η πλάκα που σχεδίασε ο Gerola είχε σίγουρα τρία στοιχεία στις ενδείξεις της , τον κύκλο των ωρών, τον κύκλο των αστερισμών, τον κύκλο των μηνών σε πλήρη αντιστοίχιση με τους αστερισμούς .

Επομένως το Ρολόι με αυτές τις  ενδείξεις χαραγμένες στην πλάκα ,έδειχνε και άλλες πληροφορίες εκτός από την ώρα (φαινόμενη κίνηση ήλιου, φάσεις σελήνης ,κινήσεις πλανητών κτλ).

Συμπέρασμα

Το Ρολόι εφόσον στην πλάκα είχε τέτοιου είδους ενδείξεις , ήταν Αστρονομικό.

Για να έχουμε Αστρονομικό Ρολόι με κυκλική πλάκα , δεν μπορεί παρά να ήταν Μηχανικό και σε καμία περίπτωση Ηλιακό .Όσο για τον μηχανισμό δεν έχω ακόμα σχηματίσει πλήρη εικόνα. Με τα στοιχεία που έχω και διασταυρώνω προς το παρόν, δεν αποκλείεται ούτε ο υδραυλικός μηχανισμός ,ούτε ο μηχανισμός της ταλαντευόμενης ράβδου ,ούτε ο συνδυασμός τους. Ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσω να παρουσιάσω και στοιχεία σχετικά με τον μηχανισμό.

3 Σχόλια »

 1. ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΤΑ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΝΑ ΠΑΡΕΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΚΑΤΑΣΤΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΙΤΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΡΟΛΟΙ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ. Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ, ΟΠΟΤΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ.

  Σχόλιο από Maria Michailidou — 9 Φεβρουαρίου 2009 @ 7:25 μμ | Απάντηση

 2. Πολύ ενδιαφέροντα όσα διάβασα!!! μπράβο:-)
  Ανυπομονώ για την συνέχεια…

  Σχόλιο από Μαίρη Γασπαράκη — 22 Μαρτίου 2010 @ 7:39 μμ | Απάντηση

  • Έχουν δημοσιευτεί όλες οι συνέχειες ψάξτε στο όνομα Λουλούδης-κατηγορίες

   Σχόλιο από Άγονη Γραμμή — 23 Μαρτίου 2010 @ 10:12 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: