Άγονη γραμμή

10 Φεβρουαρίου 2009

Αστραπή και Δημοκρατία

Filed under: Παπαδάκης Χαρίδημος Α. — Άγονη Γραμμή @ 8:30 μμ
Tags:

Στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς στο Ρέθυμνο εκτός από την εφημερίδα «Κρητική Επιθεώρηση» εκδιδόταν και δύο ξεχασμένες, αλλά σπάνιες και συλλεκτικές, σήμερα  εφημερίδες η «Δημοκρατία» του δικηγόρου Νικολάου Ανδρουλιδάκη και η «Αστραπή» του Στέλιου Δρακάκη.

Ο Δρακάκης αναφέρεται στο βιβλίο του Ανδρέα Νενεδάκη «’Αδεια Ηνιοχείας» ως βασικός ήρωας, όπως και η ιστορία, που οι Βουκέφαλοι (το συντηρητικό Ρέθυμνο) κατάφεραν και του έκλεισαν την εφημερίδα του και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη.

Τα παρακάτω φύλλα των εφημερίδων είναι σχετικά με τους πρόσφυγες, τους εφέδρους και ένα αποδεικνύει την πίστη των Ρεθεμνιωτών στην πολιούχο της πόλης Αγία Βαρβάρα.

1-astrapi-10-9-1925

Το φύλλο της εφημερίδας Αστραπής  10-9-1925,που ανακοινώνει ότι παραπέμπεται η εφημερίδα για κακούργημα Περιέχει επίσης κύριο άρθρο τα μοναστηριακά και οι έφεδροι και σχετικό άρθο για το τζαμί της Νερατζές.

2-omonia-9-7-1925Η τρίτη σελίδα του φύλλου της 9-7-1925 της εφημερίδας Αστραπής που μας αποκαλύπτει ότι υπάρχει στο Ρέθυμνο σύλλογος αστών προσφύγων με την επωνυμία «Ομόνοια»

3-arthtro-omoniaΤο σχετικό άρθρο της Αστραπής για τον σύνδεσμο αστών προσφύγων  η  «Ομόνοια»

4-dimokratia-4-12-1923Το φύλλο της εφημερίδας Δημοκρατία της 4-12-1923 με κύριο άρθρο «ο Πρόσφυγας»

5-dimokratia-29-2-1922Το φύλλο της εφημερίδας Δημοκρατία της 29-2-1922 με κύρια άρθρα για τους πρόσφυγες: Ο έχων δύο χιτώνας δότω τον ένα και ανθρώπινα ράκη

6-dimokratia-evlogia-6-12-1922Άρθρο της εφημερίδας Δημοκρατία της 6-12-1922 στην τρίτη σελίδα , που ανακοινώνει έμεσα, το θεωρεί μεμονωμένο περιστατικό, το ξέσπασμα επιδημίας ευλογιάς στο Ρέθυμνο

7-dimokratia-15-1-1923Άρθρο της εφημερίδας Δημοκρατία της 15-1-1923 στην δεύτερη σελίδα για λειτουργία στην εκκλησία της πολιούχου του Ρεθύμνου Αγίας Βαρβάρας  και λιτανεία, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ευλογιά

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: