Άγονη γραμμή

9 Μαρτίου 2009

Πρωτοψάλτης του Ρεθύμνου Κωνσταντίνος Γ.Βουρλάκης

Filed under: Κωνταξόπουλος Κ. — Άγονη Γραμμή @ 9:16 πμ
Tags:

Πρωτοψάλτης του Ρεθύμνου Κωνσταντίνος Γ.Βουρλάκης

Από τον Κωνσταντίνο Κωνταξόπουλο

Αναδήμοσίευση από Εκκλησιαστική Αλήθεια 1-16/4/1998

vourlakis-k

Όταν τον Απρίλιο του 1971 εκοιμήθη ειρηνικά ο αιωνόβιος Κωνστ. Γ. Βουρλάκης, ηλικίας περίπου 108 ετών. για να μεταβεί στην αιώνια ζωή καί μακαριότητα, έσπευσαν ορισμένοι λόγιοι φίλοι του, να γράψουν στον τοπικό τύπο του Ρεθύμνου, εκλεκτές νεκρολογίες για τον εκλιπόντα, με τα πιο καλά λόγια για την μακροχρόνια ενάρετη ζωή του και την σταδιοδρομία του. Αλλά ποιος ήταν ουτος ό καλός άνθρωπος πού τόσο επαινέθηκε στην επίγεια ζωή του, από τους συμπολίτες του, καί οι παλιοί Ρεθυμνιώτες τον θυμούνται νοσταλγικά μέχρι σήμερα,

Αξίζει νομίζω να γράψει κανείς, λίγα λόγια για την ενδιαφέρουσα προσωπικότητα καί την ζωή του, ώστε να πληροφορηθούν γΓ αυτόν και οι νεώτερες γενεές, όταν μάλιστα ό γράφων, γνωρίζει καλά πρόσωπα και πράγματα, καθότι συμβαίνει να είναι ό εγγονός του. από την κόρη του Μαρία.

Ό Κωνσταντίνος Βουρλάκης γεννήθηκε στην δεκαετία του ’60, του 19ου αιώνα, στην μαρτυρική καί ένδοξη Ιωνία της Μικρός Α­σίας καί συγκεκριμένα στην όμορφη καί παραθαλάσσια Κρήνη, πού τουρκικά καθιερώθηκε να λέγεται Τσεσμές.

Ήταν ένα από τα παιδιά μιας ευσεβούς οικογένειας της Κρήνης, Ό πατέρας του ελέγετο Γεώργιος και η μητέρα του Μαρία. Έκτος από τις εγκύκλιες σπουδές του στην Κρήνη (Τσεσμέ), Δημοτικό Σχολείο καί μετά Ελληνικό (Σχολαρχεϊο), παρακολούθησε από μικρός καί μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής, κοντά σε ένα σπουδαίο Διδάσκαλο.

Επειδή δε, είχε προικισθεί από τον Θεό με ωραία φωνή καί υπήρξε από μικρός και πολύ ευφυής, έγινε ένας εξαιρετικός ψάλτης.

Από μικρό παιδί στο αναλόγιο των ναών απέκτησε μια μεγάλη πείρα στην σπουδαία αυτή φωνητική μουσική της Εκκλησίας μας, καί καταξιώθηκε στόν Τσεσμέ σαν ένας εκλε­κτός πρωτοψάτλης.

Παράλληλα όμως ασχολήθηκε καί με το εμπόριο των υφασμάτων καί νημάτων. Στήν αρχή υπάλληλος σε υφασματοπωλείο και αργότερα και o ίδιος καταστηυατάρχης

Όταν ανδρώθηκε αποφάσισε να έλθει εις γάμου κοινωνίαν καί ένυμφεύθη την εκλεκτή κοπέλλα Αγγελική Μιχάλα, κόρη του εύπορου Τσεσμελή Νικολάου Μιχάλα. Ό θεός τους χάρισε 4 χαριτωμένα αγόρια καί ήσαν πολύ ευτυχείς για τα παιδιά τους

Δυστυχώς την ευτυχία τους διέκοψε ο επικείμενος πρώτος διωγμός των Ελλήνων Μικρασιατών από τους Τούρκους το 1914.

Λίγο πριν εκραγεί ο διωγμός έστειλε την γυναίκα του μαζί με τα 4 αγόρια τους, απέναντι στην πόλη της Χίου, πού εκείνη την εποχή, με το καίκι δεν ήταν περισσότερο από ! ώρα ταξίδι.

Εκείνος παρέμεινε προσωρινά στον Τσεσμέ, επειδή είχε και το κατάστημα του, αλλά δυστυχώς μετά από μικρό χρονικό διάστημα έγινε ο πρώτος διωγμός, συνελήφθη αιχμάλωτος των Τούρκων και λίγο έλειψε να χάσει και την ζωή του. Ευτυχώς όμως τελικά διεσώθη και επήγε στην Χίο κοντά στην αγαπημένη του οικογένεια.

Μη έχοντας εκεί στο νησί την καθημερινή επαγγελματική του δραστηριότητα ως έμπορος, όντας πρόσφυγας, επήγαινε συχνότερο στις εκκλησίες της Χίου και ασκούσε την προσφιλή του δραστηριότητα, ψάλλοντας πολύ μελωδικά και υμνώντας τον θεό, για την σωτηρία του.

Έτσι έγινε αντιληπτός από τον τότε Μητροπολίτη Χίου Ιερώνυμο, ο οποίος ενθουσιάστηκε από την ωραία φωνή του.

Άλλα κοιτάξτε να δείτε την θεία Πρόνοια. Πώς έτυχε ό Ιερώνυμος Χίου να είναι πολύ φίλος με τον τότε Επίσκοπο της Ρεθύμνης Χρύσανθο. Σαν φίλοι πού ήταν οι δύο Επίσκοποι, αντάλασσαν φαίνεται συχνά αλληλογραφία και συζητούσαν ασφαλώς για τα εκκλησιαστικά τους προβλήματα.

Σε μια επιστολή του. ό Ρεθύμνης Χρύοανθος παρακαλούσε τον φίλο του Ιερώνυμο Χίου, να του προμηθεύσει αν μπορούσε ένα καλό ιεροψάλτη, επειδή είχε ανάγκη ενός τέτοιου για τον Μητροπολιτικό Ναό του Ρεθύμνου.

Όπως ήταν φυσικό ό Χιώτης Μητροπολίτης επρότεινε στο γράμμα του τον Κωνσταντίνο Βουρλάκη και όταν ό φίλος του Ρεθύμνιος Ιεράρχης το απεδέχθη αυτό, τότε επήγε εκεί ό εκλεκτός ψάλτης του Τσεσμέ για να τον δοκιμάσει.

Τελικά έμεινε πολύ ευχαριστημένος από την φωνή του και την πείρα του στην ψαλτική, τον ενέκρινε και τον διώρισε ψάλτη στον καθεδρικό ναό.

Εγκαταστάθηκε λοιπόν οριστικά στό Ρέθυμνο, αφου μετέφερε εκεί καί την οικογένεια του, που τώρα είχε επιπροστεθεί σ΄ αυτήν και ένα νεογέννητο κοριτσάκι.

Λίγο αργότερα στό Ρέθυμνο απέκτησε και δεύτερη θυγατέρα, την Καλλιρόη. πού αυτό ήταν καί το τελευταίο παιδί τους, το έκτο κατά σειρά. Τα πρώτα χρόνια υπήρξε ψάλτης στο αριστερό αναλόγιο του Μητροπολιτικού ναού Ρεθύμνης καί μετά επί δεκαετίες ολόκληρες δεξιός πρωτοψάλτης του Καθεδρικου ναού.

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: