Άγονη γραμμή

20 Μαρτίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου)

Filed under: Φρυγανάκης Γεώργιος — Άγονη Γραμμή @ 2:00 μμ
Tags:

nero1

Απ’ ότι φαίνεται,…θα πούμε το νερό νεράκι, αν… δεν βάλουμε νερό στο κρασί μας! Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον Τρίτο Κόσμο, που από καιρό έτσι το λέει το νερό, αλλά και με το δικό μας Κόσμο, που πάσχει από ανεξέλεγκτο… αλκοολισμό!

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το 5ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ με θέμα το νερό τον 21 αιώνα, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη και στο οποίο συμμετέχουν περίπου15.000 άτομα από 100 χώρες (πολιτικοί, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, περιβαλλοντολόγοι, οικολόγοι, μηχανικοί, επιχειρηματίες κ.ά).

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΗΕ για την κρίση του πόσιμου νερού, που δεν έχει μόνο ποσοτικά χαρακτηριστικά αλλά και ποιοτικά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του, σήμερα 232 εκατομμύρια άνθρωποι από 26 χώρες του Τρίτου Κόσμου πλήττονται από λειψυδρία, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες, και 18 χώρες στην Αφρική και στην Ασία απειλούνται άμεσα, καθώς βρίσκονται σε κατάσταση οριακή από άποψη υδατικών αποθεμάτων. Σύμφωνα μάλιστα με την UNΙCEF, 5.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από διάρροια, λόγω του ακάθαρτου νερού που είναι αναγκασμένα να πίνουν.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η UNESCO, που προβλέπει ότι η έλλειψή του νερού θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα, καθώς το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια, ενώ η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Παράλληλα εκτιμά ότι το 2030, περισσότεροι από 5 δισ. άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο σύστημα καθαρισμού του νερού. Επίσης υποστηρίζει ότι σήμερα στις αναπτυσσόμενες χώρες το 80% των ασθενειών συνδέονται με το νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της χολέρας, της διάρροιας ή του τυφοειδούς πυρετού.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που χαρακτήρισε τη λειψυδρία «ισχυρό καύσιμο που κινεί πολέμους και συγκρούσεις». Όπως, προβλέπεται σε Έκθεση του ΟΗΕ, το νερό θα αποτελέσει αιτία διαμάχης και συγκρούσεων μεταξύ γειτονικών χωρών, δεδομένου ότι περίπου το 40% των κατοίκων της Γης ζει σε περισσότερες από 200 διακρατικές υδρολογικές λεκάνες, το νερό των οποίων μοιράζονται περισσότερες από δύο σε κάθε περίπτωση χώρες. Σύμφωνα, μάλιστα, με το δρ. Jean Α. Vergnes, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Υδατος και σύμβουλο της Unesco, περίπου 300 ζώνες πιθανών συγκρούσεων γύρω από το πόσιμο νερό έχουν επισημανθεί σε διάφορα μέρη της Γης.

Τι θα γίνει, αλήθεια, αν θελήσουν κάποιες χώρες για λόγους επιβίωσης να ελέγξουν τα αποθέματά τους σε νερό ή καταλάβουν εκείνα των άλλων; Τι θα γίνει, για παράδειγμα, αν οι Ινδοί «κόψουν το νερό» που μέσω της χώρας τους  φτάνει στο γειτονικό Πακιστάν, μόνιμο εχθρό τους λόγω των εδαφικών διεκδικήσεών του σε βάρος της χώρας τους; Μήπως δεν είναι υπερβολικοί εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα γίνει για το πετρέλαιο αλλά για το νερό;…

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., υπενθυμίζοντας στους καταναλωτές την ανάγκη της ορθολογικής χρήσης των υδατικών πόρων. Όπως επισημαίνει: Η διαθεσιμότητα κάτι τόσο βασικού και πρωταρχικού, όπως το νερό, είναι πιθανό να γίνει ένα από τα πλέον επείγοντα και αποσταθεροποιητικά ζητήματα στα χρόνια που έρχονται∙ ο ανεπτυγμένος κόσμος ρυπαίνει ανεξέλεγκτα τα αποθέματα νερού, τους ποταμούς και τις θάλασσες, βάζοντας σε κίνδυνο την οικολογική ισορροπία∙ κάθε μέρα οι άνθρωποι τροφοδοτούν με ρύπους τα διάφορα στάδια του κύκλου του νερού: από παροχέτευση λυμάτων αγωγών στη θάλασσα μέχρι ρίψη επικίνδυνων χημικών στα ποτάμια μας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει σχετικά με την κατάσταση εδικότερα στη χώρα μας ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, επισημαίνοντας τη συστηματική απουσία ελέγχου της ποιότητας του πόσιμου νερού, κυρίως από τους μικρούς Δήμους, παρά τα όσα ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία, λόγω έλλειψης εξοπλισμένων εργαστηρίων, προσωπικού και πόρων για δειγματοληψίες. Όπως εξηγεί: Στις περισσότερες υποθέσεις αποδείχθηκε ότι το νερό δεν πληρούσε τα προβλεπόμενα για την προστασία της δημόσιας υγείας, εξαιτίας α) υψηλού μικροβιακού φορτίου, που οφειλόταν στην εισροή λυμάτων λόγω γειτνίασης των αγωγών ύδρευσης με αγωγούς αποχέτευσης ή με απορροφητικούς βόθρους, β) μη αποτελεσματικής υγειονομικής προστασίας συντήρησης και καθαρισμού των συστημάτων ύδρευσης και γ) μη εφαρμογής συστηματικής και επαρκούς απολύμανσης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μικρών Δήμων. Σε κάποιες περιπτώσεις, τέλος, διαπιστώθηκε χημική ρύπανση του πόσιμου νερού από βιομηχανικές ή αγροτικές δραστηριότητες (λιπάσματα, φυτοφάρμακα) αλλά και εισροή θαλασσινού νερού στα υδροφόρα στρώματα λόγω υπεράντλησης.

nero

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ε.Υ.Δ.Α.Π στο Διεθνές Συνέδριό της με τίτλο «Νερό: Η επόμενη μέρα» (Ζάππειο Μέγαρο, Παρασκευή 20 Μαρτίου), παρουσιάζοντας τις αναγκαίες δράσεις για την ορθολογική διαχείριση και χρήση του νερού, εν όψει – μάλιστα – των κρίσιμων κλιματολογικών αλλαγών.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι τοπικοί παράγοντες στο νομό μας, προβάλλοντας ιδιαίτερα την ανάγκη για αξιοποίηση των επιφανειακών νερών μέσα από λιμνοδεξαμενές ή μικρά φράγματα, επειδή οι γεωτρήσεις αποτελούν πια πρόβλημα, λόγω της υπεράντλησης του νερού αλλά και της μόλυνσης των υδροφόρων οριζόντων.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν αναρίθμητες άλλες Οργανώσεις, Κυβερνητικές και Μη Κυβερνητικές, με Ημερίδες, Συνέδρια, Διακηρύξεις, Συνεντεύξεις, Δελτία τύπου, Αφίσες, Σλόγκαν, Θεατρικά δρώμενα και κάθε άλλο τρόπο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας, προτείνοντας παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα…

Το θέμα, όμως, είναι κατά πόσο οι κώδωνοκρουσίες θα ΄χουν απήχηση σε… ώτα ακουόντων, ώστε… να μπει το νερό στ’ αυλάκι. Αλλά και κατά πόσο τα λόγια δεν θα αποδειχθούν απλώς εορταστικά ευχολόγια και οι αφίσες απλώς αναλώσιμο εορταστικό χαρτομάνι, που θα…σαρωθεί μετά τη λήξη της γιορτής, όπως ο χαρτοπόλεμος, οι σερπαντίνες και οι μασκάρες μετά το πρόσφατο ρεθυμνιώτικο καρναβάλι, που φέτος είχε βασικό θέμα του το νερό. Όπερ θα σημαίνει…passata la festa! Ή με απλά ελληνικά ότι έγινε… μια τρύπα στο νερό!…

ΥΓ: Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, σας συστήνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε τα παρακάτω που αφορούν στην πόλη μας:

– «Το νερό μιας πολιτείας», Ρέθυμνο 2006, του Χαρίδημου Α. Παπαδάκη

– «Οι Κρήνες του Ρεθύμνου» του Νίκου Δερεδάκη, Άγονη Γραμμή, Ιστορικά

– «Το…ατίθασο «Καμαράκι» και οι προσπάθειες αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης» του Γιάννη Παπιομύτογλου, Άγονη Γραμμή, Ιστορικά.

Κι αν έχει και καλό καιρό, μια επίσκεψη στο Φράγμα των Ποταμών θα είναι ότι καλύτερο (για να μη τα βλέπουμε όλα μαύρα).

Π η γ έ ς :

Τα Νέα, 16.03.2009

Καθημερινή, 16.03.2009

Έθνος, 17.03.2009 (Από εδώ και η φωτογραφία, που εκτίθεται στο 5ο Παγκ. Φόρουμ)

EΞΠΡΕΣΣ, 19. 03. 2009 (www.express.gr)

Συνήγορος του Πολίτη(www.synigoros.gr/periballon

news pathfinter.gr/ ecology

dide. Flo.sch.gr/periball

Τοπικός τύπος

1 σχόλιο »

  1. και που νάξερες ότι μια ολόκληρη περιοχή μέσα στην Αττική, υδρεύεται απο γεώτρηση και το νερό το εκμεταλλεύεται ένας οικοδομικός συνεταιρισμός, ο οποίος «συνεργάζεται»… με την ΕΥΔΑΠ

    Σχόλιο από Ράνια — 21 Μαρτίου 2009 @ 3:40 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: