Άγονη γραμμή

7 Μαΐου 2009

Κερδίστε χρήματα από τα ασφάλιστρα

Filed under: Πολυχρονίδης Μπ. — Άγονη Γραμμή @ 9:23 πμ
Tags:

Άρθρο του Μπ. Πολυχρονίδη,από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 29-1-2009

13-4-09afalistra-ikina

Μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ «τζάμπα» πληρώνουν κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στις ασφαλιστικές. Είτε αγνοούν είτε απλά ξεχνούν να προχωρήσουν σε επανακαθορισμό των ασφαλίστρων τους με βάση τις τρέχουσες τιμές.

Ειδικά αυτή την περίοδο που οι τιμέ των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση, οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. έχουν ένα λόγο παραπάνω να εξετάσουν ποια είναι η αγοραία αξία του αυτοκινήτου τους και να ζητήσουν από την ασφαλιστική τους εταιρεία να αναπροσαρμόσει το συμβόλαιο τους.

Υπάρχει, όμως, ακόμη ένας λόγος για να μειώσουν τώρα την αξία της ασφαλιστικής τους κάλυψης, ο επανακαθορισμός των ασφαλίστρων αποτελεί μια «άμυνα» απέναντι στις αυξήσεις στις οποίες προχωρούν οι εταιρείες. Όλες οι ασφαλιστικές κάνουν αυξήσεις έως 12%-15% με την αιτιολογία ότι από την 1 η Ιουνίου εφαρμόζεται η αύξηση των ορίων κάλυψης στον κλάδο αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων.

Ένα τζιπ 4.500 κυβικών (30 φορολογήσιμοι ίπποι) που αποκτήθηκε το 2005, μέχρι πριν από μερικούς μήνες είχε αξία 55.000 ευρώ. Τώρα έχει πέσει στα 45.000 ευρώ. Εάν ο ιδιοκτήτης του το έχει ασφαλισμένο πέραν της αστικής ευθύνης με αξία 55.000 ευρώ για ολική-μερική κλοπή, καιρικά φαινόμενα, θραύση κρυστάλλων και νομική-οδική βοήθεια, πληρώνει ανά εξάμηνο 564 ευρώ στην εταιρεία Α και 665 ευρώ στην εταιρεία Β.

Εάν ζητήσει οι καλύψείς ν’ αντιστοιχούν στα 45.000 ευρώ, που είναι η σημερινή αξία του αυτοκινήτου του, τότε τα ασφάλιστρα πέφτουν ανά εξάμηνο στα 517 ευρώ στην εταιρεία Α και στα 610 στην εταιρεία Β (όπως φαίνεται και στον πίνακα).

Άλλωστε, εάν το αυτοκίνητο κλαπεί, η εταιρεία δεν θα τον αποζημιώσει με βάση το ποσό για το οποίο πληρώνει ασφάλιστρα αλλά με βάση την αγοραία αξία του Ι.Χ.

1 σχόλιο »

 1. Πολύ εύστοχο το άρθρο του κ. Πολυχρονίδη για την ασφαλιζόμενη αξία των οχημάτων.
  Σε δύο σημεία θα σταθώ που είναι και όλη η ουσία του κειμένου.

  Λέει λοιπόν πως «οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, είτε αγνοούν είτε απλά ξεχνούν να προχωρήσουν σε επανακαθορισμό των ασφαλίστρων τους με βάση τις τρέχουσες τιμές». Αυτό γιατί το λέει; Ο πελάτης θα αναπροσαρμόζει την αξία του αυτοκινήτου του κάθε χρόνο;
  Ακριβώς έτσι πρέπει να γίνεται, ο ασφαλιζόμενος θα πρέπει να ζητάει κάθε χρόνο, ή όποτε άλλοτε θέλει, τη μείωση της αξίας του οχήματός του, (ή την αύξηση, αν έχει προσθέσει κάποιο αξεσουάρ), από την ασφαλιστική εταιρεία του ώστε να είναι όσο πιο σωστά ασφαλισμένος γίνεται στις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Κι αυτό γιατί τα ασφαλιστήρια συμβόλαια χερσαίων οχημάτων είναι αυστηρά περιορισμένης χρονικής διάρκειας, (ετήσια, άσχετα αν ο τρόπος πληρωμής αλλάζει σε εξάμηνο κλπ).
  Κάθε χρόνο δηλαδή είναι σα να δίνουμε καινούρια εντολή ασφάλισης στην ασφαλιστική μας με την εξόφληση του προτεινόμενου ποσού που μας στέλνει.

  Επίσης, τελειώνει ο κ. Πολυχρονίδης λέγοντας, πως «αν ένα όχημα κλαπεί, η εταιρεία δεν θα αποζημιώσει με βάση το ποσό για το οποίο πληρώνει ασφάλιστρα αλλά με βάση την αγοραία αξία του».
  Πράγματι η ασφαλιστική νομοθεσία λέει πως αποζημιώνεται πάντα η τρέχουσα – πραγματική αξία ενός οχήματος, άρα αν παρεκκλίνει από την ασφαλιζόμενη αξία, η ασφαλιστική εταιρεία δε φέρει καμία ευθύνη για τούτο και θα προβεί σε αποζημίωση με βάση τα δεδομένα της αγοράς.

  Εντελώς πληροφοριακά, να αναφέρω πως υπάρχουν εταιρείες που δίνουν μια κάλυψη «εγγύησης αξίας» στα αυτοκίνητα που πωλούνται με χρηματοδότηση, (μέχρι να λήξει αυτή), ώστε κι αν υπάρχει μια παρέκκλιση στην ασφαλιζόμενη αξία, αφού ο ιδιοκτήτης χρωστάει, θα αποζημιωθεί σαν καινούργιο το όχημά του.

  Σχόλιο από Τσουντάνης Γαβριήλ — 30 Ιουνίου 2009 @ 4:41 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: