Άγονη γραμμή

22 Μαΐου 2009

Παράξενοι άνθρωποι εμείς οι Ρεθεμνιώτες

Filed under: Παπαδάκης Χαρίδημος Α. — Άγονη Γραμμή @ 6:15 μμ
Tags:

matia

Παράξενοι άνθρωποι εμείς οι Ρεθεμνιώτες. Τόσα χρόνια δεν είχαμε πλατείες και πεζοδρόμια με τον ουσιαστικό όρο και μόλις είδαμε πεζοδρόμια και πλατείες άρχισε το ένα να μας ξινίζει και το άλλο να μας βρωμάει. Μόλις ησυχάσαμε και από αυτή την μουρμούρα καταπιαστήκαμε με το όνομα της νέας πλατείας στην παλιά πόλη.

Πιστεύω ότι ο Δήμος σ΄ αυτή την περίπτωση δεν έδειξε την δυναμική, που δείχνει ως νέα δημοτική αρχή από την ανάληψη των καθηκόντων της. Βιάστηκε και εγκαινίασε την νέα πλατεία πριν ακόμα ονοματοθετηθεί. Ο Δήμαρχος παρέκαμψε την επιτροπή ονοματοθεσίας και έθεσε την ονοματοθεσία της νέας πλατείας σε δημόσιο διάλογο, ξεχνώντας το βασικό ρητό «ότι η πολύ δημοκρατία βλάπτει». Με τον τρόπο αυτό  κάθε ένας ήθελε όνομα στην πλατεία, που να αναφέρεται στον συμπαθούντα από αυτόν κατά το αστείο τηλεπαιχνίδι για μορφωμένους, που ξεφτιλίζει  τους Μεγάλους Έλληνες, προκειμένου να εισπράξουν ορισμένα κανάλια και ορισμένες κινητές τηλεφωνίες.

Η ονοματοθεσία της νέα πλατείας είχε και ένα καλό. Ένωσε τους δύο συλλόγους των μικρασιατών της πόλης, οι οποίοι ξεχνώντας ότι ο διχασμός ήταν η βασική αιτία που τους έκαμε και έχασαν τις πατρίδες τους, είχαν καταφέρει και διχάστηκαν στο Ρέθυμνο σε δύο σωματεία.

Καταλήξαμε, αν δεν κάνω λάθος, σε δύο ονόματα Πλατεία Πολισμού ή Πλατεία Μικρασιατών ή Ρεθυμνίων Μικρασιατών, που θα έλθουν προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Είμαι σίγουρος ότι το όνομα Πλατεία Πολιτισμού θα απορριφθεί γιατί ο πολιτισμός δεν έχει ψήφους στην πόλη των γραμμάτων ενώ αντίθετα οι απόγονοι των Mικρασιατών έχουν ψήφους στο Ρέθυμνο.

Όταν θα λέμε ή θα ακούγεται η φράση Πλατεία Μικρασιατών ή Ρεθυμνίων Μικρασιατών μπορεί εύκολα κάποιος να εννοήσει και τους σημερινούς Τούρκους Μικρασιάτες ή τους ρεθεμνιώτες μουσουλμάνους που έφυγαν με την ανταλλαγή και σήμερα οι απόγονοι τους ζουν στην Μικρά Ασία και καμαρώνουν για το ότι είναι Κρητικοί από τα Χανιά το Ρέθυμνο κ.λ.π. Έτσι θα δημιουργήσουμε ένα μικρό θέμα στο Ρέθυμνο κατά το Μακεδονία ή Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Αντίθετα η επιτροπή ονοματοθεσίας, στην οποία συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές, αν πρότεινε την εύηχη φράση Πλατεία Προσφύγων ή την σκληρή φράση Πλατεία Προσφυγιάς θα ήταν καλύτερα και ιδιαίτερα η Πλατεία Προσφυγιάς για τους παρακάτω λόγους.

Η ευγενική φράση «Πλατεία προσφύγων» σημαίνει πλατεία όλων των προσφύγων του κόσμου ακόμα και των σημερινών, που έχουν εκδιωχθεί από τις πατρίδες τους για πολιτικούς λόγους. Προσωπικά είμαι σύμφωνος με αυτό το όνομα μπορεί όμως να δημιουργήσει προβλήματα. Ορισμένα «αυγά του φιδιού» ή ξενόφοβοι μπορούν να πουν «έ όχι και όνομα πλατείας στους μετανάστες», γατί έτσι τους θεωρούν όλους, όχι πρόσφυγες ή οικονομικούς μετανάστες αλλά κακούς μετανάστες, που φταίνε για όλα τα κακά του τόπου.

Η σκληρή φράση «Πλατεία Προσφυγιάς» έχει την λέξη προσφυγιά, λέξη σκληρή, που περιέχει όμως και θυμίζει τον θάνατο, τα στρατόπεδα εργασίας, τον βιασμό, την χαμένη πατρίδα, τον χαμό του συγγενή, την φτώχια και γενικά τον πόνο ως και τον αγώνα επιβίωσης του πρόσφυγα στη νέα πατρίδα.

Η λέξη προοσφυγιά είναι γενική, εννοεί όλους τους Έλληνες πρόσφυγες, Πόντου, Βουλγαρίας, Μικράς Ασίας, Κωνσταντινουπολης, Ανατολικής Θράκης, Ρωμυλίας, Αρμενίας, Κύπρου, τους πρόσφυγες της Κρήτης του 1649 που έφυγαν από εδώ και πήγαν στην δυτική Ευρώπη αλλά και τους σημερινούς πρόσφυγες παντού στον κόσμο.

Στο Ρέθυμνο δεν είχαμε μόνο Μικρασιάτες πρόσφυγες είχαμε και πρόσφυγες από την Αρμενία την Βουλγαρία, Ανατολική Θράκη , Ρωμυλία και μετά το 1974 και Κύπριους, τους οποίους παρά του ότι ως Ρεθεμνιώτες δεν τους υποδεχθήκαμε σωστά και τους αποκαλούσαμε μάλιστα οι ιθαγενείς Ρεθεμνιώτες υποτιμητικά «πρόσφυγες» ή «τουρκόσπορους», ενσωματώθηκαν στην κοινωνία μας, βοήθησαν την ανάπτυξη του τόπου και μας ενσωμάτωσαν στοιχεία του πολιτισμού τους και σήμερα αποτελούν ενεργά κύτταρα του τόπου μας.

Στην νέα πλατεία, τόσο το Τούρκικο σχολείο όσο και η αίθουσα του Αγίου Φραγκίσκου αλλά και το τζαμί της Νερατζές, που περικλείουν την πλατεία, ήταν τα κτίρια, που φιλοξένησαν πρόσφυγες, μετά την μικρασιατική καταστροφή.

Με οποιοδήποτε όνομα και αν τιμηθεί επίσημα η πλατεία για μένα θα είναι δεκτό. Ουσιαστικά με ενδιαφέρει ότι μετά από τόσα χρόνια είδα στην πόλη μου όχι μια πλατεία αλλά δύο πλατείες με την ουσιαστική σημασία της λέξης. Ήδη όμως έχει ονομαστεί από τον λαό ή νέα πλατεία «Νέα πλατεία» ή «η Πλατεία στο Τούρκικο σχολειό», όπως η πλατεία στην Νομαρχία ακούγεται ανεπίσημα από τους Ρεθεμνιώτες ως πλατεία της Σοχώρας, ενώ επίσημα ονομάζεται πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

Το πρόβλημα μου είναι αλλού, γιατί οι Σύλλογοι Μικρασιατών, ο Δήμαρχος και η επιτροπή ονοματοθεσίας, παρά τα όσα έχουν γραφεί, αδιαφορούν και δεν φροντίζουν να ξαναονομάσουμε τον δρόμο, που οδηγεί στην βόρεια πόρτα της Σχολής Αστυνομίας, οδός Εσθέρ Λαβτζόι, το όνομα της γυναίκας, που ήταν η καλή Σαμαρείτισσα των προσφύγων της πόλης και έκανε τόσα γι΄ αυτούς τους πρόσφυγες που τότε εμείς τους ονομάζαμε υποτιμητικά πρόσφυγες ή τουρκόσπορους. Μέχρι και το κλειδί της πόλης της δώσαμε τότε, για την προσφορά της, αλλά τώρα που βολευτήκαμε όλοι, ιθαγενείς και πρόσφυγες, την ξεχάσαμε και μετονομάσαμε και τον δρόμο της.

Παράξενοι άνθρωποι εμείς οι Ρεθεμνιώτες.

Advertisements

3 Σχόλια »

  1. Καλημέρα
    παράξενοι, αλλά ωραίοι!!

    Σχόλιο από stiliano — 23 Μαΐου 2009 @ 8:51 πμ | Απάντηση

  2. Na giati agapame to Rethimno, giati dinei xwro stin diaforetikotita.
    PROS ENHMERWSEI DES TO nrethymnou.blogspot.com

    Σχόλιο από Maria — 30 Μαΐου 2009 @ 8:00 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: