Άγονη γραμμή

2 Ιουνίου 2009

Οι ετερόδοξοι στη Μάχη και Αντίσταση της Κρήτης

Filed under: Σανουδάκης Αντώνης — Άγονη Γραμμή @ 7:45 πμ
Tags:

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «τα Νέα» της 10-5-1994

IrakliotafopetraΕβραϊκή ταφόπετρα στο Ηράκλειο

Θα  ήταν, όμως, ιστορικό ατόπημα να. μη γίνεται αναφορά και στη συμμετοχή των ετεροδόξων Ελλήνων, κατ’ αρχήν στη Μάχη της Κρήτης. Στο νησί είχαν βρεθεί οκτώ τάγματα πεζικού στα οποία προσκολλήθηκαν νεοσύλλεκτοι από τα κέντρα εκπαιδεύσεως Ναυπλίου και Τρίπολης. Ειδικότερα, στο 3ο και 7ο Τάγμα Νεοσύλλεκτων Ηρακλείου υπήρχαν πολλοί Μακεδόνες και Θράκες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες Μουσουλμάνοι και Εβραίοι…

«…Επίσης και οι νεαροί Εβραίοι ήσαν και αυτοί καμιά δεκαπενταριά παιδιά κληρωτάκια, αγύμναστα, από τη Μακεδονία. Είχαν δική τους ομάδα μαχητική» (Ι. Μουρέλλου, Η Μάχη της Κρήτης, Ηράκλειο 1950).

Πρώτοι αυτοί, μάλιστα, ανακάλυψαν πως τα άσπρα αλεξίπτωτα κατέβαζαν αξιωματικούς, τα μαύρα φαντάρους αλεξιπτωτιστές, τα κόκκινα πυρομαχικά και τα πράσινα τρόφιμα.

Οι Εβραίοι νεοσύλλεκτοι «ανακάλυψαν ακόμα πως τα πυρομαχικά των Γερμανών έκαναν στα Στάγερ τουφέκια τους. Το νέο μεταδόθηκε «στοματικώς» και άρχισε το κυνήγι και των κόκκινων αλεξιπτώτων με ζητωκραυγές και φασαρία και «αέρα» για την ανακάλυψη» (σε Μουρέλλο, σελ 194).

Οι Έλληνες Εβραίοι της μικρής κοινότητας Χανίων και Ηρακλείου, για δικούς τους εσωτερικούς λόγους δεν ανέβηκαν στο βουνό. Υπήρξαν όμως ορισμένοι, όπως ο Ηλίας Κοέν στο Ηράκλειο, που κατά τον αρχηγό της Αντίστασης, καπετάν Μανόλη Μπαντουβά, ήταν «μεγαλοέμπορος ρουχισμού, είχε συνεργείο εις τσι Δάφνες και έραφτε ρούχα και κατ’ αυτό το(ν) τρόπο εβγάναμε με των Εγγλέζα) τα ρούχα που φορούσανε και τους εδίδαμε αυτά».(Αντ. Σανουδά-κη, Καπετάν Μπαντουβά απομνημονεύματα, σ. 125).

Ο Κοέν, επίσης συμμετείχε στην Α’ Νομαρχιακή Επιτροπή Αγώνα της Ενωμένης Αντίστασης Κρήτης και θεωρείται από τους μεγάλους τροφοδότες του Αγώνα.

Ατυχώς, οι Εβραίοι των Χανίων και Ηρακλείου συνελήφθησαν από τους Γερμανούς, επιβιβάστηκαν στο ατμόπλοιο «Τάναϊς» από το Ηράκλειο, περίπου 269 και μαζί με άλλους τόσους Ορθόδοξους αντιστασιακούς βυθίστηκαν κατά τη μεταφορά τους προς τον Πειραιά από αγγλικό υποβρύχιο την 9η Ιουλίου 1944. Με το υγρό αυτό «ολοκαύτωμα» πλήρωσαν οι Έλληνες Εβραίοι και οι Ορθόδοξοι της Κρήτης τη γερμανική θηριωδία».

1 σχόλιο »

  1. Είπα να σας «βραβεύσω» με το βραβείο δημιουργικής φαντασίας, όπως θα δείτε στο blog μου! Το αξίζετε!

    Σχόλιο από Katerina — 10 Ιουνίου 2009 @ 2:29 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: