Άγονη γραμμή

1 Ιουλίου 2009

Ποιητικοί Πειραματισμοί

Filed under: Άγονη Γραμμή — Άγονη Γραμμή @ 10:36 πμ
Tags: ,

Piramatiko-1

Προλεγόμενα Γιώργου Φρυγανάκη, επιμελητή Συλλογής:

Η έκδοση αυτή έρχεται να προσθέσει άλλο ένα κρίκο στις εκδόσεις του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου και συμπεριλαμβάνει τα ποιητικά αποτυπώματα των μαθητών του σχολείου που είχα την ευκαιρία να εντοπίσω τα πέντε τελευταία χρόνια που υπηρετώ σ’ αυτό.

Πρόκειται για μια πολυφωνική ποιητική μεταγραφή συναισθημάτων, βιωμάτων, οραματισμών ή προβληματισμών, μερικά δημοσιευμένη στα δύο πρώτα τεύχη του περιοδικού μας  Μαθητικοί πειραματισμοί, που είχα την ευθύνη και την επιμέλεια έκδοσής του.

Η συγκομιδή, βέβαια, δεν ήταν εύκολη υπόθεση, εξαιτίας της ανασφάλειας και των αναστολών που έχουν τα παιδιά σ’ αυτές τις περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να καταχωνιάζουν τις δημιουργίες τους στις πιο απίθανες κρύπτες, σαν να επρόκειτο για… αμαρτωλές πράξεις.

Η έκδοση αυτή στοχεύει στη συνολική προβολή του ποιητικού λόγου των μαθητών, την κινητο-ποίηση ακόμη περισσότερων να εκφραστούν κάπως διαφορετικά απ’ ό,τι στις «καταναγκαστικές» σχολικές εργασίες.

Παράλληλα η έκδοση αυτή επιβεβαιώνει ότι η ποίηση δεν έχει σύνορα ούτε δυσλεξία και προσφέρει μια ασφαλή γέφυρα επικοινωνίας με τους νέους, γιατί κανένα στοιχείο δεν αποκαλύπτει πιστότερα ένα νέο από τους στίχους του, το πιο τρυφερό κομμάτι του συναισθηματικού του κόσμου.

Στον αναγνώστη, μικρό ή μεγάλο, επαφίεται να συντονιστεί με τη συχνότητα του προσωπικού μικρόκοσμου των μαθητών και ν’ αφουγκρα­στεί τη φωνή τους χωρίς τη μεμβράνη της προκατάληψης στ’ αυτιά.

Ο γενικός τίτλος της συλλογής «Ποιητικοί Πειραματισμοί» δεν είναι μειωτικός στις…προθέσεις του· περισσότερο παραπέμπει στο όνομα του Σχολείου ή του περιοδικού μας και στην ομότιτλη ενότητά του, παρά αποτελεί συνολική ποιοτική αποτίμηση των μαθητικών δημιουργιών. Για τις περισσότερες, άλλωστε, ο χαρακτηρισμός «πειραματισμός» θα ήταν αυστηρός ή ακόμα και άδικος. Όλοι, εξάλλου, οι άγνωστοι μικροί ποιητές μας έχουν την επίγνωση ότι τα καλύτερά τους ποιήματα δεν τα έγραψαν ακόμη…

Στην έκδοση αυτή εκτός από τα ποιήματα φιλοξενούνται και μαντινάδες μαθητών, που συμπληρώ­νουν με τον καλύτερο τρόπο τη συλλογή.

Η κατάταξη των δημιουργών έγινε κατά αυστηρή αλφαβητική σειρά.

 

Σ ημείωση 1

Οι μαθητές που » εποίησαν» είναι: Γιαννακοπούλου Στέφη, Γιουκάκη Χαριτωμένη, Δασκαλάκης Μιχάλης, Δημούλα Σοφία, Δοσλάρη Νερτίλα, Δρυδάκης Μιχάλης, Καραπάνου Μαρτίνα, Κουράτορα Τούλα, Κουφάκη Μαριέττα, Μαρίν Γιώργος, Μαρινάκη Μαρίνα, Μαρκογιαννάκης Κώστας, Μιχαλάκη Βαρβάρα, Μπιρλιράκη-Κεφαλογιάννη Βάσια, Ντόστι Μάριος, Παλιεράκη Ελίζα, Παναγιωτοπούλου Ιοκάστη, Παπαδομανωλάκη Νίνα, Περήφανου Μαίρη, Πετράκη Μιχαέλα, Πορτάλιος Μάριος, Ρουσσάκη Ευαγγελία, Σκορδούλη Αποστολία, Στρατιδάκης Αλέξανδρος, Στρατιδάκης Γιώργος, Τσαχάκη Γεωργία και Χριστουλάκη Καρολίνα.

Σημείωση 2

Η ποιητική συλλογή διατίθεται δ ω ρ ε ά ν. Οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στα γραφεία του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου: Α. Μαρκέλλου & Κ. Σάθα, 74100 Ρέθυμνο, τηλ. 28310.23425 ( Τον Ιούλιο & τον Αύγουστο, μόνο κάθε Πέμπτη πρωί).

3 Σχόλια »

 1. Συγχαίρω το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου , το Διεθυντή και ιδιαίτερα το φίλο και συνάδελφο Γιώργη Φυργανάκη καθώς καιτα παιδιά του Λυκείου που στην πεζή και ανιαρή εποχή μας, έδωσαν μιαν άλλη διάσταση στο σχολείο και στον εαυτό τους βάζοντας τη λύρα τους να τραγουδήσει για όλους μας χωρίς αντάλλαγμα. Σαν παλιός καθηγητής του Λυκείου συγκινήθηκα.

  Σχόλιο από Παναγιώτης Μιχ. Παρασκευάς — 1 Ιουλίου 2009 @ 12:26 μμ | Απάντηση

 2. Φίλε Παναγιώτη,
  Τα τόσο ευαίσθητα λόγια σου είναι το καλύτερο «αντάλλαγμα» και κινητήρια δύναμη για ανάλογες πρωτοβουλίες.
  Σε ευχαριστούμε ολόψυχα.
  Γιώργος Φρυγανάκης

  Σχόλιο από Φρυγανάκης Γιώργος — 1 Ιουλίου 2009 @ 10:41 μμ | Απάντηση

 3. Ξεκίνησα από το Σπήλι, μέσα από το αίμα των προγόνων μου και
  Οτι μ`αρέσει το κρύβω σαν φαντασία αγνή
  Οτι μ`αρέσει το κρύβω στη γή ,
  για να το πάρω μαζί .

  Και βέβαια τα καταχωνιάζουν .
  Το ένστικτο αντιδρά σαν (fire wall),σαν τοίχος Προστασίας πιό ΕΛΛΗΝΙΚΆ .

  Κάποια στιγμή , αφού διαπιστώσουν αργά ή γρήγορα – σε σχέση με τον πανδαμάτορα χρόνο – ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ τοίχος Προστασιας , τότε ΦΕΥ ! ΚΙΝΔΥΝΕΎΟΥΝ να εκτίθενται σε αναλογικές ή ηλεκτρονικές εκδόσεις ως φωνές βοώσες εν τη ερήμω .

  Καί να ! Μέσα στην έρημο εμφανίζονται αναγνώστες και ακροατές και κριτές και αρχίζουν να αναγνωρίζουν την περιπέτεια του ταξειδιού για κάποια ΙΘΑΚΗ , πού εχει προλάβει εκείνος ο πολύ επώνυμος να δηλώσει ταπεινά και εγκαίρως ότι η ευχή ,που ευσταθεί, είναι να είναι μακρύς ( και ίσως ατέλειωτος )ο δρόμος .

  Βέβαια Ο δικός μας Σωκράτης το είχε πει διαφορετικά :
  ΓΝΏΘΙ Σ`ΑΥΤΟΝ , καί άκρως εμπιστευτικά : ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ .

  ΚΑΙ βέβαια ο πιό δικός μας Νικός Καζαντζάκης έγραφε – σε ελεύθερη απόδοση – : Μπορείς να πηγαίνεις γιά δουλειά στον αγρό με την ανατολή του ήλιου καινα δουλεύεις και να ιδρώνεις δουλεύοντας να καρπίσει η γή , γνωρίζοντας πολύ καλά , ότι ενω θα εισαι κατάκοπος στην δύση του ήλιου δεν θα υπάρχει κανείς να σε πλήρώσει και εσύ να κάνεις καθε ανατολή κάθε ημέρας το ίδιο ! Ο Νίκος το μπόρεσε πάντως!

  ΚΑΛΟ ΤΑΞΕΙΔΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ `ΕΠΟΙΗΣΑΝ `ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ `ΠΟΙΗΣΟΥΝ ` .

  Καλημερα ολη μερα στον Γιώργη Φρυγανάκη

  Σχόλιο από Σωτήρης — 15 Ιουλίου 2009 @ 8:25 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: