Άγονη γραμμή

3 Αυγούστου 2009

Σκουλή Μπαμπάς

Filed under: Άγονη Γραμμή — Άγονη Γραμμή @ 11:32 πμ
Tags:

Μια πραγματική ιστορία από αείμνηστο δικηγόρο   Μιχάλη Μυρ.  Παπαδάκη πολυγραγότατο ερευνητή της τοπικής ιστορίας

Αλέφ, Λαμ, Μιμ.

Πισμ- ι- λλάχ- ιρ- ραχμάν- ιρ- ραχήμ.

Οι πρώτες τρεις λέξεις είναι ονόματα στοιχείων του Αραβικού Αλφαβήτου. Και τη σημασία τη γνωρίζει μόνο ο Θεός και ο Προφήτης αυτού Μωάμεθ. Ουδείς άνθρωπος έως τώρα, κατόρθωσε να τη μάθη. Οι επόμενες επτά, ερμηνεύονται: «Εν ονόματι του Θεού του οικτίρμονος και ελεήμονος». Με όλες αυτές, αρχίζει το καθένα από τα 114 Κεφάλαια του Κορανίου, πλην του 9ου.

Και με τούτη την εωθινή προσευχή, ξεκινούσε την ημέρα του στο Ρέθεμνος ο Σκουλή- Μπαμπάς, ένας μουσουλμάνος μοναχός, που «είχεν ομολογήσει παρθενίαν», δηλαδή δεν εγνώρισε στη ζωή του γυναίκα, ούτε επρόκειτο να την γνωρίζει και μαρτύριο αναμφισβήτητης αλήθειας περί τούτου, ήταν χάλκινο σκουλαρίκι που έφερε μέρα και νύχτα στο δεξί του αυτί. Ακόμη ο άνθρωπος αυτός είχε «μερχαμέτι» από το Θεό τον Μεγαλοδύναμο, «χάριν παρά Θεού», να εκτελή πάντοτε τις εντολές της Υπέρτατης Δυνάμεως.

Η ενδυμασία του ήταν χειμώνα και καλοκαίρι η ίδια. Ένα παμπάλαιο ράσο, καθαρό όμως, συγκρατούμενο από αναρίθμητα μπαλώματα διαφόρων χρωμάτων, ασιατική περισκελίδα (είδος βράκας χωρίς φούντα), λινό σκούρο πουκάμισο, εμβάδες (παντούφλες) πράσινο μαντήλι στο κεφάλι, μακρυά μαλλιά και γένεια, ένας μικρός πέλεκυς στο χέρι, «τεπέρι» το έλεγαν οι Τούρκοι, να ποια ήσαν τα διακριτικά γνωρίσματα του οσίου.

Δεν ξέρει κανείς γιατί και από πού ήλθε στο Ρέθεμνος. Ο ίδιος δεν μίλησε γι’ αυτά τα πράγματα, ούτε για άλλα. Ρητά έλεγε συνεχώς από το Κοράνι. «τα πλούτη και τα παιδιά φέρνουν ευτυχία στον άνθρωπο όσο βρίσκεται στη Γη. Όμως υπερέχουν οι καλές πράξεις γιατί αυτές εξασφαλίζουν και τη μέλλουσα ζωή». «Οι απολαύσεις του κόσμου αυτού είναι μηδαμινές και ανάξιες σημασίας, παραβαλλόμενες με εκείνες που περιμένουν τους ευσεβείς και τους ειρηνοποιούς στον Παράδεισο».

Η φήμη έφερνε στο Ρέθεμνος πως ήταν Πέρσης αναχωρητής, αφοσιωμένος στη θεότητα που πίστευε, και διάλεξε τούτον τον τόπο για να κάμη το θέλημα Της.

Αλήθεια όμως είναι πως ό,τι και αν ήταν, Τούρκοι και Ρωμιοί καταλάβαινε σεβασμό όταν τον βλέπανε. Πλούσιοι και φτωχοί τον λογαριάζανε σαν όργανο της Θείας Πρόνοιας. Γι’ αυτό οι πρώτοι, άνοιγαν τις κάσσες τους όταν ερχόταν στο κατάστημά τους, εκείνος έβαζε το χέρι του και έπαιρνε μόνο μεταλίκια, τα χρυσά και αργυρά νομίσματα τα περιφρονούσε. Κι’ οι φτωχοί, ανήμποροι, χήρες και ορφανά, για τους οποίους τα διέθετε, του άνοιγαν την καρδιά τους.

-Σ’ ευχαριστούμε Αλή Ατσικμπάς Μπαμπά γιατί μας ευεργετείς του λέγανε.

Και εκείνος απαντούσε:

-Όλες οι αγαθοεργίες προέρχονται από το Θεό. Εκείνου το όνομα ας είναι ευλογημένο!

Συχνά τον έβλεπαν οι Ρεθεμνιώτες να κρατά στην πλάτη του, τσουβάλι με ξεροκόμματα. Αυτά τα διακονευόταν από τα σπίτια, μάζευε τους αδέσποτους σκύλους και τους τα μοίραζε. Και ήσαν πολλοί τότες στο Ρέθεμνος. Καθένας που ήθελε να ξεφορτωθεί για κάπόιο λόγο το σκύλο του, το ψωμί εκείνη την εποχή ήταν λιγοστό και , τον λυπόταν να τον σκοτώσει- σκέπτεσαι να γκρεμίσεις σε κάποιο βάραθρο τον σκύλο σου, στέκεσαι στην άκρη του και τον φωνάζεις και αυτός πειθήνιος και πειθαρχικός με βλέμμα γεμάτο από πίστη και αφοσίωση σε σένα, πλησιάζει ανεπιφύλακτα κουνώντας την ουρά του,- πρέπει να’ χεις πέτρινη καρδιά για να θανατώσεις ένα, έστω, ζώο που σε περιβάλλει με τόσο ωραία αισθήματα αγάπης και εμπιστοσύνης, κ έτσι από λύπηση τον έφερνες στο Ρέθεμνος και τον άφηνες. Και ο Θεός έστειλε τον Σκουλή Μπαμπά να προστατεύσει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα που δεινοπαθούσαν. Πολλές φορές περνούσεν από τη Μεγάλη Πόρτα και τον συνόδευαν τριάντα έως πενήντα σκύλοι, αυτός τους οδηγούσε στον Τεκέ του Μασταμπά στο ρυάκι, και όχι μόνο τους μοίραζε ό,τι είχε φαγώσιμο αλλά και στεκόταν και τους χώριζε όταν μαλώνανε. Και η σκηνή επαναλαμβανόταν κάθε μέρα. Προστασία για τα ζώα στο Ρέθεμνος, όταν και για τους ανθρώπους ακόμα, σε άλλα μέρη σπάνιζε. Ο Σκουλή Μπαμπάς πίστευε πως και για τούτα τα πλάσματά του ο Θεός είχε προνοήσει. Και σωστό ήταν η ανθρώπινη ευσπλαχνία του να τα φροντίσει να τα συντηρήσει, να τα χαϊδέψει, να τ’ ανακουφίσει στην δυστυχία τους….

Η ασκητική ζωή που έκανε, οι νηστείες, δεν έτρωγε σχεδόν καθόλου, οι προσευχές, η παντοτινή ενατένιση προς τον Θεό, του έδωσαν προφητικές ικανότητες. Ο φαρμακοποιός, μακαρίτης τώρα, σεβαστός μου Ιωάννης Κούνουπας που μου διηγήθηκε την ιστορία του Σκουλή Μπαμπά, μου μετέδωσε και την πληροφορία πως ο Όσιος προείπεν ότι η Τουρκία θα πάθει μεγάλα πλήγματα, γιατί οι Σουλτάνοι απομακρύνθηκαν από τις βουλές του Κυρίου και διάταξαν σφαγές και εξανδραποδισμούς αθώων ανθρώπων. Και, πράγματι ύστερα από λίγον καιρό, στα 1912, το Κράτος αυτό νικήθηκε σε πολέμους και έχασεν όλες, περίπου, τις Ευρωπαϊκές κτήσεις του και το μεγαλύτερο μέρος της φήμης και της ευημερίας του.

Όταν εγήρασεν ο Μουσουλμάνος Άγιος, μέχρι τότες άστεγος, η Διεύθυνσις των Μουσουλμανικών Θρησκευτικών Ιδρυμάτων και Ανωνύμων Αφιερωμάτων Ρεθύμνης του έκτισεν ένα σπιτάκι «Τουρπέ» στο Μασταμπά, στη Β.Α. γωνία των Τούρκικων νεκροταφείων και εκεί πέρασε, μέσα σε μεγάλο σέβας, τις τελευταίες μέρες της ζωής του.

Και όταν πέθανε το 1907, το σπιτάκι του, ο «Τουρπές» μέσα στο οποίο τον έθαψαν, έγινε τόπος προσκυνήματος. Άναβε καντήλι μέρα και νύχτα και από μεγάλες αποστάσεις ήρχονται άνθρωποι να προσευχηθούν.

Στην ανταλλαγή, οι Τούρκοι πήραν τα οστά του μαζί τους και τα τοποθέτησαν σε ειδική κρύπτη του Νεκροταφείου της Σμύρνης. Ο μικρός του πέλεκυς «τεπέρι» και το σκουλαρίκι του βρίσκονται στο μουσείο της ίδιας πόλεως, όπως με πληροφορεί ο εις Αϊβαλή εγκατεστημένος Ρεθύμνιος διανοούμενος και εκλεκτός φίλος μου κ. Μουχαρέμ Ουζάλ Νουμανάκις.

Δεν ξέρω αν επιγραφή προσδιορίζει αυτά τα σύμβολα της Αγιότητος του Σκουλή- Μπαμπά. Αλλ’ αν υπάρχη θα λέη: «Αυτά τα απλά αλλά ιερά πράγματα ανήκουν στον Αλή Ατσικμπάς μπαμπά, τον Ρεθεμνιώτη Μωαμεθανό Άγιο και Πατέρα».

Αναδημοσίευση στο Ρέθεμνος 1-10-2005

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: