Άγονη γραμμή

5 Οκτωβρίου 2009

Μια ολοκληρωμένη παρτίδα σκάκι

Filed under: Παπαδάκης Χαρίδημος Α. — Άγονη Γραμμή @ 6:24 μμ
Tags:

Skaki2

Η  Νέα Δημοκρατία με την παραμονή της για αρκετά χρόνια στην αντιπολίτευση προσπάθησε να βρει ένα νέο προφίλ, για να κερδίσει τις εκλογές του 2004 και να εφαρμόσει την νεοφιλελεύθερη πολιτική της.

Οργανώθηκε κρατώντας τους δεινόσαυρους πολιτικούς, δημιούργησε νέους πολιτικούς. και προετοίμασε ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, που έλαβε την λέξη «μεταρρύθμιση». Η λέξη «μεταρρύθμιση» σήμαινε για τους γαλάζιους, ότι κρατώ την «αλλαγή» του Ανδρέας Παπανδρέου και προσπαθώ να επανορθώσω, μετά από τόσα χρόνια, τα κακά της αλλαγής, που δημιούργησαν οι επίγονοι του Ανδρέα.

Η πολιτική αυτή έπιασε στον απλό πολίτη. Ούτε τα ολυμπιακά έργα, ούτε η Εγνατία, ούτε η Αττική οδός, ούτε το μετρό, ούτε η γέφυρα Ρίου Αντιρίου, ούτε τα νέα αεροδρόμια, ούτε τόσα άλλα έργα ούτε η κοινωνική πολιτική του ΠΑΣΟΚ στάθηκαν ικανά να μιλήσουν στον απλό λαό, αντίθετα μίλησε η λέξη «μεταρρύθμιση» και η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές του 2004.

Με την ανάληψη της εξουσίας, η Νέα Δημοκρατία εφάρμοσε την νεοφιλελεύθερη πολιτική της και ακολούθησε τις εντολές της ΕΟΚ, που σημαίνει «λαέ, σφίξε κι΄ άλλο το ζωνάρι». Παρουσίασε τον αρχηγό της Κωνσταντίνο Καραμανλή ως «πρωθυπουργό μεταρρυθμιστή». Ταυτόχρονα εφάρμοσε μια στρατηγική χρησιμοποιώντας την βασική αρχή, που ισχύει στο σκάκι, «προστατεύουμε τον βασιλιά θυσιάζοντας τα πιόνια και κάνοντας επίθεση με βασίλισσα, αξιωματικούς, άλογα και πύργους, θυσιάζοντας στις έσχατες περιπτώσεις ακόμα και αυτούς για προστασία του βασιλιά».

Στα τόσα σκάνδαλα, που δημιουργήθηκαν επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο «βασιλιάς μεταρρυθμιστής» των γαλάζιων παρέμενε καλά προστατευμένος. Για κάθε σκάνδαλο υπήρχε η θυσία ενός πιονιού, βλέπε κουμπάροι, ενός αξιωματικού βλέπε γενικοί γραμματείς, ενός αλόγου βλέπε υφυπουργού, ενός πύργου βλέπε υπουργού. Έτσι ο βασιλιάς μεταρρυθμιστής παρέμεινε τρία κα μισό χρόνια, καλά προστατευμένος και άφθαρτος για την παρτίδα των εκλογών του 2007.

Στην παρτίδα αυτή, ο αλώβητος βασιλιάς, μεταρρυθμιστής των γαλάζιων κατέβηκε βάζοντας στην σκακιέρα ελάχιστους δεινόσαυρους, μόνο για συμβουλές, και δοκιμασμένους νέους αξιωματικούς, άλογα, πύργους  και νέα πιόνια.

Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα του 2004 εφάρμοσε στην πολιτική σκακιέρα μία λάθος τακτική, χωρίς να εφαρμόσει την βασική αρχή, που ισχύει στο σκάκι. Ξεκίνησε την παρτίδα χωρίς καθαρό μυαλό, με ένα βασιλιά τον Γιώργο Παπανδρέου, που είχε φορτωθεί τα λάθη της κυβέρνησης Σημίτη, και την ήττα των εκλογών του 2004. Τα πιόνια, βλέπε λαμόγια πιόνια, αντί να θυσιάζονται για την προστασία του βασιλιά, έκαναν κινήσεις, που βοηθούσαν την άλλη πλευρά. Οι κουρασμένοι δεινόσαυροι αξιωματικοί, άλογα και πύργοι αντί να επιτίθενται και να θυσιάζονται για τον βασιλιά, έκαναν κινήσεις, που άνοιγαν δρόμους για κατευθείαν επίθεση των γαλάζιων στον βασιλιά των πρασίνων, προκειμένου να διασωθούν αυτοί. Ορισμένα μάλιστα πράσινα πιόνια προσπαθούσαν να φτάσουν στο τέλος της σκακιέρας μήπως και γίνουν βασίλισσες.

Οι οργανωτές της παρτίδας των πρασίνων δεν αντιλήφθηκαν, ότι οι παρατηρητές, βλέπε οι νέοι ψηφοφόροι, θέλουν  «δουλειά», «όραμα» και «νέες ιδέες». Ήταν αγέννητοι και δεν θυμούνται ούτε Εμφύλιο, ούτε 114, ούτε Πολυτεχνείο, ούτε 1981 και τα μπερδεύουν με την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου και φωνάζουν «Τι Γιωργάκη, τι Κωστάκη; εμείς είμαστε η γενιά των ανέργων, ας πάμε με την εξουσία, μήπως και βολευτούμε έστω και με 600 €».

Στην παρτίδα των εκλογών του 2007 ο εκτεθειμένος βασιλιάς των πρασίνων, φορτωμένος με όλα τα λάθη αυτών, που δεν τον προστάτευσαν και χωρίς την λέξη «αλλαγή», που είχε χάσει πια την σημασία της, δεν μπόρεσε να βρει νέα ιδεολογικά πιόνια, βλέπε αριστερά, που προτίμησαν να μείνουν στα στρατόπεδα τους. Έτσι κατέβηκε στην παρτίδα με λαμόγια πιόνια, με δεινόσαυρους κουρασμένους αξιωματικούς, άλογα και πύργους, που εξέθεταν τον βασιλιά και προσπαθούσαν να διασωθούν, όταν θα τέλειωνε η παρτίδα και πέσει ο εκτεθειμένος βασιλιάς.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η παρτίδα των εκλογών του 2007 για τους πράσινους είχε χαθεί πριν ακόμα ξεκινήσει.

Στην παρτίδα των εκλογών  2009 η παρτίδα άλλαξε μορφή. Η Νέα Δημοκρατία με το βάρος των τόσων σκανδάλων είχε θυσιάσει όλα τα πιόνια  και τους αξιωματικούς προκειμένου να σώζεται ο βασιλιάς Μετά από τόσες θυσίες σε πιόνια και αξιωματικούς, η βασίλισσα και οι πύργοι παρέμεναν ακίνητοι στις θέσεις τους προκειμένου να διασωθούν στην σκακιέρα. Έτσι συνέχισε την παρτίδα χωρίς άμυνα και με μοναδική επίθεση από τον μέχρι τώρα αλώβητο βασιλιά. Βασική λάθος κίνηση, ο βασιλιάς προστατεύεται και δεν επιτίθεται. Αντίθετα ο βασιλιάς των πρασίνων οργανώθηκε με τα άλογα και τα ελάχιστα πιόνια , που του είχαν μείνει στην σκακιέρα, θυσίασε ισχυρά κομμάτια που δεν εμπιστευόταν πύργους, αξιωματικούς και βασίλισσα και οργάνωσε μια νέα στρατηγική,  ταυτόχρονη επίθεση  βασιλιά, με πιόνια και άλογα εναντίον του απροστάτευτου και επιτιθέμενου βασιλιά των γαλάζιων. Οι παρατηρητές, βλέπε οι νέοι ψηφοφόροι, ενθουσιάστηκαν από την πρωτόγνωρη τακτική και την ακολούθησαν, παρά του ότι παλαιοί πράσινοι την κορόιδεψαν Αποτέλεσμα μια νεοεμφανιζόμενη κίνηση ματ στον απροστάτευτο βασιλιά των γαλάζιων και η παρτίδα κερδίθηκε θριαμβευτικά από τους πράσινους.

Η σκακιέρα έχει φθαρεί, τα πιόνια κουράστηκαν να θυσιάζονται.

Την 4 –10- 2009 ξεκινά μια νέα παρτίδα σκάκι. Ο διοργανωτής και νικητής Γεώργιος Παπανδρέου δεν πρέπει να συνεχίσει να διαβάζει το ίδιο βιβλίο «Μαθήματα σκάκι 1974-2007» απλά και μόνο αλλάζοντας σελίδα. Πρέπει να αλλάξει βιβλίο και να διαβάσει το νέο βιβλίο «Μαθαίνοντας σκάκι από τα λάθη μας». Να αλλάξει τη φθαρμένη σκακιέρα, τους φθαρμένους αξιωματικούς, πύργους, άλογα και βασίλισσα, με νέους, νέες ιδέες, νέες τακτικές ώστε να καταφέρουν και τα πιόνια να χαρούν τη νίκη, Διαφορετικά η παρτίδα θα χαθεί πριν ακόμα ξεκινήσει.

Το άρθρο αυτό πρωτογράφηκε  την 26-9-2007 με τον τίτλο «Μια παρτίδα σκάκι» και ολοκληρώθηκε την 5-10-2009

3 Σχόλια »

 1. «Η βασίλισσα παρέμεινε ακίνητη στη θέση της» προκειμένου να διασωθεί για την επόμενη παρτίδα…

  και πολύ αμφιβάλλω αν οι παρατηρητές, βλέπε οι νέοι ψηφοφόροι, ενθουσιάστηκαν από την πρωτόγνωρη τακτική και γι’ αυτό την ακολούθησαν… Μάλλον η αγανάκτιση τους οδηγεί να γύρίζουν κάθε φορά τη σελίδα πίσω- μπρος και ξανά πάλι πίσω… Για να αλλάξουνε όμως το βίβλίο, είναι μάλλον, νωρίς ακόμα…

  Σχόλιο από roula — 7 Οκτωβρίου 2009 @ 8:03 πμ | Απάντηση

  • Αλλά μ’ αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι… Ωραίο.. Φιλιά πολλά!!

   Σχόλιο από roula — 7 Οκτωβρίου 2009 @ 8:05 πμ | Απάντηση

 2. Ο Γιωργος ΠαΠανδρεου και στο παρελθον αλλα και στο παρον τωρα, πρωσοπικα με εχει κανει να νιωσω περιφανη που ειμαι Ελληνιδα. Τα κατεστημενα που θελει να σπασει ειναι πολλα, η πολιτηκη που προωθει Δυνατη. Ας του ευχηθουμε το καλυτερο και Ας βοηθησουμε ολη.

  Σχόλιο από Maria Michailidou — 8 Οκτωβρίου 2009 @ 3:37 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: