Άγονη γραμμή

14 Οκτωβρίου 2009

Αντιφάσεις

Filed under: Φρυγανάκης Γεώργιος — Άγονη Γραμμή @ 5:50 μμ
Tags:

palestine

Η αλλαγή της διάθεσης και της πρακτικής του ατόμου ή της ομάδας όταν αλλάζει και δυναμώνει η θέση τους, πέρα από τα ψυχολογικά αίτια, οφείλεται στο ότι η δύναμη κατά κανόνα «δεν πάει» με τη δικαιοσύνη, αλλά με το «δίκαιο του ισχυροτέρου», το λεγόμενο και «δίκαιο της πυγμής». Γι’ αυτό και η  παροιμία  «Η χειρότερη κυρά είναι η πρώην δούλα», με τη μεταφορική σημασία της,  βρίσκει την εφαρμογή της σε μια ατελείωτη σειρά περι – πτώσεων.

Οι προφάσεις εν αμαρτίαις,  κοινές ή ευρηματικές, πολλές. Τα παραδείγματα από την ιστορία και την καθημερινή βιωματική μας εμπειρία, ανεξάντλητα:

– Οι Χριστιανοί της Δύσης, από θύματα βασανιστηρίων,  όταν έγιναν εξουσία, βασάνιζαν μέχρι θανάτου (έκαιγαν) τις «μάγισσες» για τη… σωτηρία της ψυχής τους!

– Οι Αμερικανοί, που γεύτηκαν την αδικία από τη μητροπολιτική Αγγλία, εξελίχτηκαν αργότερα σε ιμπεριαλιστική δύναμη, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη Διακήρυξή τους για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου!

– Οι Εβραίοι, που επέζησαν από  το Ολοκαύτωμα των 6 εκατομμυρίων μαρτύρων τους, ως κράτος κάνουν στους Παλαιστίνιους τα ίδια μαρτύρια που οι ναζί έκαναν σ’ αυτούς!

– Κόμματα που ως αντιπολίτευση επαγγέλθηκαν την «αλλαγή», την «πάταξη της διαφθοράς», ή τη «σεμνότητα και ταπεινότητα», ως κυβερνήσεις δεν απέφυγαν τελικά τη «μια από τα ίδια», την οίηση της εξουσίας ή τη διαφθορά…

– Επαναστάσεις, που, όταν επικράτησαν, εγκαθίδρυσαν «χαλιφάτα στη θέση των χαλιφάτων» που ανέτρεψαν…

Στον παραδειγματικό άξονα ας προστεθούν και οι παρακάτω ατομικές περιπτώσεις, που μου έρχονται πρόχειρά στο νου:

-Το πρώην φοβισμένο «στραβάδι» στο στρατό και πρώην θύμα καψονιού, που σαν «παλιοσειρά» γίνεται το πρώτο «καψονόμουτρο»!

– Ο υπάλληλος, που όλο αργοπορούσε να πάει στη δουλειά του και αργότερα σαν προϊστάμενος γίνεται Κέρβερος ειδικά για τους αργοπορημένους!

– Ο πρώην δανειζόμενος με επαχθείς όρους, που ως δανειστής γίνεται ο πιο σκληρός τοκογλύφος!

– O πρώην συνδικαλιστής και «φόβος και τρόμος» της εξουσίας, που, όταν μεταπηδά στην εξουσία, γίνεται τρομερός εξουσιαστής!

– Ο πρώην αγανακτισμένος ενοικιαστής, που ως ιδιοκτήτης γίνεται… ψυχοβγάλτης!

– Το πρώην θύμα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που, όταν «γυρίσει ο τροχός», γίνεται θύτης «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» του καταπατητή…

Ο εμπλουτισμός του καταλόγου με πολλά άλλα παραδείγματα αφήνεται στους συνειρμούς του  αναγνώστη.

Αυτό, όμως,  που έχει σημασία δεν είναι μόνο να διαπιστώνουμε αυτή την ασυνέπεια στους άλλους μέσα από την κριτική, αλλά και στον εαυτό μας μέσα από την αυτοκριτική και να μην την πιστώνουμε στους άλλους σαν Πιλάτοι…Διαφορετικά, θα… πιλατεύουν την κοινωνία μας τα ίδια προβλήματα χωρίς καμιά προοπτική βελτίωσης.

Όμως, ας κλείσουμε με την άμεση επικαιρότητα:

Οι ονοματικοί προσδιορισμοί με τους οποίους (ανα)βαπτίστηκαν τα υπουργεία της  ελληνικής κυβέρνησης που αναδείχθηκε πρόσφατα (4/10), όπως «προστασίας του πολίτη», «διαφάνειας – ισότητας και ατομικών δικαιωμάτων», «πράσινης ανάπτυξης», «κοινωνικής πολιτικής», «αποκέντρωσης», ή «δια βίου μάθησης», κάθε καλοπροαίρετος εύχεται να σηματοδοτούν ηχηρή διάψευση της προαναφερόμενης παροιμίας και επιβεβαίωση της παροιμίας «η καλή μέρα από τα πρωί φαίνεται» και όχι το αντίστροφο!

Το ίδιο ισχύει και για την προκαταβολική απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης (9/10) στο φρεσκότατο Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα απλώς και μόνο για τη δημοσιοποίηση του ελπιδοφόρου οράματός του για την ειρήνη.

Φυσικά, η πραγματοποίηση της ευχής σε κάθε περίπτωση δεν προϋποθέτει μόνο το συγχρονισμό της με την πτώση ενός αστεριού…

Advertisements

1 σχόλιο »

  1. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ (ΑΝΑ)ΒΑΠΤΙΣΜΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ :

    Ο ΓΙΩΡΓΑΡΟΣ (ΠΡΩΗΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ)ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ

    ΑΝ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ

    ΕΣΥ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ;

    Σχόλιο από Τάκης — 14 Οκτωβρίου 2009 @ 8:36 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: