Άγονη γραμμή

7 Δεκεμβρίου 2009

Η βία των νέων

Filed under: Ανυφαντάκη Μυρτώ — Άγονη Γραμμή @ 9:48 πμ
Tags:

Πολλές οι απόψεις γύρω από τη βία. Κανείς όμως δεν αρνείται ότι πλέον ως φαινόμενο έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, σαν απόρροια μιας γενικότερης πνευματικής κρίσης του πολιτισμού μας. Η επιθετικότητα δυστυχώς, όπως εύκολα παρατηρείται, έχει εδραιωθεί κυρίως στους νέους, καθώς εκεί βρήκε εύφορο έδαφος.

Ο νέος, όπως υποστηρίζεται όλο και από περισσότερους, νιώθει μία εσωτερική ανάγκη εναντίωσης στο καθετί με το οποίο έρχεται σε επαφή. Επιθυμεί τη σύγκρουση με το παλαιό, τη ρήξη με τα πάντα και αυτό είναι κατά βάση επιθυμητό και αναγκαίο σε μία υγιή κοινωνία γιατί έτσι αυτή οδεύει προς την εξέλιξη και την πρόοδο.

Στην εποχή μας όμως, που οι νέοι βιώνουν αλλεπάλληλες δυσκολίες και απογοητεύσεις στις επιδιώξεις και τους αγώνες τους λόγω δυσμενών εκπαιδευτικών, οικονομικών και κοινωνικών, κυρίως, συνθηκών, είναι φυσικό να διοχετεύουν αυτή την εσωτερική τους ορμή για ρήξη σε πρόσκαιρες λύσεις ρηχής επιθετικής αντίδρασης.

Επιπλέον, ο θεσμός της οικογένειας διέρχεται κρίση κι έτσι ο νέος δε νιώθει ασφάλεια, βαθύτερη επικοινωνία και υποστήριξη από το σπίτι. Η αποξένωση μεταξύ των μελών αυτού του βασικού για τον πολιτισμό θεσμού στερεί από το νέο τον εμποτισμό με ηθικές αξίες που μόνο μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας μπορούν να χαραχθούν μέσα του, όπως η αλληλεγγύη.

Απλώνοντας τη ματιά μας θα παρατηρούσαμε, όχι απαισιόδοξα μα ρεαλιστικά, πως όλες σχεδόν οι μορφές ανθρώπινων σχέσεων έχουν υποβαθμιστεί και χωρίς την αίσθηση φροντίδας, με την έλλειψη ουσιαστικής επαφής που φέρνει στην επιφάνεια τα θετικά στοιχεία του καθενός, ο νέος αναπτύσσει άλλες πτυχές του χαρακτήρα του, συχνά αρνητικές…

Επιπροσθέτως, η εποχή μας μονίμως πλέκει το εγκώμιο του κέρδους, οπότε κερδομανία και κερδολαγνεία γνωρίζουν νέες εξάρσεις. Στην καταναλωτική μας κοινωνία ο άνθρωπος μεγαλώνει επιδιώκοντας την απόκτηση υλικών, στην πλειονότητά τους, αγαθών. Όταν μάλιστα συνειδητοποιήσει πως η πραγματικότητα είναι σκληρή και δύσκολη, απογοητεύεται και ενδέχεται να αναζητήσει πηγές εύκολου και γρήγορου πλουτισμού, όπως το οικονομικό έγκλημα, η απάτη, με σκοπό να αυτοπροβληθεί, να αυτοεπιβεβαιωθεί, να κάνει φανερή την παρουσία του ως αντίδραση στο άνισο, απρόσωπο, μαζικό και, τελικά, ισοπεδωτικό πνεύμα του σήμερα.

Παράλληλα, “λάθος” πρότυπα προβάλλονται από τα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Ευπιστίας). Το ήθος και το πνεύμα υποβαθμίζονται, ενώ αντίστοιχα εξαίρεται η επιθετικότητα και η επίδειξη δύναμης. Χωρίς πνευματικούς ταγούς-πρότυπα ο νέος, ανώριμος ακόμη, αδυνατεί να υιοθετήσει σωστή στάση ζωής και “συνασπίζεται” με ομοίους του για να νιώθει μέλος κάποιας ομάδας που, πρωτίστως,  του προσφέρει ασφάλεια και δευτερευόντως μια κάποια δύναμη (αθροιστική θεωρία).

Σε ένα πρόβλημα τόσο πολυσύνθετο χρειάζεται ολόκληρη η κοινωνία να αναλάβει δράση, κυρίως γιατί οι νέοι αποτελούν το μέλλον της.

Πάντα όμως, η βάση και η αρχή όλων εντοπίζεται στη μονάδα. Ο καθένας χωριστά οφείλει στον εαυτό του, μα και στην κοινωνία να αντισταθεί στη μαζοποίηση που επιβάλλεται από τα σύγχρονα κοινωνικά δεδομένα, να αναπτύξει αντισώματα απέναντι στη βία και, τελικά, να προσφέρει ένα πολύτιμο μικρό λιθαράκι στο τείχος που προσπαθεί να χτίσει η κάθε κοινωνία απέναντι στη βία.

(Απόσπασμα)

Περιοδ. «Μαθητικοί Πειραματισμοί» Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου, Τ. 3ο &4ο, Σεπτ. 2009

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: