Άγονη γραμμή

4 Ιανουαρίου 2010

Η ευθύνη του πνευματικού ανθρώπου στην εποχή μας

Filed under: Ορφανουδάκη Μαρία — Άγονη Γραμμή @ 10:25 πμ
Tags:

Αναντίρρητα, ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλαπλές κρίσεις (πνευματική, ηθική, οικονομική, πολιτική), οι οποίες ασκούν σημαντική επιρροή πάνω του.Επομένως, η επαναδραστηριοποίηση των πνευματικών ανθρώπων, κρίνεται άκρως απαραίτητη και επιθυμητή.  Ο ρόλος τους είναι τριπλός: Αφυπνιστικός- διαφωτιστικός, παραδειγματικός, αγωνιστικός.

Αναμφισβήτητα, ο πνευματικός άνθρωπος οφείλει να ασχοληθεί με την πολιτική μακριά από κάθε είδους συμφέροντα και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πολιτικών προβλημάτων και στην εξυγίανση των δημοκρατικών θεσμών. Αν στην προσπάθειά του, όμως, αυτή εμποδίζεται από την ανηθικότητα, την αναξιοκρατία, τα συμφέροντα, έχει χρέος να απομακρυνθεί κρίνοντας και καθιστώντας γνωστά τα ζητήματα αυτά στον απλό λαό.

Επίσης, θα έπρεπε να στρατευθεί στην καταπολέμηση της πνευματικής νωθρότητας και κρίσης μέσω της μετάδοσης αξιών, της καλλιέργειας των επιστημών και των τεχνών πάντα για το όφελος και μόνο αυτό του ανθρώπου.

Επιπροσθέτως, η συμμετοχή στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, στη συγκρότηση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, με κριτική ικανότητα και λογική, που θα δυσκολέψουν τους επίδοξους χειραγωγούς τους, θα ήταν εξίσου εποικοδομητική όπως ασφαλώς και η καταδίκη του υλισμού, του κοινωνικού κομφορμισμού, των διακρίσεων, της ασέλγειας απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, της φτώχειας και της εξαθλίωσης όπως και οι προτάσεις εξάλειψής τους.

Ιδιαίτερα προσεχτικά θα έπρεπε να σταθεί ο πνευματικός άνθρωπος απέναντι στους νέους, ώστε να τους πείσει και να τους προσεγγίσει με την αντιστοιχία-συνέπεια των λόγων και των πράξεών του, με την απελευθέρωση όλων των δημιουργικών ικανοτήτων τους και όχι την καταπίεσή τους.

Τέλος, ωφέλιμο θα ήταν να είναι στην πρώτη γραμμή των εξεγέρσεων και προσπαθειών για την αποτίναξη των ζυγών της  δουλείας. Που δυστυχώς είναι πολλυάριθμοι.

Συμπερασματικά, η σύγχρονη τεχνοκρατική κοινωνία διαμόρφωσε ακατάλληλες και δυσμενείς συνθήκες για την ανύψωση του βιοτικού και  πολύ περισσότερο του ηθικοπνευματικού επιπέδου των πολιτών της.

Οι πνευματικοί άνθρωποι  μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή της κατάστασης προς το καλύτερο.

Όμως τι κάνουν; Μήπως και αυτοί αποτελούν μέρος της κρίσης;

(«Μαθητικοί Πειραματισμοί» Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου, Τ. 3-4, Σεπτ. 2οο9.  Απόσπασμα )

1 σχόλιο »

  1. Μαλλον αποτελουν μερος της κρισης, αφου ολα πια εχουν «κοιμηθει», αδιαφορουν, ολοι πια εχουν «σφραγιστει»!!!
    Στοματα ερμητικα κλειστα. Λες και αδιαφορουν.Μπορει ομως να μην ειναι ετσι, μπορει απλα να εχουν απογοητευτει.

    Σχόλιο από Maria Michailidou — 5 Ιανουαρίου 2010 @ 7:32 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: