Άγονη γραμμή

16 Απριλίου 2010

Παγκόσμια ημέρα φωνης

Filed under: Φρυγανάκης Γεώργιος — Άγονη Γραμμή @ 8:17 πμ
Tags:

«Η φωνή σου πρέπει να ακούγεται. Είναι η πιο γλυκιά μουσική που μπορούν ν’ ακούσουν τ’ αυτιά σου, αλλά κι ο μόνος τρόπος ν’ ακουμπήσεις το εσώτερο είναι σου. Προστατεψέ την»

Αυτό το μήνυμα έστειλε  η  Ελληνική Εταιρεία Φωνιατρικής και Φωνητικών Τεχνών με την ευκαιρία της περυσινής Παγκόσμιας Ημέρας Φωνής, 16 Απριλίου. Μιας Ημέρας, που εορτάζεται και φέτος όχι τόσο… φωναχτά, όσο θα ταίριαζε σε  μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, μέσω της οποίας πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας μας. Άλλωστε η φωνή θεωρείται ο καθρέπτης της προσωπικότητάς μας, η ηχητική μας ταυτότητα, αφού υπάρχουν τόσες φωνές όσοι και οι άνθρωποι και μπορούμε να διακρίνουμε  κάποιον μόνο από τη φωνή του. Εκτός και αν αυτή  αλλοιώθηκε ή χάθηκε!…

Την Ημέρα αυτή έχουν την τιμητική τους οι σχετικοί με την υγεία της επαγγελματίες: ωτορινολαρυγγολόγοι, οι λογοπαθολόγοι και λογοθεραπευτές και οι Οργανώσεις τους.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Φωνής είναι η προβολή της αξίας της φωνής ως μέσου του έναρθρου λόγου (που τη συνειδητοποιούμε συνήθως όταν τη χάσουμε ή τη χαλάσουμε), η ενημέρωση για τα πρώιμα σημάδια των προβλημάτων της (οζίδια, πολύποδες, κάλοι ή έλκη εξ επαφής στις φωνητικές χορδές) που απαιτούν τη βοήθεια του ειδικού και η σύσταση μέτρων βασικής προστασίας της φωνής για όσους τη χρησιμοποιούν επαγγελματικά και μη επαγγελματικά.

Τέτοια είναι τα παρακάτω μέτρα της Ελληνικής Εταιρείας Φωνιατρικής και Φωνητικών Τεχνών:

Πίνετε άφθονο νερό. Η σωστή υγρασία στο λάρυγγα λειαίνει της φωνητικές χορδές και τις κάνει να αποδίδουν καλύτερα.

Κάντε μια προθέρμανση της φωνής, όπως θα έκανε ο κάθε αθλητής, οποιουδήποτε αθλήματος.

Μη ζορίζετε τις φωνητικές σας χορδές φωνάζοντας, στριγγλίζοντας, ουρλιάζοντας,

Χρησιμοποιείτε σωστά την αναπνοή σας όταν μιλάτε.

Χρησιμοποιείτε πάντοτε μικρόφωνο, όταν απευθύνεστε σε κοινό, διότι περιορίζετε το άσκοπο ζόρισμα της φωνής.

Ακούτε συχνά και προσεκτικά τη φωνή σας. Αν εμφανιστεί βράχνιασμα της φωνής, που υποχωρεί και επανέρχεται ή δεν βελτιώνεται μέσα σε μια εβδομάδα, αυτό επιβάλλει να κάνετε  ωτορινολαρυγγολογική εξέταση.

Κάθε νόσος του λάρυγγα που ανακαλύπτεται έγκαιρα θεραπεύεται.

Δεν συμβιβάζεται υγιής φωνή και κάπνισμα. Σήμερα ξέρουμε ότι οι καπνιστές έχουν 75% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο στο λάρυγγα.

Η φωνή επηρεάζεται και από την ψυχολογική διάθεση. Γι’ αυτό οι ωτορινολαρυγγολόγοι και οι λογοθεραπευτές ζητούν τη συνεργασία και του ψυχολόγου για την αποκατάσταση της φωνητικής λειτουργίας

Ιδιαίτερα ευαίσθητοι αποδέκτες των μέτρων αυτών πρέπει να είναι οι «Επαγγελματίες Χρήστες Φωνής», όλοι όσοι χρησιμοποιούν τη φωνή τους ως βασικό εργαλείο της δουλειάς τους και κυρίως οι υψηλού κινδύνου, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι τραγουδιστές, οι ηθοποιοί,  οι πολιτικοί, οι κληρικοί, οι δικηγόροι, οι δημοσιογράφοι,oι παρουσιαστές, ή οι εκφωνητές.

Τώρα, αν και στην περίπτωση αυτή ισχύει η παροιμία «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω», μόνο η Εταιρεία Φωνιατρικής δεν βγαίνει χαμένη και σε κάποιες περιπτώσεις το κοινό, που κάνει… ακουοθεραπεία.

*         *          *

Η εορτή, βέβαια,  παραπέμπει συνειρμικά σε μια σειρά φράσεων παροιμιακών, που αποτελούν πολυφωνία για τη ζωή, όπως: «Κατά φωνή και γάϊδαρος», «Ας έχει ο γάιδαρος φωνή, ψάλτη δεν τονε βάζουνε», «Φωνή λαού, οργή λαού», « Ούτε φωνή ούτε ακρόαση», « Με μια φωνή»(:ομόφωνη αντίδραση), «Έχει φωνή»(:γι’ αυτόν που έχει το θάρρος της γνώμης του, που «το λέει η καρδιά του»), «Όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει» «Σ’ όλους τέντωνε τ’ αυτί σου, μα σε λίγους τη φωνή σου», «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» ή «Έβαλ’ ο κλέφτης τη φωνή να φύγει ο νοικοκύρης», « Πολλές φωνές για λίγο μαλλί» (αγγλική παροιμία), «Aλίμονο σε κείνον που έχει φωνή και τη θάβει», « Εάν ήταν δυνατό με τη βροντερή φωνή να χτίσεις σπίτι, τότε ο γάιδαρος θα έχτιζε μια πόλη» (Περσική ρήση), «Ο τόνος της φωνής έχει μεγαλύτερη σημασία από της πληροφορίες που φέρνει η φωνή» (Ιταλική παροιμία).

Η εορτή, όμως, παραπέμπει και στις ιδιαίτερες φωνές που καταπνίγονται από τις φωνασκίες της εποχής μας∙ στις φωνές που καταπίνονται από ανασφάλεια και φόβο∙  στις φωνές που ασφυκτιούν κάτω από… φίμωτρα και… μπούργκες∙ στις στεντόρειες φωνές της σιωπής∙  στις φωνές που δολο-φονούνται…

Αλλά και σε «Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες /εκείνων που πέθαναν, ή εκείνων που είναι / για μας χαμένοι σαν τους πεθαμένους(…)/Και με τον ήχο των για μια στιγμή επιστρέφουν / ήχοι από την πρώτη ποίησι της ζωής μας / σα μουσική, την νύχτα, μακρυνή, που σβύνει. ( Κ.Καβάφη, Φωνές)

Ιδιαίτερα στη χώρα μας, η φετινή Ημέρα Φωνής σηματοδοτείται από τις φωνές αγανάκτησης για κείνους που προκάλεσαν την κρίση ατιμωρητί   και τώρα κάνουν αφωνία με τη σκέψη ότι η σιωπή είναι χρυσός – Δεν τους έφτανε, φαίνεται, αυτός που άρπαξαν. Και πιο πολύ, από τις φωνές αγανάκτησης εκείνων που καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα…

Ας κλείσουμε, όμως, πιο ευχάριστα με το παρακάτω ανέκδοτο:

-Πήγα προχτές τη γυναίκα μου σ’ ένα ματς πυγμαχίας και από την τρομάρα της έχασε τη φωνή της!

– Σοβαρά; Και τώρα τι θα κάνεις;

– Λέω να πάω και την πεθερά μου!…

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: