Άγονη γραμμή

28 Απριλίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Χορού (29 Απριλίου)

Filed under: Φρυγανάκης Γεώργιος — Άγονη Γραμμή @ 8:18 πμ
Tags:

Τον χαραχτήρισαν «κρυμμένη γλώσσα της ψυχής», «φυσική γλώσσα του σώματος», «ποίηση του ποδιού», «τραγούδι του σώματος, χαράς ή πόνου», «επικοινωνία μεταξύ του σώματος και της ψυχής», «βαρόμετρο που εξηγεί τι καιρό κάνει στο σώμα μας», «ποίημα, που κάθε του κίνηση είναι και μία λέξη», «αγαπημένη μεταφορά του κόσμου», «λεπτή ισορροπία μεταξύ της τελειότητας και της ομορφιάς», «συντόμευση ευτυχίας», «υποταγή του σώματος στο πνεύμα»…

Ο λόγος για το χορό, που κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου έχει την παγκόσμια τιμητική του.

Η  Ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού (CID) της UNESCO, με σκοπό να στραφεί η προσοχή του κοινού προς την τέχνη του χορού. Κάθε χρόνο, μάλιστα, στέλνεται το επίσημο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα του Χορού σε περισσότερες από 200 χώρες, μεταφρασμένο σε δεκάδες γλώσσες, και διαβάζεται στις αντίστοιχες χορευτικές εκδηλώσεις.

Η Ημέρα Χορού του 2009 ήταν αφιερωμένη στον ενταξιακό χορό. Σύμφωνα με το περυσινό μήνυμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού, «Οι χορευτικές παραστάσεις δεν είναι κατ’ ανάγκην επιδείξεις ακραίων σωματικών ικανοτήτων ή απόλυτης ακρίβειας στην εκτέλεση κινήσεων.  Εναρμονισμένοι με τον αγώνα της ΟΥΝΕΣΚΟ κατά των προκαταλήψεων και των διακρίσεων, επεκτείνουμε τα σύνορα του χορού και αλλάζουμε την επικρατούσα αντίληψη για το ποιος μπορεί να είναι χορευτής. Η ένταξη των περιθωριοποιημένων ατόμων στο χορό είναι εξίσου σημαντική με την ένταξή τους στο εργατικό δυναμικό…»

Σύμφωνα με το επίσημο μήνυμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2010, «Ο χορός, κεντρικό στοιχείο κάθε κουλτούρας, αποτελεί το ιδανικό μέσο για να πλησιάσουν άτομα από διαφορετικές χώρες. Οι δασκαλοι(…)χτίζουν έμπρακτα γέφυρες κατανόησης με τα σώματα των χορευτών(…)Τόσο για τη ζωηρόχρωμη απεικόνιση της πολιτιστικής ποικιλίας, όσο και για την ενσώματη προσέγγιση των πολιτισμών, δεν υπάρχει καλύτερο μέσον από το χορό».

Για να ευλογήσουμε και τα γένια μας, ας θυμηθούμε ότι ο Πλάτωνας στους Νόμους του επισημαίνει: «Ο χορός προέκυψε από την φυσική επιθυμία όλων των νεαρών πλασμάτων να εκφράσουν με την κίνηση του σώματος τα συναισθήματά τους και ιδιαίτερα την χαρά τους. Η αίσθηση της αρμονίας και του ρυθμού είναι χάρισμα των Θεών και των Μουσών.»

Η Τερψιχόρη, η προστάτιδα μούσα του χορού, μπορεί να ξεχάστηκε στη λήθη των αιώνων, αλλά «ο χορός καλά κρατεί»…

Η  Ημέρα Χορού, όμως, παραπέμπει συνειρμικά και σε μια σειρά από  παροιμιώδεις και στερεότυπες φράσεις ή λέξεις καθημερινής χρήσης Πολλές από αυτές αποκτούν ιδιαίτερη επικαιρότητα μέσα στο γλωσσικό περιβάλλον της οικονομικής μας κρίσης, όπως φαίνεται στο παρακάτω  κατασκευασμένο παράδειγμά μου:

Στη χώρα μας βιώνουμε ένα χορόδραμα. Τώρα  μας «χορεύουν στο ταψί» οι Ευρωπαίοι και το Δ.Ν.Τ και πιο πολύ οι Γερμανοί που ωρύονται «εν χορώ» κατά της βοήθειας στην Ελλάδα. Και ’μείς «χορεύουμε στο ρυθμό που μας παίζουν». Τι να κάνουμε, «άμα μπείς στο χορό, χορεύεις». Στο «χορό » των κινητοποιήσεων  μπαίνουν όλο και περισσότεροι. Ο « χορός» των πιο σκληρών μέτρων… πίσω τέχει την ουρά. Οπότε «ο χορός καλά κρατεί».  Οι ξένοι λένε το μακρύ τους και το κοντό τους. «Όποιος είν’ έξω απ’ το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει». Δεν  πρέπει όμως να ξεχνούν κάποιοι ότι θα  ’ρθει κι η σειρά τους, γιατί «Στη γειτονιά σου χορεύει αρκούδα; περίμενε και στην πόρτα σου». Τέλος, οι άρχοντές ας μην ξεχνούν ότι «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει» και ότι ο πρώτος που θα φάει είναι ο αρκουδιάρης. (Η «άσκηση» μπορεί να επαναληφθεί και με άλλα επίκαιρα θέματα)

Ας κλείσουμε όμως με κάτι πιο ευχάριστο:

Ο Κωστίκας και ο Γιωρίκας, πιασμένοι δίπλα – δίπλα, με τα μάτια καρφωμένα στη γη, χορεύουν Ποντιακά. Κάποια στιγμή ο Γιωρίκας λέει στον Κωστίκα: «Κωστίκα, σήκωσε τα μάτια σου». Ο Κωστίκας δε του δίνει σημασία. Λίγο αργότερα, ο Γιωρίκας ξαναλέει στον Κωστίκα:  «Κωστίκα, σήκωσε τα μάτια σου» . «Έλα ρε, τι θέλεις; Χορεύουμε τώρα», του απαντά ο Κωστίκας αγριεμένα. Και ο Γιωρίκας του λέει: «Κωστίκα, σήκωσε τα μάτια σου. Έχομεν έβγει έξω από το χωρίον»!…

1 σχόλιο »

  1. Δεν έχουμε αφήσει Παγκόσμια Ημέρα για Παγκόσμια Ημέρα, κ. Γιώργο, έτσι…;

    Σχόλιο από roula — 28 Απριλίου 2010 @ 9:42 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: