Άγονη γραμμή

3 Μαΐου 2010

Ένα πολιτιστικό έγκλημα

Filed under: Καλλέργης Μανόλης — Άγονη Γραμμή @ 6:03 μμ
Tags:

Συντελείται ή πρόκειται να συντελεστεί ένα πολιτιστικό έγκλημα: Ενώ ο μιναρές του τεμένους «Νερατζέ», ο μεγαλοπρεπέστερος μιναρές  που διατηρείται στην παλιά  πόλη του Ρεθύμνου, έχει υποστεί σημαντικές φθορές από το χρόνο και είναι έτοιμος να καταρρεύσει κατά το ανώτερο τριτημόριό του, αντιμετωπίζει δυστυχώς την αδιαφορία των αρμοδίων. Το Υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού που είναι αρμόδιο, και παρά τις εισηγήσεις της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κωλυσιεργεί και αναβάλλει την αποκατάστασή του μνημείου επί 6 χρόνια. Το Υπουργείο τοποθέτησε απλώς το έτος 2005 ένα προστατευτικό μεταλλικό ικρίωμα προσωρινά, για να εμποδίσει την άμεση κατάρρευσή του. Η άμεση κατάρρευση πράγματι αποφεύχθηκε κατ’ αρχήν, αλλά για πόσο ακόμη;

Σήμερα, μετά από 6 χρόνια, το προστατευτικό ικρίωμα έχει αρχίσει να φθείρεται και ήδη κάποια ξύλινα τμήματα άρχισαν να πέφτουν στο δρόμο, κάτω από τον μιναρέ, σε ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου! Η κατάσταση του ίδιου του μιναρέ είναι οικτρή όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες.

Ο Σύνδεσμος Διαδόσεως Καλών Τεχνών του Ρεθύμνου που έχει την ιδιοκτησία του μιναρέ όπως και του διπλανού τεμένους από το 1957, σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή από την τότε κυβέρνηση, κάνει έκκληση προς το Υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού να προχωρήσει όπως οφείλει στις απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση του μνημείου. Θεωρούμε ότι μια πιθανή κατάρρευση του μιναρέ, θα είναι μια μεγάλη απώλεια. Ένα μνημείο εξακολουθεί να είναι κοινωνικό αγαθό ακόμη και σε μια οικονομική κρίση!

Μανόλης Καλλέργης

Πρόεδρος Συνδέσμου Διαδόσεως Καλών Τεχνών Ρεθύμνου

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: