Άγονη γραμμή

7 Μαΐου 2010

Υπό το βάρος του μιναρέ

Filed under: Παπαδάκης Χαρίδημος Α. — Άγονη Γραμμή @ 6:22 μμ
Tags:

Τα μνημεία ανεξάρτητα από τον εκάστοτε Ενετό, Οθωμανό, Αιγύπτιο, Ρώσο ή Γερμανό κατακτητή, δεν ανήκουν σ΄ αυτόν ακόμα και αν φέρουν την τεχνοτροπία του. Είναι δικά μας, γιατί χτίστηκαν με τις αγγαρείες των προγόνων μας. Είναι η ιστορία μας, την οποία οφείλουμε να διαφυλάσσουμε και όχι να αδιαφορούμε και να την καταστρέφουμε.

52.000.000 εκατομμύρια ευρώ δίνει η περιφέρεια Κρήτης για την συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων της Κρήτης, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες.

Μέχρι σήμερα, κανείς Ρεθεμνιώτης άρχοντας δεν έχει ανακοινώσει, πόσες έτοιμες μελέτες έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια, για αποκατάσταση και συντήρηση Ρεθεμνιώτικων μνημείων, ώστε να πάρουμε και εμείς μερικά ψιχία από αυτό το πακέτο των εκατομμυρίων.

Η σιωπή με κάνει να πιστεύω ότι δεν έχει υποβληθεί καμιά. Προβλέπω ότι από το παραπάνω πακέτο το μεγαλύτερο ποσοστό θα το πάρει το Ηράκλειο, μέρος τα Χανιά και ένα μικρό μέρος το Λασίθι. Εμείς ως συνήθως θα μείνουμε απέξω.

Ο μιναρές της νερατζέ είναι ετοιμόρροπος, στηρίζεται με σκαλωσιά, που τοποθετήθκε από το 2005, γιατί ο μιναρές είχε πάρει κλίση και περιτυλίχτηκε πρόσφατα με συρματόπλεγμα, και φασκιώθηκε η κορυφή του σήμερα 7-5-2010, για να μη πέσει καμιά πέτρα και σκοτώσει άνθρωπο. Από το 2005 δεν έχει συνταχθεί μελέτη αποκατάστασης Ο Σύλλογος διαδόσεως καλών τεχνών, που είναι ιδιοκτήτης του όλου κτιριακού συγκροτήματος αίθουσα Ωδείου – μιναρέ και των διπλανών κτιρίων, δηλώνει οικονομική αδυναμία όχι μόνο για την σύνταξη μελέτης αποκατάστασης του μιναρέ αλλά ακόμα και για την συντήρηση του κτιρίου. Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Καλλέργης «υπό το βάρος του μιναρέ» παραιτήθηκε.

Ο φάρος είναι ετοιμόρροπος, εσωτερικά στηρίζεται με ξύλινα καδρόνια. Ο ιδιοκτήτης του, το Λιμενικό ταμείο, αγανακτώντας με την αργοπορία των αρμοδίων, τον περιέφραξε ώστε να μη πλησιάζουν άνθρωποι εξ αιτίας της επικινδυνότητας του και έχει δηλωθεί δια του εκπροσώπου του ότι ανέθεσε με χρήματα του την μελέτη σε ιδιώτη.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού σ΄ αυτές τις περιπτώσεις βαδίζουν με ρυθμούς χελώνας, αντίθετα τρέχουν, εντολή ανωτέρων, όταν είναι να δοθούν χρήματα σε ημέτερα ανύπαρκτα πολιτιστικά σωματεία, βλέπε σκάνδαλο ροζ DVD – Ζαχόπουλου, που το ξεχάσαμε. Η μια υπηρεσία πετάει το μπαλάκι στην άλλη βυζαντινά, νεότερα, ενάλια αλληλογραφίες, επιτροπές ταξίδια αρμοδίων και παρατρεχάμενων από Αθήνα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και αντίθετα εισιτήρια εκτός έδρας φαγητά, ύπνοι κ.λ.π . αποτέλεσμα μηδέν μέχρι σήμερα, απλώς ανάλωση δημοσίου χρήματος και τα μνημεία καταρρέουν.

Είμαστε τυχεροί που από τον πρόσφατο σεισμό την γλίτωσε και ο φάρος και ο μιναρές. Φανταστείτε την πανελλήνια και διεθνή δυσφήμηση, με δύο ταυτόχρονες πτώσεις μνημείων στο ιστορικό κέντρο της πόλης, με την έναρξη της χειρότερης τουριστικής σαιζόν.  Είμαστε τυχεροί που από την νοτιά, έπεσε το σάπιο καδρόνι από την σκαλωσιά του μιναρέ την 21-4-2010 δεν σκοτώθηκε άνθρωπος και ανακινήθηκε το θέμα.

Είμαστε τυχεροί που έχουμε εισαγγελικούς λειτουργούς, όπως ο κ. Κασωτάκης, που μόλις έμαθε για το θέμα από τον τύπο, διέταξε επείγουσα προκαταρτική εξέταση.

Οι δύο μελέτες φάρου και μιναρέ, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 100.000 € και αν βρεθεί Ρεθεμνιώτης μελετητής, δόξα τω Θεώ καλούς επιστήμονες και άνεργους, με την κρίση, έχουμε, το κοστολόγιο της μελετών μπορεί να κατέβει στην μέση, μπορεί ο μελετητής, ως Ρεθεμνιώτης να μη πληρωθεί, όσο πρέπει, αλλά θα κερδίσει μελλοντικά και το όνομα του θα παραμείνει για πάντα στην ιστορία του μνημείου.

Η ριζική ανακατασκευή και των δύο μνημείων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ. Υπάρχουν 52.000.000 € διαθέσιμα για τα μνημεία της Κρήτης, ένα εκοτομμυριάκι, αυτό το ψιχουλάκι, το δικαιούται το Ρεθυμνάκι μας και πρέπει να το απαιτήσει.

Μήπως ήλθε η ώρα ο Σύλλογος διαδόσεως καλών τεχνών, σκεπτόμενος το καλό της πόλης, να επιστρέψει ιδιοκτησιακά το κτιριακό συγκρότημα του Ωδείου στο Ρέθυμνο, αφού δεν μπορεί να σηκώσει ούτε «το βάρος του μιναρέ». Ας κρατήσει κατά χρήση τις δύο μικρές αίθουσες για τα μαθήματα των παιδιών, όπως γίνετε μέχρι σήμερα και να χρησιμοποιεί δωρεάν την αίθουσα για τις εκδηλώσεις του. Έτσι χωρίς να χάσει τίποτα από τον σκοπό του, θα κερδίσει τριπλά, απαλλαγή ευθύνης συντήρησης, απαλλαγή από το έγκλημα «του κινδύνου ανθρώπινης ζωής», τιμή και έπαινο για την παραχώρηση ενός μνημείου και μιας μεγάλης αίθουσα για δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις όλων των Ρεθεμνιωτών.

Κύριε Δήμαρχε έχετε δείξει μέχρι σήμερα δυναμικότητα όπως και ο αρμόδιος για τα μνημεία κος Αλεφαντινός. Σας καλύπτει το κατεπείγον, σας καλύπτει ο κίνδυνος ανθρώπινης ζωής, λεφτά σήμερα υπάρχουν, αύριο δεν θα υπάρχουν. Μήπως ήλθε η ώρα, να πάρετε άμεσα την κατάσταση στα χέρια σας, να απαιτήσετε και όχι να ζητήσετε.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: