Άγονη γραμμή

25 Μαΐου 2010

Πατρίκιοι και Πληβείοι στην Ελλάδα του 2010…..

Filed under: Παπαδάκης Ευάγγελος — Άγονη Γραμμή @ 10:56 πμ
Tags:

Τα παρακάτω δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας μου, δεν είναι δική μου έρευνα . Είναι αποδεδειγμένα με στοιχεία και δημοσιευμένα κατά κόρον στις οικονομικές εφημερίδες της χώρας μας και έφτασαν σε μένα με ένα mail από το διαδίκτυο. Το αναδημοσιεύω με μερικά σχόλια δικά μου. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να ενημερωθεί και ο πιο απλός πολίτης, ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία,που ο λαϊκός βάρδος Τόλης Βοσκόπουλος, σύζυγος της υφυπουργού τουρισμού Άντζελας Γκερέκου, αποκαλύφθηκε από τα ΜΜΕ ότι χρωστά από το 1993 στην εφορία 5,5 εκατομμύρια ευρώ!!! Αλήθεια τι θα συνέβαινε αν ένας από όλους εμάς, προφανώς τους πληβείους ,χρωστούσε όχι 5,5 εκατομμύρια αλλά μόλις  100 -200 ευρώ στην εφορία; Αλλά η συνέχεια παρακάτω!. Διαβάστε και απολαύστε!!!

Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει συσσωρευμένος τεράστιος πλούτος κι εμείς, οι πληβείοι, πρέπει πάλι να πληρώσουμε για χρέη που ποτέ δεν δημιουργήσαμε. Τα ταμεία είναι άδεια αλλά και οι τσέπες μας επίσης. Ποιοι έχουν  τέλος πάντων τα λεφτά ;Επαναλαμβάνω είναι όλα από άρθρα εφημερίδων και περιοδικών γραμμένα από έγκριτους έλληνες δημοσιογράφους.
Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα :
Τα τελευταία 12 χρόνια, όπως λέγεται ,το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 60%!!! Αφού το δικό μας  εισόδημα (των εργαζομένων) δεν αυξήθηκε καθόλου, ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ;

30.000 ελληνικές οικογένειες διαθέτουν στα τμήματα private banking των τραπεζών περίπου 50 δις  ενώ άλλα 40 δις ευρώ έχουν καταθέσει Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό. Μάλλον δημόσιοι υπάλληλοι θα ‘ναι…
Μόνο οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες είχαν κέρδη : 11,8 δις  το 2009, 10 δις  το 2008 και 11,3 δις  το 2007.Η Εθνική Τράπεζα την τελευταία πενταετία είχε κέρδη 6,3 δις. Το 2009 η ΔΕΗ πραγματοποίησε κέρδη 1,1 δις , ενώ προέβλεπε ο προϋπολογισμός της 531 εκ.
Ελληνικές επιχειρήσεις (υπολογίζονται σε 4.000) έχουν επενδύσει σχεδόν 20 δις  στο εξωτερικό, από τα οποία τα 16 δις  στα Βαλκάνια. Την τετραετία 2004 – 2008 χαρίστηκαν πάνω από 9 δις  σε περίπου 50.000 επιχειρήσεις (τα 5,1 δις  από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 35% σε 25% και 3,5 δις από τις δυο ρυθμίσεις περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων).Υπάρχουν 10.000 υπεράκτιες (off-shore) εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διακινούν γύρω στα 500 δις  και το δημόσιο χάνει ετησίως από φόρους 6-10 δις. Κάθε χρόνο οι καταναλωτές πληρώνουν και οι επιχειρήσεις εισπράττουν, αλλά δεν αποδίδουν περί τα 6 με 6,5 δις  από ΦΠΑ.
Η εισφοροδιαφυγή φτάνει τα 8 δις  ετησίως  (από ποιους , μάλλον τους μισθωτούς, που καλούνται να πληρώσουν «το μάρμαρο» ;).Πάνω από 5.000 επιχειρήσεις οφείλουν 31 δις  στο δημόσιο και άγνωστο ποσό από μη καταβληθείσες εργοδοτικές εισφορές (πρόκειται για τα ένσημα των εργαζομένων) στο ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία.
Οι έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν το 2009 -χρονιά κρίσης- 164 μεταχειρισμένα πλοία διαθέτοντας 3,16 δις . Μικρό ποσό για τους εφοπλιστές. Ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει σχεδόν το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 40,9% της κοινοτικής ναυτιλίας. Αν και αποτελεί παγκόσμια δύναμη στηρίζεται σημαντικά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Εθνική Τράπεζα τους έχει δανείσει 3,5 δις , η Πειραιώς 2 δις  κι ακολουθούν οι υπόλοιπες. Με τις δικές μας, τις λαϊκές  αποταμιεύσεις – καταθέσεις οι τράπεζες χρηματοδοτούν το «θαύμα» της ελληνικής ναυτιλίας (να μην μιλήσουμε για το πώς ένα υγιές ταμείο όπως το ΝΑΤ βούλιαξε, χρηματοδοτώντας με μορφή δανείου την ύψωση της Ελληνικής σημαίας στα πλοία Ελλήνων εφοπλιστών -από τον Κων. Καραμανλή κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης- και φυσικά οι εφοπλιστές δεν έχουν επιστρέψει δεκάρα ως τώρα από τα χρωστούμενα και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και πατριωτικής συνείδησης αφελλήνισαν τα πλοία τους από Έλληνες ναυτικούς με αποτέλεσμα το ΝΑΤ να βουλιάξει σχεδόν οριστικά).
Έρευνα του Hotels.com(καλοκαίρι 2009) έδειξε πως η ακριβότερη σουίτα στον κόσμο νοικιάζεται 50.000 ευρώ και είναι του Grand Resort στο Λαγονήσι Αττικής !
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, από το Μάρτη του 2005 ως τον Οκτώβρη του 2009, είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο (Ν. 3290/04) 1.790 επενδύσεις ξενοδόχων προϋπολογισμού 5,7 δις  και επιδοτήθηκαν με 2,5 δις. Δηλαδή το 44% ήταν από δικά μας λεφτά.
Τζάμπα επενδυτές μιας και τα υπόλοιπα είναι κρατική επιχορήγηση (τα δικά μας λεφτά από τους φόρους) και δανεικά από τις δικές μας καταθέσεις στις τράπεζες.
Πάνω που πήγαν να μας πείσουν πως «δεν υπάρχει σάλιο» και λίγο μετά την ανακοίνωση της επιτήρησης, πληροφορηθήκαμε ότι αγοράζουμε 6 γαλλικές φρεγάτες κόστους 2,5 δις , για να υπερασπίζουν τα «εθνικά μας δίκαια» ανοιχτά της Σομαλίας και στον Περσικό κόλπο.
Δεν αναφέρομαι καθόλου στις μίζες και στα σκάνδαλα (Siemens, Βατοπαίδι, δομημένα ομόλογα, διαγραφή προστίμου 5,5 δις της «Ακρόπολης Χρηματιστηριακή», κλπ), γιατί φαντάζομαι θα σας είναι γνωστά. Άλλωστε έχει επιληφθεί κι η ελληνική δικαιοσύνη. Ούτε στα 28 δις  που τέθηκαν στη διάθεση των τραπεζών και τώρα τα χρησιμοποιούν όπως γράφουν οι περισσότερες εφημερίδες για να δανείσουν το κράτος.

Μήπως παρατηρήσατε ότι το ποσόν του κρατικού ελλείμματος (περίπου 500 δις ) είναι ισόποσο με τα ανακοινωμένα υπερκέρδη των τραπεζών τα τελευταία χρόνια ; Μήπως πρόκειται για τα ίδια λεφτά ; Μπορεί να ζούμε όλοι στην ίδια χώρα ,αλλά μας κατάντησαν να είμαστε δυο διαφορετικές χώρες, δυο διαφορετικοί και αντίθετοι κόσμοι.
Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα μας σπρώχνουν σε δυο κόσμους μέσα στην ίδια χώρα.
Από τη μια οι πληβείοι ,ο κόσμος μας:

Ανεργία, απολύσεις, τρομοκρατία κι εξευτελισμοί στους χώρους δουλειάς, υπερεργασία χωρίς αμοιβή, ανασφάλιστη εργασία,   μερική απασχόληση, προσωρινή απασχόληση, μισθοί των 700  για τους νέους, συντάξεις των 400  για τους γέροντες μια και η σύνταξη θα δίνεται στα 67,  δάνεια και κάρτες, φροντιστήρια των παιδιών, η βενζίνη στα 1,70 , οι μισθοί που κόβονται, η   κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η απειλή κλεισίματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω του εξοντωτικού ανταγωνισμού ή η πώλησή τους σε εξευτελιστική τιμή για να καλυφθούν τα υψηλότοκα δάνεια από τις τράπεζες (όπου οδηγήθηκαν ή θα οδηγηθούν από τον φαύλο κύκλο -μείωση μισθών, ανεργία, μείωση αγοραστικής δύναμης, μείωση πωλήσεων, δανεισμός και κλείσιμο  των μικρών επιχειρήσεων), ο φόβος κι η αγωνία για το αύριο…
Κι απ’ την άλλη οι πατρίκιοι, ο κόσμος τους :
Τραπεζίτες, βιομήχανοι κι εφοπλιστές, επενδυτές,  golden boys, πολυτελείς επαύλεις, ιδιωτικά τζετ, θαλαμηγοί, χειροποίητες Bentley και θηριώδη Hummer, διαμάντια και τσάντες Luis Vitton και Hermes,  η Μύκονος, το Κολωνάκι και η Εκάλη, σαλέ και σούσι μπαρ, χαριτωμένοι μόδιστροι και «καλλιτεχνάδες διανοούμενοι λινάτσες», όπως λένε κι οι Active Member.
Ένας κόσμος προφανούς σπατάλης, χλιδής, σαπίλας και παρακμής. Τελικά λεφτά υπάρχουν αλλά όχι για μας. Είναι δικά μας αλλά δεν είναι για μας. Εμείς τα «γεννήσαμε» αλλά δε μας ανήκουν. Φταίμε όμως σίγουρα κι εμείς, γιατί όπως λέει κι η παροιμία : «Εάν δεν εγονάτιζε η καμήλα δεν την εφορτώνανε».
Τελικά τι μένει στον απλό κόσμο ,το μεροκαματιάρη, τον αγρότη ,τον φοιτητή, τον εργάτη να κάνει; Τι άλλο από το να φωνάξει σε όλα τα μήκη και πλάτη της κοινωνίας …..
Αντισταθείτε, πληροφορηθείτε και πληροφορείστε, συνειδητοποιείστε, δράστε όπως και όσο μπορείτε για να μη γίνουμε κι εμείς Αργεντινή . Ίσως αύριο να είναι αργά. Η αδιαφορία μας τελικά είναι το πιθανότερο να λειτουργήσει σαν τιμωρία

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: