Άγονη γραμμή

4 Ιουνίου 2010

Η ιστορία πέφτει…

Filed under: Πετρακάκη Αθηνά — Άγονη Γραμμή @ 8:46 πμ
Tags:

ΤΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΙ ΕΝΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΝΑΚΗΡΥΓΜΕΝΟ ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ

«ΤΟ ΥΠ.ΠΟ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ»

Τρία από τα βασικά μνημεία του Ρεθύμνου, αυτά δηλαδή που φιγουράρουν πρώτα στους τουριστικούς οδηγούς διαφημίζοντας το Ρέθυμνο παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με την εγκατάλειψή τους.

Τα τείχη της Φορτέτζας, ο μιναρές της Νερατζές και ο αιγυπτιακός Φάρος στο ενετικό λιμάνι, εκπέμπουν S.O.S. Τα τείχη χορταριασμένα, ο μιναρές χάνει ένα μέρος της κορυφής του και αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας και ο φάρος είναι στον αέρα λόγω σοβαρών σπηλαιώσεων που διαπιστώθηκαν στη θεμελίωση του. Στα τρία αυτά μνημεία προστίθενται ακόμα, το πρόσφατα ανακηρυγμένο, ως μνημείο νεότέρων χρόνων φουγάρο της Αγίας Φωτεινής, που «κρέμεται ετοιμόρροπο» στην περιοχή του Κουμπέ.

Η διάσωση των μνημείων είναι ένα θέμα που έχει προβληματίσει τους πολίτες του Ρεθύμνου που στο σύνολό τους, παρακολουθούν, την ιστορία της πόλης να καταρρέει μέσω των μνημείων της και τους αρμόδιους να μην αντιδρούν. Μάλιστα ως έσχατη λύση για να εισακουσθούν δημιούργησαν στον κοινωνικό ιστό που είναι γνωστός με το όνομα facebook την τελευταία εβδομάδα μια σελίδα με τίτλο «Τα μνημεία του Ρεθύμνου εκπέμπουν SOS» και ήδη συμμετέχουν περισσότερα από 2.000 μέλη που έχουν ευαισθητοποιηθεί από το θέμα.

Ο μιναρές της Νερατζές

Στο μιναρέ της Νερατζές που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα, υπάρχουν θετικές εξελίξεις αφού ήδη δόθηκε εντολή για άμεση δημοπράτηση των επειγουσών εργασιών στο Μιναρέ από το αρμόδιο υπουργείο.

Μάλιστα σύμφωνα με το Σύνδεσμο Διαδόσεως Καλών Τεχνών, οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε δύο σκέλη. Το πρώτο, αφορά τα άμεσα μέτρα και το δεύτερο τις εργασίες συνολικής αντιμετώπισης των προβλημάτων του μιναρέ, έπειτα από μελέτη που θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τα άμεσα μέτρα. Τα άμεσα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την καθαίρεση, τμήματος της κορυφής ύψους 9 μέτρων την κάλυψη του μιναρέ με ελαφριά χαμηλή στέγη, την κάλυψη των όψεων του ικριώματος με λινάτσα βαρέως τύπου για την αποφυγή πτώσης αντικειμένων κ.α. Το δεύτερο σκέλος που αφορά τις εργασίες συνολικής αντιμετώπισης περιλαμβάνει την εκπόνηση ολοκληρωμένης 4μηνης μελέτης για τη συνολική αντιμετώπιση των βλαβών του μνημείου, με στόχο τη διερεύνηση της στατικής επάρκειας του μιναρέ και την πρόταση αποκατάστασης των λίθινων και μεταλλικών μελών του. Ο προϋπολογισμός των επειγουσών εργασιών εκτιμάται στο ποσό των 45.000 ευρώ, ενώ ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης τους υπολογίζεται στους 3 μήνες, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η διαδικασία της ανάθεσης του έργου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το έργο αποκατάστασης του μιναρέ άρχισε το 2005 με την τοποθέτηση του προστατευτικού ικριώματος.

Τα τείχη της Φορτέτζας

Ο καθαρισμός και η συντήρηση των τειχών της Φορτέτσας είναι ένα θέμα που χρονίζει και αναμένεται η παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, πριν το πρόβλημα γίνει ακόμη μεγαλύτερο και χρειαστεί πιο εξειδικευμένη παρέμβαση στο μέλλον. Τα φυτά που αναπτύσσονται ανενόχλητα ανάμεσα στις πέτρες, στην εξωτερική του πλευρά αλλά και οι συκιές που το καταπονούν κυρίως στο εσωτερικό του, καθημερινά μεγαλώνουν κάνοντας το κτίσμα να δέχεται ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις.

Ο αιγυπτιακός Φάρος

Αφού διαπιστώθηκαν οι βαθιές και σοβαρές σπηλαιώσεις όχι μόνο κάτω από το φάρο, αλλά και σε άλλα τμήματα του ενετικού λιμανιού από τους δύτες της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, έγινε σε όλους γνωστό ότι το μνημείο «στέκεται στον αέρα», ενώ η κλίση που έχει πάρει, είναι ορατή ακόμα και από μη ειδικούς. Η διαπίστωση αυτή έγινε πριν από ένα χρόνο περίπου και από τότε δεν είδαμε καμιά κίνηση καλής θελήσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι σπηλαιώσεις στη θεμελίωση του φάρου, η αποσάθρωση των πελεκιών του από την θάλασσα, και η μη ύπαρξη πόρτας, έχουν ως αποτέλεσμα να μπαίνουν νερά και να αποσαθρώνονται τα πελέκια του όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά, με το πρόβλημα να διογκώνεται.

Το φουγάρο της Αγίας Φωτεινής

Πριν από περίπου ένα χρόνο με συντονισμένη προσπάθεια φορέων και πολιτών το φουγάρο της Αγίας Φωτεινής, ανακηρύχθηκε ως μνημείο της νεότερης ιστορίας του Ρεθύμνου και μάλιστα λίγο πριν την κατεδάφισή του, αφού είχε κριθεί επικίνδυνο. Έκτοτε, το μόνο που έχει διαπιστωθεί είναι ότι η αποσάθρωση του, μεγαλώνει και ορισμένα από τα στοιχεία που είχε στην κορυφή του, συνεχίζουν να πέφτουν μέσα στο δίχτυ προστασίας, που έχει τοποθετηθεί γύρω από τη βάση του.

Δε βοηθάει το ΥΠΠΟ…

Για το θέμα των μνημείων μας μίλησε ο υπεύθυνος μνημείων του Δήμου Ρεθύμνου κ. Μίνως Αλεφαντινός, που ανέφερε μεταξύ άλλων:«Δυστυχώς τα μνημεία μας υπόκεινται στην αυστηρή επίβλεψη του ΥΠΠΟ, δεν μπορεί κανένας φορέας να κάνει το παραμικρό χωρίς τις διαδικασίες που επιβάλλει το κράτος. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν εκεί. Εμείς, είχαμε την κακή τύχη να αλλάξουν αρκετοί υπουργοί πολιτισμού και ενώ ενημερώναμε τον έναν και παίρναμε υποσχέσεις, σε λίγο χρόνο άλλαζε και εμείς ξεκινούσαμε από την αρχή. Το ΥΠΠΟ δεν έχει καμιά διάθεση αυτό τον καιρό να περάσει σε δράσεις που χρειάζονται χρήματα. Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μας προσφέρει ούτε την εξειδικευμένη γνώση των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί. Δηλαδή, για παράδειγμα, για να κάνουμε τη μελέτη των τειχών της Φορτέτζας, γιατί θα πρέπει σαν Δήμος να την πληρώσει έναν ιδιώτη, όταν ότι και να πει ιδιώτης μελετητής θα πρέπει να συμφωνήσει η αρχαιολογία. Αφού λοιπόν εκείνοι είναι οι αρμόδιοι με τη συσσωρευμένη εμπειρία, εκείνοι θα έπρεπε να προσφέρουν αν μη τι άλλο τη μελέτη. Και αφού τελικά εμείς θα έχουμε σοβαρές μελέτες στα χέρια μας, θα προσπαθήσουμε να τις προχωρήσουμε μέσω διάφορων προγραμμάτων. Όπως κι να έχει, οποιαδήποτε μελέτη και να γίνει θα πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αφήστε δε, που θα μπορούσαν να μας προσφέρουν έτοιμες μελέτες. Η μελέτη των τειχών της Φορτέτζας δε διαφέρει σε τίποτα από την αντίστοιχη των τειχών του κάστρου των Χανίων. Προς τι λοιπόν να γίνει μια νέα μελέτη για το Δήμο Ρεθύμνου, απλά για να ξοδευτούν χρήματα;»

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: