Άγονη γραμμή

4 Οκτωβρίου 2010

Στις υγειές της καρδιάς!…

Filed under: Φρυγανάκης Γεώργιος — Άγονη Γραμμή @ 9:34 πμ
Tags:

«Με κάθε φύλαξη φύλαγε την καρδιά σου. επειδή απ’αυτή

προέρχονται οι εκβάσεις της ζωής» (Παροιμ. 4:23)

Η τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου εδώ και δέκα χρόνια γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.

Στόχος της οργανώτριας Διεθνούς Ομοσπονδίας Καρδιάς και της συνδιοργανώτριας  Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είναι η ευαισθητοποίηση όλων για τα καρδιαγγειακά νοσήματα που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα για τον πλανήτη, καθώς προκαλούν περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Αναλυτικότερα, περίπου 1 στους 3 θανάτους στον κόσμο και 1 στους 2 στην Ε.Ε. και την Ελλάδα προκαλούνται από καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι Έλληνες διατρέχουμε τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, καθώς έχουμε εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής και ζωής: το 45-50% του πληθυσμού είναι καπνιστές, έως και το 1/3 του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, το 10% είναι διαβητικοί και το 1/3 υπερτασικοί. Εξάλλου κατέχουμε την πρωτιά μαζί με την Ιταλία σε παιδική παχυσαρκία λόγω «ετοιματζίδικων» φαγητών και χρονίας …τηλεορασίτιδας και ιντερνίτιδας!

Επιπρόσθετα, η Διεθνής Ομοσπονδία Καρδιάς προσπαθεί να ενημερώσει όλο τον κόσμο πως τουλάχιστον το 80% των καρδιαγγειακών παθήσεων μπορούν να προληφθούν. Οι συστάσεις της φέτος περιλαμβάνουν: Υγιεινή διατροφή, με τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά καθημερινά και αποφυγή κορεσμένων λιπαρών∙ άσκηση για 30 λεπτά καθημερινά∙ αποφυγή καπνίσματος και περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ∙ φυσιολογικό βάρος∙ μείωση άγχους στην εργασία, αλλά και γενικότερα.

Η υγεία, βέβαια, της καρδιάς, δεν εξαντλείται απλώς στη σωστή λειτουργία της ως  της μυϊκής αντλίας που καθορίζει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά και ως έδρας των συναισθηματικών αντιδράσεων του ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίες οι μεταφορικές φράσεις «ανοιχτή καρδιά» (γενναιόδωρος), «χρυσή καρδιά» (καλόψυχος), «καθαρή καρδιά»(αγνός/άδολος), «έξω καρδιά» (εξωστρεφής, εκδηλωτικός), «το λέει η καρδιά του» (θαρραλέος) ή «μαύρη/πέτρινη καρδιά» (σκληρός, χωρίς οίκτο). Ούτε οι ρηματικές λέξεις/φράσεις με υποκείμενο την καρδιά: «πάει να σπάσει», «ραΐζει», «τρέμει», «χοροπηδάει», «βγάζει φτερά», «πηγαίνει στην Κούλουρη», «γίνεται περιβόλι». Ούτε τα εμπρόθετα της καρδιάς, που δηλώνουν μια ποικιλία συναισθημάτων ανάλογα με την… πρόθεσή της: «με το χέρι στην καρδιά», «μέσα από την καρδιά μου», «με όλη μου την καρδιά», «με ελαφριά καρδιά» ή «με μισή καρδιά», «με τι καρδιά;», «με βαριά καρδιά», ή «δεν μου κάνει καρδιά». Ούτε είναι τυχαίο ότι είναι το σύμβολο του έρωτα και μία από τις συχνότερες λέξεις των σχετικών τραγουδιών.

Μια υγιής συναισθηματικά καρδιά αντιπαρατάσσεται στο στυγνό ορθολογισμό  που υποτάσσει τον άνθρωπο στον ψυχρό υπολογισμό, μετατρέποντάς τον σε απάνθρωπο. Γιατί, όπως επισημαίνει ο Αντουάν Σεντ Εξιπερί στον «Μικρό Πρίγκιπά» του, «Μόνο με την καρδιά μπορεί να δει κανείς σωστά. Ότι είναι ουσιώδες είναι αόρατο στο μάτι» ή, κατά το μεγάλο παιδαγωγό Κάρολο Ντίκενς, «Μια καρδιά που αγαπά είναι η πιο αληθινή σοφία».

Το παρελθόν και το παρόν της ανθρωπότητας είναι γεμάτα από δυστυχίες και εγκλήματα λόγω ακαρδίας ή στενοκαρδίας και σκληροκαρδίας, όπως η σαπουνοποίηση των αιχμαλώτων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Χίτλερ και τα… κατορθώματα της ρεαλ(ιστικής ) πολιτικ(ής) των μεγάλων της σύγχρονης εποχής ή τα κοινωνικά πάθη και παθήματα της καθημερινής ζωής μας. Το δράμα, για παράδειγμα, του ανθρώπου των σύγχρονων μεγαλουπόλεων είναι στη βάση του «υπόθεση καρδιάς» κατά τη συνοπτική διαπίστωση του Σαμαράκη: «Ποτέ άλλοτε οι στέγες των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά όσο σήμερα και οι καρδιές των ανθρώπων τόσο μακριά όσο σήμερα».

«Στις υγειές», λοιπόν, της καρδιάς μας, μια και η συνύπαρξή τους είναι αναγκαία προϋπόθεση της πραγματικής ευτυχίας, ατομικής και κοινωνικής. Αλλά, επειδή άνθρωποι είμαστε, ο θεός να φυλάει την καρδιά μας μην πέσει στα χέρια καρδιοχειρουργού χωρίς καρδιά και με βαθειά τσέπη!…

*H εικόνα από: Όμορφη μέρα ’s blog

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: