Άγονη γραμμή

12 Νοεμβρίου 2010

Στο δρόμο του Μινώταυρου και του Θησέα

Filed under: Φρυγανάκης Γεώργιος — Άγονη Γραμμή @ 7:24 μμ
Tags:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (21 Νοεμβρίου)


Οι θάνατοι σε τροχαία δεν αποτελoύν πια είδηση, αφού σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώνονται σε τροχαία κάθε χρόνο υπολογίζεται σε περίπου 1,2 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός τραυματισμών μπορεί να φτάνει και ως 50 εκατομμύρια! Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με ακήρυχτο πόλεμο και παράλληλα με μαζικό αλτσχάιμερ!

Γι’ αυτό ακριβώς ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών από το 2005 έχει θεσμοθετήσει την  τρίτη Κυριακή κάθε Νοέμβρη, για φέτος την 21η Νοεμβρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, με στόχο την παγκόσμια κινητοποίηση για την εξάλειψη ή τον περιορισμό των αιτιών  που στερούν ζωές στο δρόμο. Γιατί τα τροχαία δυστυχήματα δεν προκύπτουν τυχαία και άρα δεν είναι ατυχήματα. Συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι για «την αιμορραγία της ασφάλτου» και που δεν πρέπει να ξεχνούμε.

Και ως τέτοια για τη χώρα μας, που βρίσκεται στην πρωτοπορία των  τροχαίων της  Ε.Ε., αναφέρονται: η παράλογη και εγκληματική ανεπάρκεια του οδικού δικτύου (οδόστρωμα, έλλειψη διαχωριστικών στηθαίων, διπλών λωρίδων κυκλοφορίας, φωτισμού και πεζοδρομίων, παράνομες διαφημιστικές πινακίδες)∙ η κατασπατάληση των χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονται για την οδική ασφάλεια∙ η εγκληματική συμπεριφορά των οδηγών, που αδιαφορούν για τον Κ.Ο.Κ. και κυρίως η χρήση αλκοόλ και η επιθετική οδήγηση, που χαρακτηρίζονται ως οι πρώτες αιτίες πρόκλησης θανάτων∙ η απουσία απαραίτητης εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των οδηγών μας∙ η αναποτελεσματική αστυνόμευση, τα «χαλαρά» αλκοτέστ, η εύκολη έκδοση αδειών οδήγησης∙ οι ανώδυνες συνέπειες για τους θύτες, με βάση τη θεωρία ότι οι τροχαίες συγκρούσεις είναι «ατυχήματα» και μάλιστα «εξ αμελείας»∙ τα ακατάλληλα αυτοκίνητα και των υπερσύγχρονων μη εξαιρουμένων∙ το σύστημα παραγωγής, υποβολής και επιβολής του «αυτοκινήτου για τον καθένα μας», που μετέτρεψε τις πόλεις σε ντενεκεδουπόλεις  με κυκλοφοριακό χάος∙ η έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες των ευάλωτων χρηστών (πεζών, ποδηλατών, παιδιών ή ηλικιωμένων) και στις ανάγκες των μηχανοκίνητων∙ γενικά, το τρίπτυχο άνθρωπος-δρόμος-όχημα, που δημιουργεί το πλαίσιο για τη διαρκή αναπαραγωγή των τροχαίων δυστυχημάτων.

Οι αντιδράσεις στην κατάσταση αυτή δεν απουσιάζουν, αλλά χαρακτηρίζονται -όπως και είναι- υποτονικές. Και να σκεφτεί κανείς ότι στη χώρα μας ο «φόρος αίματος» είναι ο πιο βαρύς στην Ευρώπη: Σύμφωνα με επισημα στοιχεία, από το 1965 μέχρι και το 2008 είχαμε 150.000 νεκρούς και 1,5 εκατ. τραυματίες, ενώ κάθε χρόνο η χώρα έχει 3.650 νεκρούς, περισσότερους από 10.000 παραπληγικούς, 45.000 τραυματίες και περίπου 2.500 μικρά παιδιά συνεχίζουν τη ζωή τους με μόνιμες αναπηρίες. Καθημερινά χάνουν τη ζωή τους κατά μέσο όρο 10 άνθρωποι, ενώ κάθε μήνα περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι τραυματίζονται σε τροχαία. Και το τραγικότερο, ότι τα θύματα στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι νέοι! Λες και αυτοί που χάνονται είναι απλώς αριθμοί! Συχνά μάλιστα κάνουμε μπλακ χιούμορ, όπως ότι «ο Θεός σταμάτησε τους παγκόσμιους πολέμους και έστειλε τα αυτοκίνητα για τη μείωση του υπερπληθυσμού»…

Το κακό είναι ότι η πραγματικότητα….τροχίζεται για να καταπίνεται ευκολότερα. Μια τακτική που λειτουργεί σαν… τροχοπέδη στη βελτίωση της κατάστασης, όπως μέσα από την  εμπειρία άλλων χωρών, που θα μπορούσε να λειτουργήσει… τροχιοδεικτικά.

Για να έρθουμε τώρα πιο κοντά στα δικά μας, μπορεί να μην μπήκε η Κρήτη στο βιβλίο Γκίνες χορεύοντας πεντοζάλη στο βόρειο οδικό άξονα (ΒΟΑΚ), έχει πολλές όμως πιθανότητες να μπει λόγω των τροχαίων που συμβαίνουν κατά μήκος των 300 χιλιομέτρων του και ξεπερνούν τα 120 ετησίως, όσο δηλαδή ο πληθυσμός ενός χωριού. Δεν είναι τυχαίο ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε μελέτη του τον θεωρεί ως τον πιο επικίνδυνο οδικό άξονα της χώρας (Ελευθεροτυπία 20.10.2010). Ούτε είναι απλώς προϊόν αρχαιολαγνείας το παρανόμι «Μινώταυρος» που του έδωσαν.

Τώρα που τέλειωσε ο αγώνας δρόμου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ας ελπίσουμε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με την προτεραιότητα που του αξίζει, ώστε να αρχίσει να δρομολογείται επιτέλους το…ταξίδι του Θησέα!…

Για να μπορούμε όμως να διδασκόμαστε από το παρελθόν, πρέπει πρώτα απ’ όλα  ν α  τ ο  θ υ μ ό μ α σ τ ε! Αυτό ακριβώς είναι και το νόημα της «Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων».

Advertisements

1 σχόλιο »

  1. Απογειώστε τις μικρές Ομορφιές της ζωής για να γεμίσει η
    ημέρα σας όμορφα χρώματα !! Kαλη σας Ημερα!!

    Σχόλιο από Maria — 13 Νοεμβρίου 2010 @ 9:21 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: