Άγονη γραμμή

6 Δεκεμβρίου 2010

Περί αυτονομίας της Κρήτης…

Filed under: Παπαδάκης Ευάγγελος — Άγονη Γραμμή @ 7:35 μμ
Tags:

Σε αρκετά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά ειδικά τα τελευταία χρόνια ,λίγο με τον εγωισμό που διαθέτει σε υπέρμετρο βαθμό ο  έλληνας και ειδικά ο κρητικός, λίγο η οικονομική κρίση, άρχισαν να ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές για την ανεξαρτησία της Κρήτης και την απόσχιση της από την υπόλοιπη Ελλάδα, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ημέρα που έγινε η ένωση.

Στις 1 Δεκεμβρίου έγινε μια σχετική τελετή για την επέτειο, που έδειξαν τα κρητικά κανάλια, στα Χανιά στο φρούριο Φιρκά, με την παρουσία του προέδρου της ελληνικής βουλής κ. Πετσάλνικου, αλλά τα κρατικά και τα μεγάλα κανάλια της Αθήνας την αγνόησαν.   Έτυχε να συμμετέχω στην αποστολή της Κρήτης στους αγώνες των νησιών της ευρωπαϊκής ένωσης στην Κορσική το 2007 και να είμαι μάρτυρας σε ένα αρκετά σοβαρό επεισόδιο, με την ανάρτηση της σημαίας της κρητικής πολιτείας κατά την υποδοχή μας εκεί από τους κορσικανούς ,ενώ η Κέρκυρα που συμμετείχε και αυτή την υποδέχτηκαν με την κανονική ελληνική σημαία.

Ίσως θα πρέπει να διαβάσουμε ξανά όλοι μας και να θυμηθούμε λίγο την ιστορία μας, για να δούμε πως είναι τα γεγονότα, και μετά να μιλάμε για τέτοιου είδους σοβαρά πράγματα και όχι να σηκώνουμε σημαίες της κρητικής πολιτείας στα γήπεδα, όπως έγινε πέρυσι νομίζω, η πρόπερσι στο παγκρήτιο στάδιο, σε κάποιον αγώνα, η να κυκλοφορούμε με τα αυτοκίνητα έχοντας τη σημαία εκείνη σε περίοπτη θέση.

Το διαδίκτυο πέρα από τις εγκυκλοπαίδειες προσφέρεται για εξαιρετική άντληση πληροφοριών. Ας δούμε λοιπόν λίγο τα γεγονότα. Ιστορικά μέχρι το 1912 -13 που υπογράφεται η συνθήκη του Λονδίνου για την ένωση με την Ελλάδα, η Κρήτη από το 1898 (και τυπικά από το 1896 και τη συνθήκη του Βερολίνου) αποτελούσε αυτόνομο τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (με ταυτόχρονο έλεγχο των Μεγάλων Δυνάμεων), με όνομα «Κρητική Πολιτεία» και πρωτεύουσα τα Χανιά, ενώ είχε και δική της σημαία, βουλή, χωροφυλακή (υπό ξένη διοίκηση), σύνταγμα, ύμνο, νομίσματα, παράσημα κ.α., τα οποία ήταν, κατά βάση, παραλλαγές των αντίστοιχων του ελληνικού κράτους.

Ουσιαστικά τη «διακυβέρνηση» της Κρητικής Πολιτείας, την ασκούσε ένα μεικτό συμβούλιο το οποίο απαρτίζονταν απ’ τα επιμέρους συμβούλια των Κρητών και των Μεγάλων Δυνάμεων. Το συμβούλιο όμως των Μεγάλων Δυνάμεων είχε ουσιαστικά τον κύριο λόγο, αφού είχε το δικαίωμα, ανά πάσα στιγμή, να αναστείλει την λειτουργία του συμβουλίου των Κρητών και να ζητήσει την ανασύστασή του, αν θεωρούσε ότι παραβαίνει κάποια όρια ή αυθαιρετεί.

Η εξωτερική πολιτική του νησιού παρέμεινε δέσμια των «προστατών» του. Η Κρητική Πολιτεία π.χ. δεν είχε δικαίωμα πολέμου κι οι σχέσεις της με άλλα κράτη περνούσαν, ουσιαστικά, από την έγκριση των Μεγάλων Δυνάμεων. Λόγω επίσης της υψηλής επικυριαρχίας του Σουλτάνου στο νησί, δεν ήταν επιτρεπτή η συγκρότηση κρητικού στρατιωτικού σώματος (αντί αυτού δημιουργήθηκε η λεγόμενη «Πολιτοφυλακή», η οποία βεβαίως δεν είχε στρατιωτικό ρόλο και ισχύ).

Η σημαία της «Κρητικής Πολιτείας» βασίζονταν σε μια παραλλαγή της ελληνικής σημαίας του 1822. Τα τρία γαλάζια τεταρτημόρια, συμβόλιζαν την χριστιανική-ελληνική πλειοψηφία της Κρήτης. Το πρώτο όμως από τα τεταρτημόρια (χρώματος κόκκινου, το οποίο αποδίδεται στην μουσουλμανική-τουρκική μειονότητα) το οποίο απεικόνιζε το λευκό αστέρι, συμβόλιζε και δήλωνε την υψηλή επικυριαρχία του Σουλτάνου στο νησί (και όχι έτσι απλά την μουσουλμανική-τουρκική μειονότητα ή «το κρητικό αίμα που χύθηκε στους αγώνες», όπως είτε σκόπιμα, είτε από άγνοια υποστηρίζουν σήμερα αρκετοί με θέρμη). Θα πρέπει να τονιστεί εδώ, ότι ποτέ δεν υπήρξε ανεξάρτητο κράτος της Κρήτης, αλλά μια ημιαυτόνομη και πλήρως ελεγχόμενη περιοχή από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Έτσι λοιπόν η σημαία δεν συμβόλιζε την ανεξάρτητη Κρήτη (όπως δυστυχώς, λανθασμένα πιστεύουν πολλοί και την υψώνουν με «υπερηφάνεια»), αλλά την υποταγή στην Οθωμανική Πύλη, καθώς το νησί εξακολουθούσε να αποτελεί εδαφικό τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη σημαία, ουδέποτε αποτέλεσε αγωνιστικό λάβαρο ή επαναστατικό σύμβολο που καθιερώθηκε από τους Κρήτες, αλλά ήταν μια επινόηση των Μεγάλων Δυνάμεων και του Σουλτάνου (το αστέρι μπήκε μετά από δική του απαίτηση).
Η σημαία λοιπόν της Κρητικής Πολιτείας, δεν είναι κακό να ξέρουμε πως πέρα από την όποια ιστορική σημασία της στην νεότερη ιστορία, δεν αποτελεί σύμβολο το οποίο θα πρέπει να δημιουργεί «ρίγη» συγκίνησης και συναισθήματα «υπερηφάνειας», σε κανέναν Έλληνα και πολύ περισσότερο σε κανέναν Κρητικό. Γιατί αν ήταν έτσι τι θα έπρεπε να νιώθουμε για την σημαία του Σπύρου Καγιαλέδακη η Καγιαλέ ; Αν και πολύ αμφιβάλλω πόσοι από τους κρητικούς ξέρουν την περίπτωση Καγιαλέ, που πήρε την ελληνική σημαία όταν έσπασε το κοντάρι από οβίδα και έγινε ο ίδιος κοντάρι κυματίζοντας την και αναγκάζοντας τις μεγάλες δυνάμεις να σταματήσουν το πυρ αφού είδαν με τα μάτια τους ότι οι κρητικοί (τουλάχιστον εκείνης της εποχής, γιατί για σήμερα δεν ξέρω!) ήταν αποφασισμένοι για όλα και δεν τους σταματούσε τίποτα! Εδώ θα πρέπει, να σημειωθεί, ότι εκτός του ότι η σημαία της Κρητικής Πολιτείας υψώνονταν υποχρεωτικά μόνο στα «κυβερνητικά» κτήρια και «δημόσιες» υπηρεσίες (οι γνήσιοι Κρήτες, στα σπίτια τους είχαν την σημαία της Ένωσης), υποχρεωτική ήταν η ανάρτηση και της τουρκικής σημαίας στην «αυτόνομη» Κρητική Πολιτεία όπως αναφέρεται στην Ιστορία του Ελληνικού έθνους, τόμος ΙΔ σελ. 199. Προσέξτε:

«Ο ύπατος αρμοστής θέλει αναγνωρίσει την Υψηλήν επικυριαρχίαν του Σουλτάνου και θέλει λάβει μέτρα προς διαφύλαξιν της τουρκικής σημαίας, ήτις κατά την υπόσχεσιν την υπό των 4 δυνάμεων δοθείσαν, θα υψώται εις τι των οχυρωμένων σημείων της νήσου ».

Οι συνθήκες και το…«δημοψήφισμα»

Σύμφωνα με την συνθήκη του Λονδίνου (η οποία δεν επικυρώθηκε, καθώς μεσολάβησε ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος, ήταν όμως δεσμευτική για τους Σύμμαχους), μεταξύ άλλων αποφασίζεται η απελευθέρωση της Κρήτης από την Τουρκία (η οποία παραιτήθηκε όλων των δικαιωμάτων της στο νησί, εκχωρώντας τα προσωρινά στους Βαλκανικούς Συμμάχους) και στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για την ένωση του νησιού με την Ελλάδα, με εγγυήτριες τις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία). Στο σημείο αυτό αρχίζει η παραφιλολογία, με την υποτιθέμενη ύπαρξη ενός όρου στην συνθήκη, η οποία προέβλεπε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κρήτη σε 100 χρόνια (δηλαδή το 2013), μέσω του οποίου οι κάτοικοι της Κρήτης θα αποφάσιζαν αν η Κρήτη θα παρέμενε ενωμένη με την Ελλάδα, ή θα προχωρούσε σαν ανεξάρτητο κράτος.

Ο όρος αυτός είναι παντελώς ανύπαρκτος. Η συνθήκη του Λονδίνου, όποιος θέλει μπορεί να την διαβάσει στην παρακάτω ιστοσελίδα, http: //www. mtholyoke. edu/acad/intrel/boshtml/bos145.htm είναι σαφέστατη και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Οι υποκινητές της «Ανεξάρτητης Κρήτης» και κυρίως αυτοί που τους ακολουθούν (παίζοντας ίσως χωρίς να το ξέρουν το παιχνίδι τους), φαίνεται να έχουν σ’ αυτό το σημείο κάποια σοβαρά κενά ιστορικής γνώσης, καθώς αγνοούν ότι με την Συνθήκη του Λονδίνου, τυπικά τουλάχιστον, δεν έγινε η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα (απλώς η Κρήτη πέρασε σε ένα σύντομο μεταβατικό στάδιο «κηδεμονίας», έστω και προσωρινά όπως έγραψα λίγο πριν). Η ύπαρξη λοιπόν ενός υποτιθέμενου συμφωνητικού-σύμβασης, μεταξύ Ελλάδας-Κρήτης, τη συγκεκριμένη στιγμή μάλιστα, μόνο ουτοπική κι εξωπραγματική μπορεί να χαρακτηριστεί. Η πολυπόθητη Ένωση πραγματοποιήθηκε με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου που αναφέρω λίγο παρακάτω.

Το απόσπασμα από την συνθήκη του Λονδίνου που αφορά την Κρήτη και στο οποίο δεν γίνεται αναφορά σε κανέναν όρο: α) Η αρχική πρόταση των Μεγάλων Δυνάμεων:

(3) Turkey to abandon all claims to Crete. Μετάφραση: «Η Τουρκία να παραιτηθεί από κάθε αξίωση για την Κρήτη». β) Η τελική απόφαση στις 30 Μαΐου 1913:

(3) The Sultan of Turkey ceded Crete to the Balkan allies in whose favor all rights of sovereignty were renounced. Μετάφραση: «ο Σουλτάνος της Τουρκίας, παραχώρησε την Κρήτη στους Βαλκανικούς Σύμμαχους, υπέρ των οποίων, παραιτήθηκε όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων του».

Η επόμενη συνθήκη του Βουκουρεστίου στις 10 Αυγούστου 1913, επικύρωσε οριστικά την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η παράγραφος που αναφέρεται στην Κρήτη, είναι επίσης σαφής και πουθενά δεν υπάρχει ο όρος περί δημοψηφίσματος:

Crete was definitely assigned to Greece and was formally taken over on December 14 of that year. Μετάφραση: «Η Κρήτη προσαρτήθηκε οριστικά στην Ελλάδα που και επισήμως ανέλαβε την διοίκηση στις 14 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους». Υπάρχει όμως κι ένας ακόμα ισχυρισμός. Η ύπαρξη ενός «ιδιωτικού συμφωνητικού» μεταξύ Ελλάδος και Κρήτης που προέβλεπε το παραπάνω δημοψήφισμα.
Κι αυτός ο ισχυρισμός όμως είναι ανυπόστατος. Αφ’ ενός κανείς δεν μπορεί να αποδείξει την ύπαρξή του (ούτε οι άμεσα «ενδιαφερόμενοι» που το επικαλούνται) κι αφ’ ετέρου δεν υπήρχε καμία λογική στην ύπαρξη και υπογραφή ενός τέτοιου συμφωνητικού. Η Κρήτη αγωνίστηκε για την ελευθερία της κι όχι για ανεξαρτησία. Ο στόχος ήταν ένας και μοναδικός: «Ένωσις ή Θάνατος».

Αλλά πέρα από όλα αυτά , πόσο λογικό ακούγεται να έχει συμφωνήσει και υπογράψει κάτι τέτοιο, ο μετέπειτα «Εθνάρχης» της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος εκείνο το χρονικό διάστημα ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας και μέχρι τότε είχε αγωνιστεί με νύχια και με δόντια για την Ένωση;

Όποιος θέλει να διαβάσει τη συνθήκη του Βουκουρεστίου μπορεί να μπει στη σελίδα του διαδικτύου http://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Bucharest%2C_1913

Θα πρέπει να επισημανθεί πάντως πως υπάρχουν αρκετές αναφορές για αυτονομία της Κρήτης πάντα κατά κύριο λόγο από ξένους για αυτονόητους λόγους. Μια πρώτη και ενδεικτική αναφορά, μαρτυρείται απ’ τον οπλαρχηγό της κρητικής αντίστασης κατά των Γερμανών, Καπετάν Μανώλη Μπαντουβά. Όπως αφηγήθηκε ο ίδιος, στον συγγραφέα και καθηγητή μου στο γυμνάσιο Αντώνη Σανουδάκη, του προτάθηκε από τον Βρετανό πράκτορα των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων (Special Operations Executive), Μόντι Γουντχάουζ (Monty Woodhouse), που βρίσκονταν τότε στο νησί και συνεργάζονταν με τις ντόπιες δυνάμεις, να ηγηθεί (ο Μπαντουβάς) αυτονομιστικής κίνησης με την οικονομική στήριξη της Αγγλίας. Σε αντάλλαγμα, ο Μπαντουβάς θα χριζόταν πρώτος πρόεδρος της αυτόνομης Κρήτης.

Ο Μανώλης Μπαντουβάς, αντέδρασε σαν γνήσιος Έλληνας και δη Κρητικός: Αρνήθηκε, κι όπως λέγεται, συνέλαβε επί τόπου τον Γουντχάουζ και τον διέταξε να εγκαταλείψει την Κρήτη άμεσα.

Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά παραπάνω, αλλά νομίζω πως και αυτά που είναι τα βασικά είναι αρκετά προς το παρόν. Περισσότερα ίσως σε κάποια νέα ευκαιρία.

Ρέθυμνο 2-12-2010                                                            Παπαδάκις Βαγγέλης

5 Σχόλια »

 1. το ενα τετραγωνο με το κοκκινο αστερι σημαινει οτι το ενα τεταρτο των εδαφων της κρητης ειναι υπο μουσουλμανικη κατοχη ακομα . Τι διαλαλειτε λοιπον θελετε να ερθουν οι οθωμανοι πισω; η μηπως πασι θυσια θελουμε προστατες. φτανει η τρόικα.

  Σχόλιο από Κ ΒΕΝΙΑΝΟΣ — 10 Δεκεμβρίου 2010 @ 5:49 μμ | Απάντηση

 2. Πρόσκληση
  Ο Σύλλογος Κρητών Στιχουργών «Μ. Καυκαλάς»
  Σας προσκαλεί στη Χριστουγεννιάτικη εορτή που θα γίνει στην αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης (πλατειά Μικρασιατών, πρώτη είσοδος, από Εθνικής Αντιστάσεως)
  στις 19 -12-2010, ημέρα Κυριακή και ώρα 18.30.
  Θα πούμε τα κάλαντα, πολλές μαντινάδες και θα μοιράσουμε δώρα που θα έχουν σχέση με την παράδοση και την κρητική ποίηση.
  Καλούνται οι γονείς, που τους ενδιαφέρει να φέρουν τα παιδιά κοντά στις παραδόσεις του τόπου μας, να μας τιμήσουν με την παρουσία τους
  Την εκδήλωσή μας θα πλαισιώσει μουσικά ο Μιχάλης Παυλάκης με το συγκρότημά του, ενώ θα τραγουδήσει η ομάδα ριζίτικου τραγουδιού του Ομίλου Βρακοφόρων.
  Μαντινάδες και ποιήματα θα απαγγείλουν τα μέλη του συλλόγου μας
  Παπα-Στεφανής ο Νίκας, Σιμισακογιώργης και Γιώργης Σαρρής.
  Τη λαογραφική παρουσίαση θα κάνει ο Θεόδωρος Ρηγινιώτης

  Είσοδος ελεύθερη

  Σχόλιο από Κ ΒΕΝΙΑΝΟΣ — 10 Δεκεμβρίου 2010 @ 5:49 μμ | Απάντηση

 3. Δεν καταλαβαίνω το πρώτο σχόλιο αφού και μέσα στο κείμενο ακριβώς το ίδιο πράγμα αναφέρω!!!

  Σχόλιο από ΠΑΠΑΔΑΚΙΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ — 9 Φεβρουαρίου 2011 @ 11:21 μμ | Απάντηση

 4. ΑΝΑΘΕΜΑ το ΠΑΣΟΚ και όλη την ΚΡΗΤΗ που το ψηφίζει 40 χρόνια!!!
  Έχω βαρεθεί ν’ ακούω για Λεβέντες Κρητικούς, για Λεβεντομάνες και άλλα τέτοια κουραφέξαλα!!!
  Εκεί κάτω στην Κρήτη, το μόνο που βλέπουμε είναι ένας λαός, ο Κρητικός, που ντροπιάζει την ιστορία των προγόνων του, ντροπιάζει όλη την Ελλάδα, ντροπιάζει όλους τους Έλληνες!
  Ξεχνάει και ντροπιάζει την ιστορία από τον Μινωικό πολιτισμό μέχρι τους αγωνιστές του 1940!
  Μετά το 1974, έρχεται το χάος στην Κρήτη! Αποβλακώνονται όλοι! Γυρνάνε 100 χρόνια πίσω!
  Ο Αντρέας Παπαντρέου τους πουλάει πατριωτισμό με το να εκθειάζει και να στήνει προτομές του Ελ. Βενιζέλου σε όλη την Ελλάδα!
  Αρχίζει και τους μοιράζει τα διάσημα πακέτα Ντελόρ!
  Τους χαρίζει πεντοχίλιαρα, τους διαγράφει όλα τα χρέη, διορίζει στο δημόσιο όλα τα παιδιά τους!
  Ενώ την ίδια στιγμή, θάβει την εγχώρια αγροτική παραγωγή!
  Χτίζει αυθαίρετες βίλες στην Ελούντα και αφήνει τους Αμερικάνους να κάνουν ότι θέλουν στην Σούδα!
  Προωθεί υπόγεια και αφήνει ανεξέλεγκτο το λαθρεμπόριο Ναρκωτικών!
  Τα Ζωνιανά γίνονται η πρωτεύουσα και ο παράδεισος της Κοκαΐνης/Ηρωΐνης στην Μεσόγειο σε συνεργασία με την Σικελική μαφία!
  Δίνει παράνομες άδειες για ξενοδοχεία! Δεν είναι τυχαίο που Κρήτη έχει τα περισσότερα Ναρκωτικά και τα περισσότερα Ξενοδοχεία απ’ όλη την υπόλοιπη Ελλάδα!!!
  Η αγροτική παραγωγή μηδενίζεται. Κανένα αναπτυξιακό έργο δεν συντελείται!
  Οι ίδιοι δρόμοι παραμένουν εδώ και 40 χρόνια! Οι ίδιοι κατσικόδρομοι και καρόδρομοι σε όλους τους νομούς της Κρήτης!
  Σε κάθε πρωτεύουσα των νομών, σε κάθε πόλη, σε κάθε κωμόπολη, αντί να βλέπουμε περήφανους και τίμιους αγρότες, μεγαλογαιοκτήμονες, εργατικούς οικογενειάρχες κρητικούς…
  Αντικρίζουμε σήμερα κουτοπόνηρους αγράμματους τοπικούς άρχοντες, κρυφοεμπόρους ναρκωτικών, τεμπέληδες χαβαλετζήδες, μαχαιροβγάλτες και μεθύστακες!
  Γουστάρουν ακόμα το ΠΑΣΟΚικό κολάρο. Είναι τα παιδιά και τα εγγόνια αυτών που τους γέμισαν «πράσινα» πεντοχίλιαρα!
  Όποιον και να ρωτήσεις στην Κρήτη τί ψηφίζει, θα σου πει αμέσως και με παρησσία, ΠΑΣΟΚ !!!
  Δεν είναι τυχαίο! 9 στους 10 Κρητικούς ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και είναι περήφανοι κιόλας!!!
  Ανάπτυξη μηδέν, όχι μόνο στον τόπο τους αλλά, και στο μυαλό τους! Αυτοί οι Κρητικοί δεν έχουν τον Θεό τους!!!
  Τον Θεό τους, είπα; Μα Φυσικά!
  Ο πράσινος δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης κατεδάφισε ένα κτιρίο του Λιμενικού, για να αναδείξει/αναπαλαιώσει Τζαμί της οθωμανικής κατοχής!!!
  Με σκοπό να το χαρίσει στους ΛΑΘΡΟμετανάστες της Υπατίας!!!
  Στους γνωστούς ΛΑΘΡΟμετανάστες εκβιαστές (του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και όλους τους Λαθραίους Μουσουλμάνους στα Χανιά!!!
  Και αντίδραση; Καμμιά!!!
  Πρόσφατα, ξένα σκοτεινά κέντρα προπαγανδίζουν (μέσα από διαφημίσεις της VODAFONE και τοπικών αεροπορικών εταιριών όπως η SKY Express)
  [Δείτε εδώ το αίσχος! http://www.greekislands.gr/skyexpress/index_gr.html%5D,
  την ανεξαρτοποίηση του Νησιού, προβάλλοντας μια ψευτοσημαία με ένα κόκκινο αστέρι από την εποχή κατοχής των Οθωμανών Σουλτάνων Τούρκων!
  Κι όμως! Υπάρχουν πάρα πολλοί Κρητικοί, που δεν γνωρίζουν την ιστορία της ψευτοσημαίας, φωνάζουν για ανεξαρτοποίηση, λένε ότι μπορούν να ζήσουν αυτόνομοι χωρίς να είναι κομμάτι της Ελλάδας!
  Από πίσω απ’όλη αυτή την ιστορία, κρύβονται Ισραηλινοί επιχειρηματίες που θέλουν ν’ αγοράσουν την Κρήτη «για μιά χούφτα δολάρια»!!!
  Κι έτσι όπως πάνε τα πράματα, θα την αγοράσουν την Κρήτη! Θα ανεξαρτοποιηθεί η Κρήτη με λάβαρο την ψευτοσημαία του Σουλτάνου Τούρκου!
  Κι ενώ οι Κρητικοί, οι αρχιτεμπέληδες κουτοπόνηροι βολεψάκηδες ψευτόμαγκες, θα κάθονται στις ταβέρνες πίνοντας ρακί χορεύοντας πεντοζάλι και τραγουδώντας μαντινάδες…
  την ίδια ώρα, τα αφεντικά τους, Ισραηλινοί και Τούρκοι θα εξορύσσουν το Φυσικό αέριο και το Πετρέλαιο, κάτω απ’ το νησί τους…
  με την συμμετοχή των 2 πετρελαιοφόρων-τάνκερ, του αρχιμαφιόζου συμπατριώτη τους Βαγγέλη Μαρινάκη!
  Του Βαγγέλη Μαρινάκη του Κρητικού προέδρου του Ολυμπιακού και του έκτου κατά σειρά προέδρου της σούπερ λίγκας, με τα στημένα πρωταθλήματα !!!
  ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΗΤΗ! ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ !!!

  Σχόλιο από Μάντης Κάλχας — 26 Μαΐου 2011 @ 9:46 πμ | Απάντηση

 5. σωστοςςςςςςςςςςςςςςςςςςςς

  Σχόλιο από nikolaoy — 12 Οκτωβρίου 2013 @ 5:27 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: