Άγονη γραμμή

21 Φεβρουαρίου 2011

Στην υγεία του Ρεθύμνου

Filed under: Βηλαρά Χαρά — Άγονη Γραμμή @ 10:48 πμ
Tags:

Η Άγονη γραμμή χαίρεται, που η φίλη δημοσιογράφος Χαρά Βηλαρά άνοιξε τα φτερά της και πέταξε και έξω από τα όρια του νομού μας.Από εδώ και εμπρός θα την διαβάζουμε και στην ΕΛΕΥΘΡΟΤΥΠΙΑ. Μπράβο Χαρά!

Στην υγεία του Ρεθύμνου

ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=253003

Υπάρχουν πολλές ζωές στο περιθώριο, πολλοί «αόρατοι» άνθρωποι ανάμεσά μας, αφού η πολιτεία κλείνει τα μάτια να μη βλέπει τους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

Ανθρωποι ανασφάλιστοι, κυρίως μετανάστες, και άρα αποκλεισμένοι από το ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό βέβαια για τους ίδιους αλλά και για τη δημόσια υγεία.

Το ευτύχημα είναι ότι στο Ρέθυμνο, από το 2008, υπάρχει μια δομή στην οποία μπορούν να απευθύνονται για να έχουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα δωρεάν. Μια δομή που λειτουργεί χάρη στην ευαισθητοποίηση γιατρών, νοσηλευτών, φαρμακοποιών, εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, που εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν περάσει την πόρτα του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ιατρείου, 3.531 επισκέψεις έχουν δεχθεί οι γιατροί, που βρίσκονται στο ιατρείο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ παρακολουθούνται σταθερά 1.121 ασθενείς, ενήλικες και παιδιά. Εγκυες, άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, καρδιοπάθειες, υπέρταση κ.ά., παιδιά που χρειάζονται εμβόλια, άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιώτη γιατρό ή φοβούνται να προσεγγίσουν τα δημόσια νοσοκομεία λόγω του ότι δεν έχουν νόμιμα έγγραφα παραμονής στη χώρα, απευθύνονται στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο λειτουργεί Παθολογικό, Παιδιατρικό, Γυναικολογικό ιατρείο, Οδοντιατρείο και φαρμακείο.

Η προσέλευση μάλιστα αυξήθηκε σχεδόν κατά 100% το 2010 σε σχέση με το 2009, κάτι που αποδεικνύει πως το ποσοστό των πολιτών που δεν έχει ασφάλιση εμφανίζει μεγάλη αυξητική τάση και, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερος όγκος ασθενών.

Τα στοιχεία

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Συνολικά 1.000 εμβόλια έγιναν πέρυσι σε παιδιά, το 20% των ασθενών που επισκέφθηκαν το παθολογικό ιατρείο έχει χρόνια προβλήματα υγείας, υπέρταση, καρδιοπάθειες, παρακολουθούνται 126 γυναίκες από τους γυναικολόγους, ενώ το οδοντιατρείο σε 4 μόνο μήνες λειτουργίας έχει δεχθεί 61 επισκέψεις.

Το 43% των ασθενών στο παθολογικό ιατρείο είναι Βούλγαροι, το 22% Αλβανοί, το 19% Αφγανοί, το 3% Ελληνες.

Στο παιδιατρικό, το 30% των παιδιών που παρακολουθούνται είναι αλβανικής καταγωγής, το 30% βουλγαρικής, το 8% ελληνικής.

Στο γυναικολογικό ιατρείο, το 57% προέρχονται από τη Βουλγαρία και το 17% από την Αλβανία, ενώ υπάρχουν και 3% Ελληνίδες ανασφάλιστες.

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: