Άγονη γραμμή

8 Μαρτίου 2011

Ημέρα της γυναίκας

Filed under: Άγονη Γραμμή — Άγονη Γραμμή @ 1:14 μμ
Tags:

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΛΙΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


Η Γυναίκα γνωρίζει από παλιά τι σημαίνει αγώνας για δικαιώματα και ίση κοινωνική συμμετοχή. Ο δρόμος που έπρεπε να ακολουθηθεί προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση το γυναικείο φύλλο στην εκπαίδευση, την εργασία, την πολιτική και σε οποιουσδήποτε άλλους κοινωνικούς χώρους, υπήρχε παρουσία του ανδρικού πληθυσμού, ήταν γεμάτος εμπόδια.

Μετά από αγώνες ετών και σημαντικές κατακτήσεις, η σύγχρονη γυναίκα, η γυναίκα με τους πολλαπλούς ρόλους κοινωνικά, της μάνας, της συζύγου, της εργαζομένης, βλέπει και πάλι τη θέση της να διακυβεύεται στην κοινωνία των «ίσων ευκαιριών» και  της προόδου του 21ου αιώνα. Επιπρόσθετα, η εγκυμοσύνη και η μητρότητα εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη στην απασχόληση των γυναικών, καθώς τα μέτρα για την επανένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας μετά από μακρά απουσία λόγω μητρότητας δεν είναι αρκετά. Στο Δημόσιο τομέα με πρόσφατη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη γίνεται η θλιβερή διαπίστωση ότι εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις με αυξημένο μάλιστα ποσοστό από 15% σε 27% λόγω φύλου στους όρους προκηρύξεων για προσλήψεις και στις διαδικασίες πρόσβασης σε εκπαίδευση και κατάρτιση

Τα στοιχεία για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη αγορά εργασίας μόνο αισιόδοξα και ενδεικτικά μια ισότιμης συμμετοχής δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Το χάσμα στις αμοιβές ανδρών – γυναικών κλιμακώνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες και στα υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης. Μία στις τρεις γυναίκες άνω των 65 ετών και μία στις τέσσερις στις ηλικίες 16 – 24 ετών βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, μία στις πέντε γυναίκες είναι μακροχρόνια άνεργη , ενώ το ποσοστό ανεργίας για τις γυναίκες κάτω των 30 αγγίζει τα 21% στη χώρα μας.

Αλλά και στον πολιτικό στίβο η εκπροσώπηση των γυναικών σε σχέση με τον αριθμό τους στο γενικό πληθυσμό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, επιβεβαιώνει τη δυσμενή αντιμετώπισή τους σε σχέση με το άλλο φύλο. Και αν δεν υπήρχαν και οι πολιτικές της υποχρεωτικής ποσόστωσης, που από το 2001 επιβάλλουν συμμετοχή κατά 1/3 κάθε φύλου στα ψηφοδέλτια δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, η εκπροσώπηση θα ήταν ακόμα μικρότερη.

Όπως φαίνεται λοιπόν η γυναίκα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως «ασθενές φύλο» γεγονός που μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης θα σημάνει απώλειες πολλαπλές. Γιατί όπως συμβαίνει σε κάθε κρίση, έτσι και τώρα οι πρώτοι που θίγονται και αυτοί που θίγονται πιο έντονα, είναι πάντα «οι αδύναμοι κρίκοι» . Και η σύγχρονη Ελληνίδα, όπως δείχνουν αμείλικτα οι αριθμοί  έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις σε εργασιακό, οικογενειακό κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο. Καλείται να δώσει για άλλη μια φορά την δική της μάχη για να διασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή της στην ελληνική κοινωνία και να προασπίσει τα δικαιώματά τα δικά της και της οικογένειάς της.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: