Άγονη γραμμή

28 Μαρτίου 2011

Μερικά από τα πρώτα βήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης…

Filed under: Παρασκευάς Παναγιώτης — Άγονη Γραμμή @ 10:49 πμ
Tags:

Γιώργη Κ. Αλεξανδράκη, Μερικά  από τα πρώτα βήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης και άλλες ιστορίες. Μια προσωπική αφήγηση, Ρέθυμνο 2011.

Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Μiami  των ΗΠΑ Γιώργης Κ. Αλεξανδράκης είναι γέννημα και θρέμμα της Κρήτης, του Ρεθύμνου , του Άδελε. Ορφάνεψε το 1941 όταν οι Γερμανοί σκότωσαν τον πατέρα του Κωστή, πρόεδρο της Κοινότητας  Άδελε . Είχε έφεση στα γράμματα και η μάνα του μακαρίτισσα πια  Αρσινόη μπόρεσε με μύριες δυσκολίες να τον σπουδάσει και να γίνει σημαντικός επιστήμονας διεθνούς κύρους ώστε να γίνει Καθηγητής Φυσικής στην Αμερική και να είναι εκ των πρωτεργατών καθηγητών που στελέχωσαν και λειτούργησαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο το 1977.

Η συμβολή του Καθηγητή Αλεξανδράκη στην λειτουργία και εδραίωση του  Τμήματος Φυσικής αλλά και όχι μόνο αυτού είναι σημαντικότατη και έχει αναγνωριστεί από το Πανεπιστήμιο το Νοέμβρη του 2009, όταν τιμήθηκε από αυτό ως Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο.

Φέτος λοιπόν εξέδωσε ένα βιβλίο θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει αναμνηστικό, εγώ όμως θα το έλεγα ιστορικό για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, εφόσον ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει σε όλη τη διαδρομή του στο πότε και πως υλοποιήθηκε το μέγα εγχείρημα της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Κρήτης που αποτελούσε από όσο γνωρίζω από τον Τοπικό Τύπο  όραμα της δεκαετίας του 1930 !

Ο Γ. Κ. Αλεξανδράκης ήταν εκ των πρώτων καθηγητών και διευθυνόντων το Τμήμα Φυσικής από το 1978 έως το 1982, οπότε επέστρεψε στις ΗΠΑ, αλλά ασχολήθηκε εντατικά και με προσωπικό κόστος και κόπους από το 1975. Όλα λοιπόν τα γεγονότα της πορείας αυτής, τα πρόσωπα, τα έγγραφα, τα αποσπάσματα εφημερίδων, οι δυσκολίες , οι αντιπαραθέσεις, οι φοιτητικές αναστατώσεις, οι περιπετειώδεις πρώτες εκλογές καθηγητών στο Ρέθυμνο αλλά και πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία παρουσιάζονται  στο εκλεκτό αυτό βιβλίο ως ζώσα ιστορία. Πράγματι αυτό έλειπε από την κρητική ιστοριοραφία αλλά και την ιστορία του Πανεπιστημίου που ήλθε ο Γ. Κ Αλεξανδράκης να πληρώσει. Θεωρώ ότι το κενό μίκρανε αρκετά.

Η προσφορά τόσο του συγγραφέα όσο και των πρώτων στελεχών, δασκάλων και υπάλλήλων ήταν και είναι ανυπολόγιστη και αυτό αποτιμάται σε πολύ μεγάλο βαθμό αν δούμε την σημερινή ανοδική  πορεία του Πανεπιστημίου Κρήτης του οποίου είχα κι εγώ την τύχη να είμαι εκ των πρώτων φοιτητών και αποφοίτων πολλοί εκ των οποίων προσφέρουν στην παιδεία μας στο σχολείο, στο Πανεπιστήμιο και στην έρευνα. Ήταν και για μας τους πρώτους φοιτητές ένα νεογνό Πανεπιστήμιο , με την πλούσια Βιβλιοθήκη του ήδη από την αρχή με την ακοίμητη φροντίδα του κ. Μιχάλη Τζεκάκη και των βιβλιοθηκονόμων , των υπαλλήλων της Γραμματείας, του Γιάννη Τζήκα , των τεχνικών, πρόσωπα που παραμένουν για μας αγαπημένα κι ας περάσαν τα χρόνια. Ως φοιτητές ζήσαμε σαν σε σπίτι απευθυνόμενοι στους καθηγητές μας και τους υπαλλήλους με τα μικρά του ονόματα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων λόγω ηλικίας και με τους οποίους διασκεδάζαμε μαζί στις ταβέρνες της πόλης μας.

Εκεί, στα Περβόλια, στις Τεχνικές Σχολές στεγάστηκε η Φιλοσοφική και ήταν ο πόθος πολλών μαθητών σαν εμάς το 1977 να μπούμε στο Ρέθυμνο, να μείνομε στην πόλη μας και να σπουδάσομε και το καταφέραμε τότε πολλά ρεθεμνιωτάκια . Και σήμερα  πολλά παιδιά από  το Ρέθυμνο φοιτούν και αποφοιτούν στις σχολές του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο  σε ένα άλλο χώρο ,στο Γάλλο με κάθε άνεση πλέον και με μια Βιβλιοθήκη και αίθουσες ζηλευτές. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ηράκλειο. Πριν 34 χρόνια όμως ή πριν 37 ακριβέστερα άλλοι δούλεψαν για το σκοπό αυτό και το βιβλίο του Γ.Κ. Αλεξανδράκη τους αποκαθιστά στην φοιτητική, ρεθεμνιώτικη και ηρακλειώτικη ιστορική μνήμη καλώντας μας να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στο συγγραφέα και καθηγητή Αλεξανδράκη όσο και σε όλους τεθνεώτες και ζώντες ανθρώπους που πρόσφεραν στη Ελλάδα και την Κρήτη το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Θα τους θυμόμαστε και θα τους τιμούμε πάντα.

Γιώργη σε ευχαριστούμε πολύ

Παναγιώτης Μιχ. Παρασκευάς

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: