Άγονη γραμμή

12 Μαΐου 2011

Ούτε ένα τόσο δα θα!

Filed under: Παπαδάκης Χαρίδημος Α. — Άγονη Γραμμή @ 5:58 μμ


Πολιτικά ψέματα, κοινωνική υποκρισία, αδιαφορία, αφραγκία, καταστροφολογία και όλες οι πληγές του Φαραώ μας πλάκωσαν τελευταία. Από πού να τα πιάσεις και που να τ΄ αφήσεις.

Και εκεί που όλα ήταν μαύρα, το Σάββατο στις 7 του Μάη ήλθε η άνοιξη του πολιτισμού στο Ρέθυμνο. Ανοίγει την βαλίτσα της η κ. γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και άρχισαν να ξεπέτιονται το ένα πίσω από το άλλο λυμένα, όλα τα προβλήματα των μνημείων του Ρεθύμνου.

– Άμεσα θα δημοπρατηθεί το μουσείο του αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας, ύψους 3.380.000 €, από το ταμείο του Υπουργείο Πολιτισμού. Επιτέλους δικαιώθηκαν οι αγώνες του άξιου επιστήμονα κ. Σταμπολίδη ενάντια στους τόσους σκοπέλους. Επιτέλους θα αναπτυχθούν τα χωριά γύρω από την Αρχαία Ελεύθερνα.

– Άμεσα, εντός διμήνου, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός αρχιτεκτονικών σχεδίων του μουσείου του δήμου μας. Αμ ΄πως! όχι ένα, αλλά δύο αρχαιολογικά μουσεία. Τώρα αν προσθέσουμε και το υφιστάμενο αρχαιολογικό μουσείο στις παλιές φυλακές, θα είμαστε ο μοναδικός δήμος  με τρία αρχαιολογικά μουσεία. «Ψωμί δεν είχαμε να φάμε, κάναμε φούρνο και σκιαχτήκαμε» κατά που λεν κι οι πρόσφυγες.

– Άμεσα θα διαθέσει το Υπουργείο Πολιτισμού 750.000 € για την ανάδειξη και συντήρηση των τειχών της Φορτέτζας. Επιτέλους θα αναδειχθεί το φρούριο μας, θα πάψουν  τα τείχη να καταστρέφονται από τις αγριοσυκιές και τους βάτους, που φυτρώνουν πάνω τους και θα πάψουν  οι τουρίστες να μπερδεύονται  και να το θεωρούν βοτανικό μουσείο.

– Άμεσα τηλεφώνησε η κ. Γραμματέας στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου και άμεσα έφθασε η απάντηση στον μελετητή, ώστε να μπορέσει να πάρει καρότα – δείγματα από το εσωτερικό του μιναρέ, για να μπορέσει να ολοκληρώσει την μελέτη αναστήλωσης του μιναρέ της Νερατζές, επί το καλλιτεχνικότερον του Ωδείου. Δε’ πα να λέμε πως έχουμε ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, άμα δεν πέσει τηλέφωνο τίποτα δεν γίνετε, ακόμα θα περίμενε ο μελετητής την άδεια για τα καρότα. Όταν τελειώσει η μελέτη, θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια το έργο, που υπολογίζεται στις 350.000 €. Επιτέλους θα αναστηλωθεί και ο μιναρές, που περιμέναμε τόσα χρόνια να αρχίσουν να πέφτουν οι πέτρες από την κορυφή του, ώστε να θυμηθούμε πως πρέπει να τον αναστηλώσουμε.

– 600.000 € θα διατεθούν για αναστηλωτικές εργασίες στο μοναστήρι του Αρκαδιού. Αυτό έλειπε να δίνουμε λεφτά για ειδωλολατρικά αγάλματα και μουσουλμανικά μνημεία και να μη δώσουμε λεφτά για το Αρκάδι, το σύμβολο της Κρήτης. Το σύμβολο που τιμούμε δεόντως, κάθε Νοέμβρη, μαλώνοντας για το ποιος ήταν ο μπουρλοτιέρης του και ντερλικώνοντας ασεβώς στην τράπεζα του, όπου σφάχθηκαν τόσοι ήρωες.

– 320.000 € θα προσπαθήσουμε να πάρουμε από το ΕΣΠΑ προκειμένου να μπαζωθεί, υποστηριχθεί, μπαλωθεί, όπως θέτε πέστε το, το υποθαλάσσιο τμήμα του ενετικού λιμανιού.

– Θα γίνει συνολική ανάδειξη της υπερδομής του ενετικού λιμανιού, αφού θα γίνει μελέτη από την αρχαιολογική υπηρεσία. Θα χωρίς νούμερα, που σημαίνει φέξε μου και γλίστρησα.

Τώρα ποιος εργολάβος θα αναλάβει όλα αυτά τα έργα, αφού το Δημόσιο χρωστάει μεταξύ των άλλων και στους εργολάβους και από πάνω τους ζητάει και εγγυητικές για να αναλάβουν τα έργα, είναι άλλο θέμα. Ο πρωθυπουργός το είπε, λεφτά υπάρχουν. Σε ένα, άντε δύο το πολύ χρόνια και πολλά βάζω, το Ρέθυμνο θα έχει γίνει μουσειακή πόλη, το μουσειακό πάρτε το όπως θέλετε.

Ένα μικρό παραπονάκι όμως θα το πω, γιατί θα σκάσω. Ανάμεσα στα τόσα προαναφερόμενα θα, που αναγγέλθηκαν από τους τρανούς μας δια των Μ.Μ.Ε ούτε ένα τόσο δα θα, δεν διάβασα και δεν άκουσα για τον ταλαίπωρο τον αιγυπτιακό φάρο μας. Τον φάρο μας, που έχει ξεκουφώσει από κάτω και έχει πάρει κλίση από πάνω και στο πρώτο τεσσάρι ρίχτερ θα φουντάρει στα αβαθή του λιμανιού. Η λέξη φάρος, ούτε ακούστηκε, ούτε γράφηκε ανάμεσα στα τόσα θα, απλά τον έγραψαν κανονικά, ακόμα και στα θα.

Τώρα θα μου πουν οι πονηροί:

– Βρε άσχετε ο φάρος εντάσσεται στα θα της υπερδομής και του υποθαλάσσιου τμήματος του ενετικού λιμανιού.

Και εγώ θα τους απαντήσω:

– Καλά κύριοι σχετικοί δεν διδαχθήκατε από τα λάθη του παρελθόντος. Κάπως έτσι το 1972 ενέταξαν ξανά τον φάρο στο συνολικό έργο «Τουριστική αξιοποίηση του Ενετικού λιμανιού» κατεδάφισαν τον φάρο, τον αναστήλωσαν τσάτρα – πάτρα, τέλειωσαν τα λεφτά, τα έφαγε ο ενετικός λιμένας, που έχει και ψήφους. Άφησαν τον φάρο ακέφαλο μέχρι το 1983, χρόνος αναστήλωσης ρεκόρ, έντεκα χρόνια, οπότε επί τέλους τέλειωσαν και τον πυργίσκο του, με αποτέλεσμα σήμερα μετά από εικοσιοκτώ χρόνια από την ανακατασκευή του, να είναι ετοιμόρροπος.

10-5-2011 Χάρης Α. Παπαδάκης – Νταραμανελίτης

2 Σχόλια »

  1. Κρήτη πατρίδα μας γλυκιά χιλιοτραγουδισμένη, κάτεχε πως σε νοσταλγούν ούλοι οι ξενιτεμένοι Καλημερα Σας Ευχομαι!!

    Σχόλιο από Greecelands — 14 Μαΐου 2011 @ 10:45 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: