Άγονη γραμμή

23 Μαΐου 2011

Η Ι Μονή Πρέβελη στην κατοχή και ο Τζώνης μας

Filed under: Κούνουπας Μανόλης — Άγονη Γραμμή @ 12:05 μμ
Tags:

«Ω Ελληνες, ω θείαι ψυχαί, που εις τους μεγάλους κινδύνους φανερώνετε

ακάμαντον ενέργειαν και υψηλήν φύσιν»

Ανδρέας Κάλβος «Το Ηφαίστειο»

 Μετά τον ανελέητο βομβαρδισμό του Ρεθέμνου, μιας ανυπεράσπιστης και ανοχύρωτης πόλης, μετά τις αλλεπάλληλες εκτελέσεις στα χωριά και την εν γένει αναλγησία και βαρβαρότητα των Γερμανών κατακτητών, είχε εμφιλοχωρήσει στις καρδιές των κατοίκων αποστροφή και αγανάκτηση. Όταν μαθεύτηκε το λουτρό αίματος με τις 74 εκτελέσεις αμάχων ανδρών στην περιοχή Άδελε-Σταυρωμένου είχαν κιόλας αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες αντιστασιακές εστίες σε διάφορα σημεία της Κρήτης. Τα πολεμικά εμβατήρια με τις βροντώδεις φωνές, ο κρότος από τa πέταλα στις μπότες, η βραδινή από νωρίς απαγόρευση της κυκλοφορίας και πολλά άλλα ανάλογα μ’ αυτά παθήματα από τις αρνητικές εμπειρίες της Κατοχής, δημιούργησαν ένα φορτισμένο κλίμα, το οποίο προμηνούσε καταιγίδες και θύελλες.

Οι παλιότεροι θυμούνται, ότι η I. Μονή Πρέβελη έπαιξε σημαντικό ρόλο στα χρόνια της Κατοχής. Οι λεπτομέρειες δεν είναι του παρόντος. Αξίζει όμως.για την ιστορία η υπόμνηση, ότι η παρακείμενη της Μονής, ομώνυμος αυτής λίμνης, λόγω του πλεονεκτήματος της να είναι απροσπέλαστη και αθέατη από ξηράς, χρησίμευε, μετά την Μάχη της Κρήτης, σαν ένας τόπος συγκέντρωσης των περιπλανωμένων Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών και διαφυγής τους με υποβρύχιο. Οι τουφεκισμοί, οι εμπρησμοί, οι λεηλασίες στα χωριά, οι βάρβαρες συμπεριφορές των ανθρώπων του Χίτλερ έστρεψαν τις ελπίδες και τις συμπάθειες των κατοίκων της Κρήτης προς τη Μεγάλη Βρετανία, την οποία θεωρούσαν στήριγμα και ελευθερώτρια από το Γερμανικό ζυγό. Γι’ αυτό και ριψοκινδύνευαν για να βοηθήσουν τους φυγάδες, περιπλανώμενους στρατιώτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας γι’ αυτό και πολλοί κάτοικοι υπέστησαν βαρύτατες συνέπειες. Η I. Μονή Πρέβελη υπήρξε στην Κατοχή προσωρινό διαμονητήριο και καταφύγιο για παροχή βοήθειας και περίθαλψης χιλιάδων Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών.

Στις 22:30 της 26ηί Ιουλίου του 1941 προσεγγίζει στη Λίμνη το πρώτο αγγλικό υποβρύχιο το «ΤHRASER». Αναδύεται και μέσα σε 25 λεπτά ολοκληρώνεται η επιβίβαση 87 Αυστραλών και Νεoζηλανδών. Μαζί τους και ορισμένοι Άγγλοι αξιωματικοί. Στις 23:00 της 19ης Αυγούστου καταφθάνει και πάλι άλλο υποβρύχιο το «ΤROPHY» (Τρόπαιο) κοντά στην ακτή της λίμνης Πρέβελη. Με τη βοήθεια κάβου δεμένου μέχρι την ακτή αρχίζει νέα επιβίβαση αποκλειστικά Βρετανών. Ανάμεσα στον αρχηγό της αποστολής ΡοοΙ, , στον Jack Smith Huse, στον επίατρο Drendr και άλλους θα βρεθεί και ο νεαρός τότε Τζώνης, γιος του διερμηνέα των Βρετανικών στρατευμάτων Εμμανουήλ Βασιλάκη. Από τις ακτές αυτές θα αναχωρήσουν για την Αίγυπτο προοδευτικά 2000 άνδρες. Ο Ηγούμενος της Μονής Αγαθάγγελος Λαγουβάρδος θα αναχωρήσει με την 3″ αποστολή από την περιοχή Λέντα, αλλά μετέστή δυστυχώς στη ξένη γη και δεν θα ξαναδεί το Μοναστήρι.

Ο Τζώνης επιβιβάστηκε στο υποβρύχιο, κατ’ εξαίρεση, λόγω των υπηρεσιών ως διερμηνέως του αγγλομαθούς πατέρα του. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό της ΙΗ’

Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας ο Τζώνης αμέσως με την άφιξη του στην Αίγυπτο, κατατάσσεται και υπηρετεί σ’ αυτήν ευδοκίμως. Θα λάβει μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις τόσο της Αφρικής όσο και της Ιταλίας. Μετέχει στη δύναμη κρούσεως (Κομάντος) της Ορεινής Ταξιαρχίας η οποία προορίζεται για άκρως επικίνδυνες αποστολές, ως εκ τούτου προάγεται έπ’ ανδραγαθία και του απονέμονται τα εξής μετάλλια και παράσημα:

1.Ο Σταυρός του Ευαγγελιστού Μάρκου υπό του Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

2. Το μετάλλιο εξαίρετων πράξεων της Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας.

Ο Τζώνης υπήρξε άνθρωπος αξιαγάπητος στη Ρέθυμνιακή κοινωνία. Είχε κερδίσει τη συμπάθεια και την εκτίμηση όλων μας. Πέρασε αθόρυβα, απροσποίητα, χωρίς επίδειξη από τη ζωή. Ενάρετος και σεμνός, ευγενικός και κόσμιος έζησε σαν χαρακτήρας ακέραιος. Ο έντιμος βιοπαλαιστής έφυγε πικραμένος ανάμεσα μας, καθώς του προκάλεσε βαθιά λύπη ένα βαρύ χτύπημα. Η αναπάντεχη αιφνίδια απώλεια του αγαπημένου, μονάκριβου παιδιού του, επέφερε στην οικογένεια βαθύτατο Πόνο. Είναι σίγουρο, ότι ο Τζώνης θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας.

Αναδημοσίευση από εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα 24-9-2008

Σημείωση Χαρίδημου Α. Παπαδάκη. Ο πατέρας του Τζώνη Εμμανουήλ Βασιλάκη εκτός από διερμηνέας και πληροφοριοδότης των Άγγλων υπήρξε ο σηματοδότης των υποβρυχίων τους από την στεριά του Πρέβελη. Για τις υπηρεσίες που προσέφερε στους Άγγλους κατεδόθη και κυνηγήθηκε από τους Γερμανούς. Οι Γερμανοί επειδή δεν παραδινόταν αποφάσισαν να κάψουν το χωριό του Φρατί. Προκειμένου να μη καεί το χωριό του αφου παρέδωσε τον μοναχογιό του Ιωάννη Βασιλάκη (Τζώνη) στους Άγγλους, παραδόθηκε στους Γερμανούς κλείστηκε στις φυλακες Αγιάς όπου και εκτελέστηκε.

Ο γιος του Τζώνη επισμηναγός ιπτάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε με ελικόπτερο το έτος 1987 στους Φουρνους Ικαρίας

Ο Τζώνης ως γιος και πατέρας είχε την τύχη και την ατυχία να δει σκοτωμένους και τον πατέρα του και τον γιό του «ως φονευθέντες εν τη υπηρεσία και ένεκεν ταύτης». Το όνομα του πατέρα του Εμμανουήλ Βασιλάκη αναγράφεται στο μνημείο πεσόντων υπέρ πατρίδος στην Αγυιά Χανίων . Το όνομα του μοναχογιού του Εμμανουήλ Βασιλάκη αναγράφεται στο μνημείο πεσόντων αεροπόρων υπερ πατρίδος, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

1 σχόλιο »

  1. Καλημερα Καλη Εβδομαδα!!

    Σχόλιο από greecelands — 24 Μαΐου 2011 @ 9:10 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: