Άγονη γραμμή

9 Σεπτεμβρίου 2011

Ένας φελλός λιγότερος

Filed under: Παπαδάκης Χαρίδημος Α. — Άγονη Γραμμή @ 9:42 πμ
Tags:

 «Ο θησαυρός των γραπτών μνημείων μας παραμένει ακόμα ανεκμετάλλευτος και διάσπαρτος σε όλο τον κόσμο και αποτελεί εθνικό χρέος η συγκέντρωση του» (Σιμόπουλος Κυριάκος 1984,14).

 Η έρευνα για την συλλογή και διερεύνηση στοιχείων, για τη διάσωση της αληθινής ιστορίας, απαιτεί πάθος για τον τόπο σου, ανιδιοτέλεια, χρόνο, δαπάνη ακόμα και του υστερήματος σου και πολλές φορές κίνδυνο.

 Βασικοί οδηγοί μου, στις έρευνες μου, υπήρξαν τα βιβλία του Κυριάκου Σιμόπουλου, οι δημοσιεύσεις του Μιχαήλ Παπαδάκη και οι δημοσιεύσεις και τα βιβλία του Γεωργίου Εκκεκάκη, τα οποία αποτελούν το κόσμημα της βιβλιοθήκης μου.

 Τον Κυριάκο Σιμόπουλο τον γνώρισα από τα βιβλία του, τον Μιχαήλ Παπαδάκη από τις δημοσιεύσεις του. Τον Γεώργιο Εκκεκάκη τον γνώρισα προσωπικά, ως ένα ακέραιο και μεθοδικό καθηγητή μου στο Γυμνάσιο και το Λύκειο και τον ξαναγνώρισα ως Δάσκαλο και Καθοδηγητή μου στην ιστορική έρευνα. Ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ερευνητής της κρητικής ιστορίας, που το σπίτι του και η βιβλιοθήκη του ήταν και είναι ανοικτά σε όλους τους ερευνητές Έλληνες και αλλοδαπούς. Ένας ερευνητής, που συγκέντρωνε σπάνια βιβλία για την Κρήτη και οποιαδήποτε ιστορική πηγή, ακόμα και από το εξωτερικό, όχι σαν συλλέκτης αλλά ως μαθητής του Σιμόπουλου «από εθνικό χρέος», προκειμένου να ερευνήσει ιστορικές αλήθειες και να γνωστοποιεί τα αποτελέσματα του σε συνέδρια και με αυτοεκδόσεις, τις περισσότερες τις οποίες κατασκεύαζε μόνος του και τις δώριζε σε βιβλιοθήκες, όπως και τα σπάνια βιβλία του. Σε διάφορα διεθνή περιοδικά και βιβλία η βιβλιοθήκη του αποκαλείται βιβλιοθήκη Εκκεκάκη, το δε πρόσφατα δωρηθέν χειρόγραφο βιβλίο του ως «Κώδικας Εκκεκάκη».

 Όταν ο καθηγητής Γεώργιος Εκκεκάκης διαπομπεύεται πανελλήνια, ως «αρχαιοκάπηλος», και η δικαιοσύνη και οι αρμόδιες υπηρεσίες τον παραπέμπουν, μετά από καταγγελία, για παράβαση υποχρέωσης δήλωσης κινητού μνημείου, του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων – πολιτιστικής κληρονομιάς (αλήθεια σε ποιο σπίτι δεν υπάρχει κάποιο Αγιοκωνσταντινάτο, κάποια παλαιά νομίσματα, κάποια παλαιά εικόνα, κάποιο παλαιό βιβλίο; Όλοι είμαστε παραβάτες αυτού του άρθρου του νόμου).

 Όταν ο αείμνηστος δικηγόρος, αντιστασιακός, δικαστής στα δικαστήρια των δοσιλόγων και επίτιμος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνης Μιχάλης Παπαδάκης (διετέλεσε εκλεγμένος πρόεδρος τους Δ.Σ.Ρ το 1938 και από το 1945-1967 συνεχώς) κατηγορείται ως «τουρκόφιλος» και καθαιρείται το 1938 από Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνης, επειδή προσπάθησε και τα κατάφερε τελικά να διασώσει από την κατεδάφιση το κτίριο της Νομαρχίας (Περιφέρειας) Ρεθύμνης.

 Όταν η πόλη μας, η κατ’ ευφημισμόν πόλη των γραμμάτων, τρώει τα πνευματικά παιδιά της και κατάντησε να είναι πανελλήνια γνωστή για την εγκληματικότητά της.

Όταν οι διασώστες της ιστορίας διαπομπεύονται.

 Όταν οι φελλοί επιπλέουν.

 Τότε ως Νταραμανελίτης = πολίτης της Ντάρα Μανέλα = πολίτης της πόλης της ανοχής = πολίτης του Ρεθύμνου, αισθανόμενος σαν φελλός μπροστά σε αυτούς τους πνευματικούς ανθρώπους, τους διασώστες της ιστορίας μας, αγανακτώ και σε ένδειξη της αγανάκτησης μου σταματώ να ερευνώ και να γράφω για την πόλη και τον τόπο μου.

 Ε και τι έγινε; Ένας φελλός λιγότερος σ’ αυτά τα στάσιμα νερά.

Eυχαριστώ τόσο εσάς όσο και τους συνεργάτες σας, που  με στηρίξατε ηθικά και αφιλοκερδώς δημοσιεύατε τα άρθρα μου και διαφημίζατε τα βιβλία μου.

 Χαρίδημος Α. Παπαδάκης – Νταραμανελίτης

 

5 Σχόλια »

 1. Κι εγώ ντρέπομαι που συμβαίνει αυτό σε έναν αγαπητό άνθρωπο που έχει προσφέρει πολλά στον τόπο του, χωρίς να περιμένει να πάρει!!!

  Σχόλιο από Τσουντάνης Γαβριήλ — 9 Σεπτεμβρίου 2011 @ 10:33 πμ | Απάντηση

 2. Χάρη, ελπίζω ν αστειεύεσαι όταν λες ότι θα τα παρατήσεις, όντως έτσι θα επιπλεύσουν οι φελλοί άσε που θα τους γίνει το χατήρι.
  Σεβαστή

  Σχόλιο από sevasti — 11 Σεπτεμβρίου 2011 @ 9:38 μμ | Απάντηση

 3. Στη γειτονιά των αστεριών να πας κι εσύ να μείνεις μια λάμψη περισσότερη στη σκοτεινιά να δίνεις

  Σχόλιο από greecelands — 12 Σεπτεμβρίου 2011 @ 8:15 πμ | Απάντηση

 4. ΟΠΑ ΘΕΙΟ…. ΑΛΛΟ ΤΟ ‘ΝΑ ΚΙ ΑΛΛΟ Τ’ ΑΛΛΟ.
  ΝΤΡΟΠΗ ΓΙ’ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ. ΠΑΝΤΑ ΚΑΠΟΙΟΙ «ΘΕΡΜΟΚΕΦΑΛΟΙ» ΤΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ. ΟΜΩΣ Η ΔΟΥΛΕΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΕΧΘΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΝΟΗΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
  ΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΕΙΣ ΜΕ ΧΙΛΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ. ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΟΜΩΣ ΤΑ ΧΡΩΣΤΑΣ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ. ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ «ΜΙΚΡΟΨΥΧΟΙ» ΜΕ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ.
  ΕΙΣΑΙ ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΙ ΑΝΩΦΕΛΗ ΝΟΜΙΖΩ.
  ΦΙΛΑΚΙΑ
  Η ΑΝΗΨΟΥΛΑ ΣΟΥ

  Σχόλιο από ευαγγελια — 13 Σεπτεμβρίου 2011 @ 6:52 μμ | Απάντηση

 5. κάποιος είπε ότι
  «σήμερα είναι το χθες για το οποίο θα στεναχωριέσαι αύριο».

  Θα ήθελα να συνεχιστεί η ξεχωριστή παρουσία του Χάρη Παπαδάκη
  στα όσα γράφονται για την πόλη μας.
  Η έρευνα του είναι πρωτογενής και αυτά που γράφει
  δεν βρίσκονται εύκολα σε άλλα έργα.
  Επομένως, τα γραφόμενά του είναι μαθήματα λαογραφικής ιστορίας
  ιδιαιτέρως για τους μικρούς ρεθεμνιώτες του σήμερα και τους μεγάλους του αύριο.

  Συχνά αγανακτούμε με πολλά καμώματα των σημερινών «μεγάλων» ή απλώς προβαλλόμενων.

  Στο Χάρη εύχομαι υγεία και υπό τις παρούσες συνθήκες
  προτείνω ανασύνταξη δυνάμεων και δριμύτερη επιστροφή!

  Σχόλιο από Nick D. — 23 Σεπτεμβρίου 2011 @ 5:17 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: