Άγονη γραμμή

31 Οκτωβρίου 2011

ΣΕΛΛΙΑ – SELLIA

Filed under: Δημαράτου Μαρία — Άγονη Γραμμή @ 10:17 πμ
Tags:

 

Στις 8 Οκτωβρίου έγινε η νέα συνάντηση Σελλιανών και Selliesi. Την επομένη, Κυριακή 8 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε ο σκοπός της επίσκεψης στην Ιταλία, η δεύτερη και τελική φάση της επί μακρόν επιδιωκόμενης αδελφοποίησης των δύο χωριών, στα Sellia του Catanzaro, με μαζική συμμετοχή των κατοίκων του Ιταλικού χωριού και σημαντική παρουσία των δικών μας Σελλιανών.

Ένα μεγάλο πούλμαν παρέλαβε τους χωριανούς από τον Πειραιά το πρωί της 7ης Οκτωβρίου , το μεσημέρι απογέμισε με Σελλιανούς της Αθήνας, και μέσω Πάτρας, αναχώρησαν για το Bari, όπου έφθασαν την επομένη και από όπου παρέλαβαν άλλη Σελλιανή εγκατεστημένη εκεί, την Αλεξάνδρα Κοκκινάκη του Νίκoυ. Το απόγευμα έφθασαν στο ξενοδοχείο τους, στο παραλιακό χωριό Sellia Marina, όπου τους υποδέχτηκαν οι φίλοι τους, εκείνοι που είχαν έρθει πέρυσι στην Κρήτη. Επικεφαλής ο δήμαρχος Davide Zichinella και η Katia Passante , η πρωτεργάτης της γνωριμίας των δύο πλευρών.

Με το λεωφορειάκι  του Δήμου να προηγείται ανέβηκαν στο ορεινό χωριό Sellia – απέχει αρκετά από τη θάλασσα – όπου τους περίμενε πανηγυρική υποδοχή με ….κανονιοβολισμούς  (όχι απλά μπαλωτές ) και , βέβαια, δείπνο μετά μουσικής.

Η Κυριακή ξεκίνησε με περιήγηση του χωριού, με το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους να προηγούνται και πάλι. Το χωριό , πληθυσμού 600 περίπου κατοίκων ,φαίνεται να είχε γνωρίσει καλύτερες μέρες ,αφού πολλά από τα αρχοντικά στο ιστορικό  κέντρο είναι εγκαταλειμμένα  λόγω εσωτερικής μετανάστευσης και εκεί, αλλά και παλαιότερων κατολισθήσεων, αφού είναι καθισμένο σε πλαγιές λόφων , σα σέλλα σε πλάτη αλόγου, όπως και τα δικά μας Σελλιά. Άλλη ετυμολογία το θέλει να προέρχεται από το Σέλλας –άστρο φωτεινό. Όποια και αν είναι η ετυμολογία, η διαμόρφωση του εδάφους, οι καλλιέργειες –ελιές και αμπέλια – η νοοτροπία των κατοίκων, ταυτίζονται με αυτά των δικού μας χωριού. Και οι εκκλησίες τους, η Παναγία και ο Άγιος Νικόλαος. Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου μας υποδέχτηκε  ο εφημέριος, στην αίθουσα του Πολιτιστικού μας περίμενε πλούσιο γεύμα.

Ενωρίς το απόγευμα έγιναν οι τελετές Αδελφοποίησης με θερμές ομιλίες από πλευράς του δημάρχου Davide Ζicchinella, του Μανόλη Κατσαραγάκη, εκπροσώπου του δημάρχου Αγίου Βασιλείου Γιάννη Πιπεράκη, που δεν μπόρεσε ν α παρευρεθεί, και του περιφερειάρχη Καλαβρίας. Υπογράφηκαν τα σχετικά έγγραφα, αντηλλάγησαν δώρα και αναμνηστικά, σε ατμόσφαιρα θερμή, έως συναισθηματικά φορτισμένη.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο χώρο που είχε τοποθετηθεί το μνημείο Αδελφοποίησης που απεικονίζει δύο χέρια που ενώνονται σε χειραψία πάνω στις φωτογραφίες των δύο χωριών, και φυτεύτηκε ελιά. Τα αποκαλυπτήρια , που έκαναν ο Δήμαρχος Sellia και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σελλιών Μανόλης Κωστογιάννης συνοδεύτηκαν από πολυάριθμα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που σκέπασαν τον ουρανό του απόβραδου. Πού έληξε στην αίθουσα του Πολιτιστικού και πάλι, με δημοτικό χορευτικό συγκρότημα, αλλά και τραγουδιστές που συγκίνησαν με τη θεματολογία των χορών και των τραγουδιών, παρά τη διαφορά της γλώσσας. Γιατί όταν μιλάνε οι καρδιές, η γλώσσα δεν είναι εμπόδιο.

Η καθολική συμμετοχή των κατοίκων ήταν εντυπωσιακή, όπως εντυπωσιακή ήταν και η προσωπική εργασία των Δημοτικών αρχών, προεξάρχοντος και πάλι του Δημάρχου Davide, που ενώ οι καλεσμένοι διασκέδαζαν, εκείνος κουβαλούσε τραπέζια για το δείπνο που στρώθηκε τελικά στην αυλή. Αυτό που παρατηρήθηκε, επίσης, είναι ότι, ναι, συμμετείχε όλο το χωριό, όμως δούλεψαν προσωπικά οι ίδιοι πάντα άνθρωποι με τις οικογένειές τους, αυτοί που ήλθαν πέρυσι στα Σελλιά. Τα  πήραν όλα απάνω τους, ίσως γιατί ένοιωθαν περισσότερο φίλοι των φιλοξενούμενων.

Κατά την αναχώρηση προσφέρθηκαν κρασιά και άλλα τοπικά προϊόντα σε όλους.

Ο αποχωρισμός ήταν συγκινητικός αλλά αναγκαίος.

Τα διαδικαστικά αλλά και ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν, με αρκετή προσπάθεια και από τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη. Ελπίζουμε ότι η σχέση θα συνεχίσει π.χ. με ανταλλαγές νέων παιδιών, που θα φιλοξενούνται σε οικογένειες στα δύο χωριά, όπως εισηγήθηκε ο Μανόλης Κατσαραγάκης, και επεκρότησαν με θερμά χειροκροτήματα και οι δύο πλευρές, για να έχει ουσιαστικό νόημα η επικοινωνία, που , για την ιστορία, έχει ως εξής:

2001 Η σπουδάστρια Katia Passante και ο τότε εφημέριος του χωριού Giuseppe Consentino γράφουν βιβλίο για το χωριό τους, όπου , μεταξύ άλλων τεκμηριώνουν τη σχέση και συγγένεια με τα δικά μας Σελλιά.

2002. Ο ιστορικός και ερευνητής Giovanni Balletta επικοινωνεί με τον δικό μας  ερευνητή Κώστα Ανδρεδάκη.

2003. Μέσω διαδικτύου ο Σύλλογος Αποδήμων Σελλιανών της Αθήνας αρχίζει επικοινωνία με την  Katia Passante.

2004. Ένα πούλμαν Σελλιανοί επισκέπτονται τα Sellia Ιταλίας και γίνονται ενθουσιωδώς δεκτοί. Ο τότε δήμαρχος Francesco Rotella παραδίδει στην εκπρόσωπο των Αποδήμων Σελλιανών Μαρία Δημαράτου την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την εντολή να την μεταφέρει στον τότε Δήμαρχο Φοίνικα Στέλιο Κλειδή.

Το ίδιο καλοκαίρι το έγγραφο παραδίδεται στον Δήμαρχο Στέλιο Κλειδή, το Δημοτικό Συμβούλιο του οποίου παίρνει απόφαση αδελφοποίησης.

2010, 26 Σεπτεμβρίου : Πραγματοποιείται στα Σελλιά στην Κρήτη, το πρώτο σκέλος της Αδελφοποίησης των  δύο χωριών, από τον Δήμαρχο Φοίνικα Μανόλη Μαστορογιαννάκη και τον Δήμαρχο Sellia Davide Zicchinella.

2011 , 9 Οκτωβρίου : ολοκληρώνεται η Αδελφοποίηση στην Ιταλία, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Ευχόμαστε, ελπίζουμε και θα προσπαθήσουμε η επικοινωνία να συνεχίσει και να είναι ουσιαστική.

                                                  ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ – ΔΗΜΑΡΑΤΟΥ.

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: