Άγονη γραμμή

10 Νοεμβρίου 2011

Κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ελλάδα

Filed under: Άγονη Γραμμή — Άγονη Γραμμή @ 8:29 μμ
Tags:

Οικουμενική κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κανάρη, Μάιος 1877.  Tο Μάιο του 1877  o Κωνσταντίνος Κανάρης σχημάτισε κυβέρνηση με την ενίσχυση των τότε πολιτικών αρχηγών της εποχής, Τρικούπη, Δηλιγιάννη, Ζαΐμη, Κουμουνδούρου. Ο στόχος εκείνης της κυβέρνησης ήταν να προετοιμάσει την Ελλάδα εν όψει του ρωσοτουρκικού πολέμου Τότε  πρωτοχρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία ο όρος «οικουμενική κυβέρνηση» .

Οικουμενική κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαϊμη, (1926 – Αύγουστος 1927). Αρχικά συμμετείχαν τα μεγαλύτερα κόμματα εκείνης της εποχής, δηλαδή οι Φιλελεύθεροι, το Λαϊκό, οι Ελευθερόφρονοι και η Δημοκρατική Ένωση. Μερικά από τα μέλη της κυβέρνησης ήταν: Ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, υπουργός Εξωτερικών, ο Παναγής Τσαλδάρης, Εσωτερικών, Ιωάννης Μεταξάς, υπουργός Συγκοινωνιών και Αλέξανδρος Παπαναστασίου, υπουργός Γεωργίας. Είχε προηγηθεί η επαναστατική κυβέρνηση του Κονδύλη. Δεν άντεξε όμως πολύ. Τον Αύγουστο του 1927 ανέλαβε νέα κυβέρνηση πάλι υπό το Ζαϊμη για να δώσει όμως και αυτή τη θέση της τον Ιούλιο του 1928 στον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας από το Γεώργιο Παπανδρέου  (18 Οκτωβρίου 1944 – 3 Ιανουαρίου 1945).Η πιο αμφιλεγόμενη όσο και συζητήσιμη κυβέρνηση εθνικής ενότητας που πέρασε ποτέ. Τη σχημάτισε ο Γεώργιος Παπανδρέου το 1944, όχι όμως στην Αθήνα αλλά στο Κάιρο και αντικατέστησε το Σοφοκλή Βενιζέλο. Το θέμα ήταν πως η κυβέρνηση σχηματίστηκε υπό την αιγίδα – επιθυμία των Βρετανών χωρίς μεταξύ άλλων να επιλύει το μείζον ζήτημα του πολιτειακού, δηλαδή τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απομάκρυνση του βασιλιά. Τα αποτελέσματα ήταν ολέθρια, καθώς ακολούθησαν τα Δεκεμβριανά και ο Παπανδρέου παραιτήθηκε.

Κυβέρνηση Δημητρίου Μαξίμου (24 Ιανουαρίου 1947 – 29 Αυγούστου 1947). Ο διατελέσας κατά το παρελθόν διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Δημήτριος Μάξιμος (στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκε το «ομώνυμο» σημερινό κυβερνητικό Μέγαρο) ορίσθηκε εξωκοινουβελευτικός πρωθυπουργός κυβέρνησης συνασπισμού, που συγκροτήθηκε απ’ όλα τα κόμματα της Βουλής με σκοπό την αντιμετώπιση της «κομμουνιστικής απειλής». Εξαιτίας της πολυκομματικής στήριξης, στην ιστορία έμεινε γνωστή ως «Επτακέφαλος Κυβέρνησις». Μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, Σοφοκλής Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεώργιος Παπανδρέου, Παναγιώτης Κανελλόπουλος και Ναπολέων Ζέρβας. Στη διάρκεια της επτάμηνης θητείας της, η Βρετανία ανακοίνωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Ελλάδα και ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν το περίφημο δόγμα του, με το οποίο εγκαινιάστηκε η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου. 

Κυβέρνηση Ιωάννη Παρασκευόπουλου (22 Δεκεμβρίου 1966 – 3 Απριλίου 1967). Κατόπιν συμφωνίας των ηγετών της Ένωσης Κέντρου Γεωργίου Παπανδρέου και της ΕΡΕ Παναγιώτη Κανελλόπουλου, τερματίσθηκε η περίοδο της Αποστασίας που είχε ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου 1965, και ο βασιλιάς ανέθεσε, στις 22 Δεκεμβρίου 1966, το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στον Ιωάννη Παρασκευόπουλο που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν ολοκλήρωσε, ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα που είχε στη διάθεσή της, καθώς στις 3 Απριλίου, η ΕΡΕ ήρε την εμπιστοσύνη της και ο βασιλιάς ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ο οποίος έμεινε 18 ημέρες στην εξουσία, από την οποία τον ανέτρεψαν οι πραξικοπηματίες της 21ης Απριλίου.

Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας Κωνσταντίνου Καραμανλή (24 Ιουλίου 1974 – 21 Νοεμβρίου 1974). Σχηματίστηκε μετά την πτώση της δικτατορίας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από στελέχη των προδιδακτορικών κομμάτων ΕΡΕ και Ένωση Κέντρου και μέλη του αντιδιδακτορικού αγώνα. Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Ξενοφών Ζολώτας, Γεώργιος Μαύρος, Ευάγγελος Αβέρωφ, Γεώργιος Ράλλης και Κωνσταντίνος Τσάτσος. Στο διάστημα της τετράμηνης θητείας της σημειώθηκε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Έναν μήνα πριν από την ολοκλήρωση του έργου της αντικαταστάθηκαν 13 υπουργοί και υφυπουργοί, που επρόκειτο να πολιτευθούν. Ο βίος της ολοκληρώθηκε με τη διενέργεια των εκλογών από τις οποίες αναδείχθηκε η πρώτη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο της μεταπολίτευσης.

Κυβέρνηση ΝΔ και Συνασπισμού της Αριστεράς, υπό τον Τζανή Τζανετάκη (2 Ιουλίου 1989 – 11 Οκτωβρίου 1989). Σχηματίστηκε υπό το τότε ηγετικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989, από τις οποίες δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αρχιτέκτονες του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και οι ηγέτες της αριστεράς Χαρίλαος Φλωράκης και Λεωνίδας Κύρκος. Η κυβέρνηση Τζανετάκη συγκροτήθηκε με σύνθημα την «κάθαρση» και κύριο σκοπό την ενδεχόμενη παραπομπή από τη Βουλή του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και μελών της κυβέρνησής του στο ειδικό δικαστήριο για σειρά σκανδάλων. Η προκήρυξη νέων εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα σήμαινε αυτομάτως και την παραγραφή των αδικημάτων. 

Οικουμενική κυβέρνηση Ξενοφώντα Ζολώτα (23 Νοεμβρίου 1989 – 11 Απριλίου 1990). Προέκυψε από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989, κατά τις οποίες η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Στην οικουμενική κυβέρνηση συμμετείχαν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, δηλαδή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο -τότε- ενιαίος Συνασπισμός. Παρά την ευρύτατη πλειοψηφία των 297 εδρών, που διέθετε στη Βουλή, η περίοδος της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα χαρακτηρίστηκε από ακυβερνησία, εξαιτίας της οποίας η χώρα απειλήθηκε από βαθιά οικονομική κρίση.

Μεταβατική κυβέρνηση «ευρύτερης συνεργασίας», Λουκά Παπαδήμα ( 10 Νοεμβρίου 2011 -) Μετά από συναίνεση μόνο  τριών κομμάτων της Βουλής  ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ΛΑΟΣ

Κοινό χαρακτηριστικό των  κυβερνήσεων  συνεργασίας είναι ο βραχύβιος χαρακτήρας τους.

Πηγές Στέλιος Μπαμιατζής στο news 247.gr/ την 7-11-2011

              Ανώνυμη Δημοσίευση στο Πρέζα ΤV την  10-11-2011

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: