Άγονη γραμμή

30 Ιανουαρίου 2012

ΜΗΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ; ΜΗΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ;

Filed under: Παπαδάκης Ευάγγελος — Άγονη Γραμμή @ 8:11 μμ
Tags:

Στην ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, είναι μια σκηνή που ο Βέγγος μιλάει στον Χάρβεϊ Καϊτέλ αποκλεισμένοι στα χιόνια σε ένα ταξί και του λέει .. «η Ελλάδα έκανε τον κύκλο της. Δεν ξέρω κι εγώ πόσες χιλιάδες χρόνια ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες και αγάλματα, αλλά έκανε τον κύκλο της! Πεθαίνουμε σαν λαός! Αλλά αν είναι να πεθάνουμε ας γίνει γρήγορα γιατί κάνει πολύ θόρυβο!!!» Προφητικά λόγια; Η αδίστακτη πραγματικότητα; Η μήπως ένα έργο όπως όλα τα υπόλοιπα που βλέπουμε στον κινηματογράφο; Κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Κανένας δεν ξέρει. Όλοι κάνουν υποθέσεις. Άλλοι αρέσκονται να είναι Κασσάνδρες και άλλοι αισιοδοξότεροι από ποτέ! Όμως πια είναι η πραγματικότητα στ’ αλήθεια;

Ο  Σουηδός υπουργός των Οικονομικών είπε στα μαζικά μέσα ενημέρωσης πριν κάμποσο καιρό πως, «Η Ελλάδα είναι μια μοναδική περίπτωση μη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων». Ο κ. Μπόργκ έχει δουλέψει στη ζωή του πριν γίνει υπουργός (όπως και οι περισσότεροι δικοί μας άλλωστε).  Πτυχίο Οικονομικών λένε ότι δεν έχει όπως άλλωστε και κανένα άλλο πτυχίο, (μεγάλε εμάς οι δικοί μας έχουν από Χάρβαρντ και πάνω!) αλλά προσέξτε! για τους Financial Τimes ήταν ο καλύτερος υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης το 2011 (για τον χειρότερο δεν ξέρω αλλά μπορείτε να βάλετε λίγο τη φαντασία σας να δουλέψει ). Το ότι ανήκει στην κεντροδεξιά δεν τον εμπόδισε να τα βάλει με τους τραπεζίτες (για τα έξτρα μπόνους τους), ούτε με τους στρατηγούς (για τα οπλικά συστήματα τους) και γενικά είναι παγκόσμια αποδεκτό ότι η οικονομία της χώρας του, από τη μέρα που ανέλαβε υπουργός οικονομικών, πηγαίνει χρόνο με το χρόνο όλο και καλύτερα. Οι δηλώσεις του για την Ελλάδα ζωντανά πριν μερικές μέρες στα διεθνή ΜΜΕ ήταν μάλλον μια επιβεβαίωση, όλων των άλλων δηλώσεων που κάνουν κατά διαστήματα ηγέτες άλλων χωρών για τη χώρα μας, αυξάνοντας έτσι όσους πιστεύουν και μιλούν με τα χειρότερα λόγια για τους απατεώνες και κλέφτες Έλληνες, που δεν θέλουν μεταρρυθμίσεις.

Δεν είμαι εγώ ο επαΐων, για να πω η να ξέρω τι μπορεί να γίνει, κι αν η χώρα μας  προλαβαίνει να σώσει την κατάσταση. Το σίγουρο πάντως είναι, απ’ ότι φαίνεται, πως ο κλοιός στενεύει όλο και περισσότερο κάνοντας τα δεδομένα μη αναστρέψιμα, κάτι που σημαίνει ότι αφού το κλίμα διεθνώς δεν αλλάζει για τη χώρα μας, το πιθανότερο είναι πως ο πρόσφατα χαμένος διεθνούς φήμης έλληνας σκηνοθέτης Αγγελόπουλος θα δικαιωθεί, δια μέσου των λόγων του Βέγγου στην ταινία, και ότι το τέλος πλησιάζει… Πόσες ευκαιρίες μπορεί κάποιος να δώσει σε φίλο του για συνεχόμενες βλακείες που κάνει; Πόσο ευνοϊκό μπορεί να είναι το δικαστήριο για κάποιον που, ειδικά στη δική μας περίπτωση, δεν έχει πρότερο έντιμο βίο; Όταν καίγεται το σπίτι σου δεν θα πας να βοηθήσεις τον γείτονα αλλά θα κοιτάξεις πρώτα να σώσεις το δικό σου. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή ζει τη μεγαλύτερη απ’ ότι φαίνεται κρίση της νεότερης ιστορίας της,  και το τελευταίο πράγμα που την ενδιαφέρει είναι να σωθεί η Ελλάδα . Τι κι αν έχουμε την πλουσιότερη ιστορία; τι κι αν μας αρέσει να λέμε πως κάποτε δώσαμε τα φώτα του πολιτισμού; Στη σημερινή παγκοσμιοποίηση όλα είναι μου δίνεις σου δίνω, αλλά μήπως και στην αρχαιότητα έτσι δεν ήταν;

«Συν Αθηνά και χείρα κίνει» έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας. «Βοήθα παναγιά! Ναι! αλλά βαλε κι εσύ ένα χεράκι!» Λέει ακόμα και σήμερα ο σοφός λαός μας! το πρόβλημα όμως των τελευταίων 190 χρόνων του νεοελληνικού κράτους είναι ότι το λέει ο λαός ,αλλά δεν το πραγματοποιεί η ηγεσία του! Η εταίροι μας στην Ευρώπη έχουν δείξει μια σχετική ανοχή, δεσμευόμενοι και από τις συνθήκες της ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά κάποτε οι κάνουλες θα στερέψουν και αρκετά εύκολα θα σου κόψουν την παροχή οξυγόνου η απλά θα σου πουν «ας τραβήξει καθένας το δρόμο του», που σημαίνει έξω από το ευρώ. Και τότε ότι και να κάνουμε, όσο ελληνικό πολιτισμό κι αν πουλήσουμε, όσους 13ους ή 14ους μισθούς κι αν κόψουμε, όσες ΔΕΚΟ κι αν ιδιωτικοποιήσουμε, όσες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων κι αν κάνουμε  η χώρα, δεν υπάρχει περίπτωση να σωθεί.

Τα σενάρια για τη δραχμή που λένε διάφοροι τυχάρπαστοι αλλά και κόμματα με ιστορία, ακόμα και στον ποιο ανίδεο μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν, αφού ο κάθε νοήμων άνθρωπος αυτής της χώρας ξέρει, πως αν κλείσουμε την πόρτα στους δανειστές και αρνηθούμε τα δάνειά τους, τότε η χώρα πολύ απλά θα πεινάσει. Το συγκεκριμένο θα πεινάσει βέβαια δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα. Θα δούμε πράγματα που δεν τα φανταζόμαστε καν! Ο πολύ απλός λόγος που θα γίνει αυτό είναι ότι τα λεφτά που βγάζουμε είναι λιγότερα από τα λεφτά που χρειαζόμαστε. Και αυτό δεν χρειάζεται να είσαι απόφοιτος του Χάρβαρντ η της Οξφόρδης για να το καταλάβεις. Οι παρακάτω αριθμοί είναι ενδεικτικοί για να προσγειωθούμε όσοι δεν είμαστε προσγειωμένοι…προσέξτε!

Το 2010 το ΑΕΠ ήταν 52 δις και θέλαμε 60 δις (αν υπολογίσουμε και 14 δις ευρώ για τους τόκους θέλαμε 74 δις!). Το 2011 το ΑΕΠ στα 51 και θέλαμε 58 (κι αν υπολογίσουμε 15 για τους τόκους θέλαμε 73 δις ευρώ!).  Δεν είναι εξισώσεις εικοστού πέμπτου βαθμού (που δεν ξέρω κιόλας αν υπάρχει τέτοιο πράγμα) απλά μαθηματικά είναι, που μπορεί να τα καταλάβει και ο τελευταίος μαθητής στο σχολείο. Ακόμη κι αν υπήρχε περίπτωση να μην πληρώνουμε τους τόκους και να κάναμε στάση πληρωμών, όπως  με μεγάλη λύπη μου βλέπω να ζητούν κάποιοι όψιμοι «αντιστασιακοί» της ακροδεξιάς και της «παραδοσιακής αριστεράς», που είναι προφανώς περισσότερο έλληνες από εμένα και από εσένα αγαπητέ αναγνώστη, ακόμη και τότε ο λογαριασμός πολύ απλά δεν βγαίνει! Δεν βγαίνει γιατί θέλουμε 100 και βγάζουμε 85 (χωρίς τους τόκους και τα πανωτόκια, επαναλαμβάνω). Τόσο απλό!

Όσο κι αν δεν θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα κατάφατσα, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα γιατί οι κυβερνήσεις, των τελευταίων ειδικά δεκαετιών, δεν φρόντισαν να θωρακίσουν το κράτος με εναλλακτικές λύσεις και προ πάντων να μη γιγαντώσουν το χρέος της χώρας.

Ας μη γελιόμαστε στις σημερινές αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας δεν μπορείς να κάνεις περικοπές σε φάρμακα νοσοκομεία η βασικά είδη πρώτης ανάγκης, γιατί τότε θα γυρίσει το κράτος σε συνθήκες ζωής του μεσαίωνα. Ότι και να κάνουμε, με οποιονδήποτε τρόπο και να διαχειριστούμε την κρίση, πάντα θα λείπουν κάποια δις ευρώ αφού η χώρα παράγει πολύ λιγότερα (αν παράγει), από αυτά που καταναλώνει. Όλα αυτά δεν φτιάχνονται από τη μια μέρα στην άλλη, όπως άλλωστε δεν έφτασες με τη μια στην κρίση, αλλά χρειάστηκαν κάποια χρόνια για να φτάσεις ως εδώ. Το ίδιο χρειάζεται και για να επανέλθουμε στους προηγούμενους ρυθμούς ζωής των 4-5 χρόνων πριν. Προσεκτικές κινήσεις των κυβερνώντων, περιστολές δαπανών όπου χρειάζεται, αύξηση της παραγωγικότητας πάση θυσία και γενικά σύνεση σε ότι ξοδεύουμε. Ο γερμανός που έχει πλεόνασμα 200 δις ευρώ και έχει καθηλωμένους τους μισθούς σχεδόν 20 χρόνια δεν είναι ηλίθιος ούτε πιο έξυπνος από εμάς. Είναι απλά πιο πειθαρχημένος και μεθοδικός γι’ αυτό και μπορεί μετά την ολική καταστροφή του στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο, 70 χρόνια μετά να κάνει κουμάντο στην Ευρώπη σ’ αυτούς που τον νίκησαν, όπως άλλωστε και ο άλλος χαμένος ο ιάπωνας στην άλλη μεριά.

Έχουμε περιθώρια ακόμα αρκεί επιτέλους να αλλάξουμε μυαλά! Αυτοί που πολεμούν στον πόλεμο συνήθως δεν προλαβαίνουν να ζήσουν τα όποια καλά αποτελέσματα του. Τα ζουν όμως οι επόμενες γενιές, των παιδιών τους. Σε μας κλήρωσε το λόττο! Η πραγματικά θα αλλάξουμε οριστικά και αμετάκλητα όσο κι αν δεν μας αρέσει, η θα επαληθευτεί τελεσίδικα και αμετάκλητα ο μεγάλος κωμικός μας ο Βέγγος στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου! Εμείς έχουμε το μαχαίρι εμείς και το πεπόνι!

 

Ρέθυμνο 28-1-2012                                                      Παπαδάκις Βαγγέλης

 

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: