Άγονη γραμμή

21 Φεβρουαρίου 2012

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ 1

Filed under: Παπαδάκης Ευάγγελος — Άγονη Γραμμή @ 1:50 μμ
Tags:

 «Τα άγρια μέτρα λιτότητας θα συναντήσουν αντίσταση. Θα τελειώσουν άσχημα στην Ελλάδα. Τα οικονομικά μέτρα που πήραν θα πυροδοτήσουν κοινωνική αναταραχή, όπως αυτή που αντιμετώπισε η χώρα μας την περασμένη δεκαετία».

«Οι συνταγές που επιβάλλονται τώρα στην Ελλάδα είναι ταυτόσημες με αυτές που εφαρμόστηκαν εδώ το 2001 στην Αργεντινή».

Δεν είναι ελληνική εκτίμηση. Είναι οι απόψεις που έχει εκφράσει εδώ και καιρό η πρόεδρος της Αργεντινής C. Kirchner, που έχει ζήσει…την εμπειρία του ΔΝΤ.
Για να δούμε όμως τι είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια στην Αργεντινή:

•Η μεσαία τάξη της Αργεντινής, διαλύθηκε προς όφελος μίας ολιγάριθμης οικονομικής και πολιτικής ελίτ.

•Το 60% του πληθυσμού σε μία δεκαετία βρέθηκε κάτω από το όριο της φτώχειας και το 55% των εργαζομένων βρέθηκαν ανασφάλιστοι!

•Η διόγκωση του δημοσίου τομέα, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή είναι οι ομοιότητες που έχουμε με την περίπτωση της Αργεντινής.

•Ο πληθωρισμός «βούλιαζε» τη χώρα. Η Αργεντινή όμως είχε δικό της νόμισμα κι αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική διαφορά σε σχέση με μας.

•Το 1998, η Αργεντινή είχε φτάσει να δανείζεται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές με επιτόκιο 10,5% και αναγκαστικά κατέφυγε για πρώτη φορά στο ΔΝΤ.

•Το ΔΝΤ χορήγησε δάνεια 7,2 δισ. δολ. το 1999 και 39,7 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο του 2000, με τραγικά ασφυκτικούς όρους, όπως και εδώ. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν και οι καταθέσεις πάγωσαν.

• Οι επενδυτικές τράπεζες προώθησαν ένα Debt Swap (ανταλλαγή χρέους), όπου οι ιδιοκτήτες ομολόγων αποκτούσαν το δικαίωμα να πάρουν νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας με ευνοϊκότερους όρους. Το σκεπτικό ήταν να μεταφερθεί η εξόφληση του χρέους από το 2001 στο 2005. Πράγματι, 30 δισ. δολάρια άλλαξαν διάρκεια ζωής και επτά επενδυτικές τράπεζες εισέπραξαν 100 εκατ. δολάρια σε προμήθειες!

•Αποτέλεσμα: λίγες εβδομάδες μετά , η Αργεντινή κατέληξε ξανά χωρίς χρήματα, γιατί οι αγορές δεν πείστηκαν για την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της. Για να δούμε όμως πως τέλειωσε η περιπέτεια της Αργεντινής στο ΔΝΤ;

•Στα τέλη του 2001,ήρθε το ξέσπασμα της λαϊκής οργής, όταν ο κεντροαριστερός Ντε λα Ρούα, απαγόρευσε την ανάληψη μετρητών από τις τράπεζες, πέραν του ποσού των 250 δολαρίων το μήνα.

•Ο Ντε λα Ρούα πρόλαβε να διαφύγει με ελικόπτερο από το προεδρικό μέγαρο, για να γλυτώσει από την οργή .

•Ο νέος πρόεδρος, Νέστορ Κίρτσνερ, έκανε στάση πληρωμών και δεν αναγνώρισε το χρέος. Δεν συμπεριέλαβε ούτε ένα νεοφιλελεύθερο οικονομολόγο στο επιτελείο του και απαίτησε από τους δανειστές και το ΔΝΤ τη διαγραφή του.

•Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι δανειστές και το ΔΝΤ διέγραψαν το 75% της οφειλής και δέχθηκαν την αποπληρωμή των υπολοίπων με προνομιακούς όρους. Τι γίνεται τώρα;

Οι τόκοι των ληξιπρόθεσμων δανείων δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ από την Αργεντινή, παρά το ότι αρχικά είχε συμφωνήσει να τους πληρώσει. Τώρα η Αργεντινή αργά, αλλά σταθερά, έχει μπει στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και κατηγορεί το ΔΝΤ για κακοδιαχείριση της κρίσης του 2001-2002. Φέτος αναμένει ανάπτυξη από 3,5% ως 5%…

Αλλά ας έρθουμε στα δικά μας…

Όταν παίρνεις στα χέρια σου τη διακυβέρνηση και τα κρατικά κιτάπια εκεί γύρω στο Μάη του 2010, βλέπεις ξαφνικά πως, ακόμη και αν όλα είναι τέλεια και πηγαίνουν πρίμα τα πράγματα, για να συμμαζέψεις τα δημοσιονομικά σου και να έχεις βιώσιμο χρέος, θα πρέπει το κόστος λειτουργίας του κράτους να μειωθεί τουλάχιστον κατά 25%. Προσέξτε: το κόστος λειτουργίας έτσι; Δηλαδή όσο μάγος και να είσαι Δεν πρόκειται να γλυτώσεις απ’ αυτό με τίποτε! Είσαι στην κυριολεξία με την πλάτη στον τοίχο! Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν;

Το ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν έκανες λάθος (είναι το εθνικό μας σπορ!) δεν σημαίνει ότι θα πρέπει και να το διαιωνίζεις. Ένα το μάθημα και ένα το ξεμάθημα που λέει και ο λαός. Δεν είναι απαραίτητη η διαιώνιση του καθεστώτος των ΔΕΚΟ, των σκανδαλωδών επιδομάτων, των προνομίων κτλ. Έτσι λοιπόν φτάνεις στις οριζόντιες η πλάγιες η κάθετες, η διαγώνιες η όπως θέλετε πείτε τις  περικοπές,  που με τη σειρά τους ρίχνουν στον Καιάδα της ανεργίας το 21% του εργατικού δυναμικού της χώρας  και όλους μαζί στην ύφεση για το χρονικό διάστημα που όλοι μας γνωρίζουμε και που δεν ξέρει κανένας πλέον που και πότε θα σταματήσει.

Μοιραία λοιπόν εκ των πραγμάτων οι επιλογές είναι δύο:

1. Ή να το παλέψεις με το περιβόητο μνημόνιο 2 και για να έχεις κάποια έστω απειροελάχιστη πιθανότητα επιτυχίας, και βέβαια εννοείται πως όλο αυτό συνοδεύεται από νέες επώδυνες  δραστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα τις νοιώσουμε στο πετσί μας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, και που σίγουρα θα σημαίνει και εντελώς άνιση ανακατανομή του εθνικού πλούτου.

2. Ή καταλήγεις στην απόλυτη και ανεξέλεγκτη πλέον χρεοκοπία με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα, για το κράτος, για τους πολίτες, που θα σημαίνει και την πιο βίαιη ανακατανομή πλούτου που γνώρισε η χώρα μας τα τελευταία εκατό χρόνια τουλάχιστον, και που δεν θα έχει καμιά σχέση με την ανακατανομή πλούτου στην περίπτωση 1.

Αλλά στην περίπτωση μας τίθενται και άλλα ζωτικής σημασίας για τη χώρα ερωτήματα όπως… σε ποιον πολιτικό έχεις πλέον έστω και την ελάχιστη εμπιστοσύνη ότι θα σε βγάλει από την κρίση έστω και με επώδυνα μέτρα; Λαϊκή απάντηση.. σε κανέναν! Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη λοιπόν!

Πριν από 190 περίπου χρόνια βρέθηκαν κάποια φωτισμένα λαϊκά άτομα που πήραν στις πλάτες τους όλο τον ελληνισμό, και κόντρα σε οποιαδήποτε ανθρώπινη λογική βροντοφωνάζοντας «φωτιά και τσεκούρι στους άπιστους», οδήγησαν στη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους. Τα ονόματα τους; Κολοκοτρώνης Καραϊσκάκης Νικηταράς Μπότσαρης και άλλοι. Τα αναφέρω, γιατί με τη διαστρέβλωση που συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια στην ιστορία μας, (ηθελημένα η αθέλητα) και η οποία αποτυπώνεται στα σχολικά βιβλία δυστυχώς, μπορεί κάποια στιγμή να τα ξεχάσουμε κι αυτά!

Πριν από περίπου εκατό χρόνια υπήρχε ένας κρητικός νέος δικηγόρος, ψημένος στο μπαρούτι και στη φωτιά με περγαμηνές αγώνων στο βιογραφικό του, που κλήθηκε να δώσει τα φώτα του στις καθοριστικές στιγμές που περνούσε τότε πάλι η χώρα. Είπε λοιπόν στις διακόσιες χιλιάδες πολιτών, που τον άκουγαν στο σύνταγμα χωρίς μικροφωνικές, ηχεία και μικρόφωνα, πως η πρόταση του στην κυβέρνηση ανάμεσα στα αλλά ήταν, όχι συντακτική, αλλά αναθεωρητική βουλή. Οι διακόσιες χιλιάδες  κόσμου φώναξαν κάτω από την εξέδρα που μιλούσε όχι όχι ! αλλά η φωνή η δική του ήταν πιο δυνατή από των διακοσίων χιλιάδων!!! και επέβαλε αυτό που ήθελε δημιουργώντας την Ελλάδα των δυο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, που οι πολιτικές μικροσκοπιμότητες των αντιπάλων του, οδήγησαν στη συνέχεια στη μικρασιατική καταστροφή. Και πάλι όμως η πολιτική ιδιοφυΐα του ήταν εκείνη που οδήγησε την Ελλάδα ουσιαστικά σε διπλωματική νίκη στη Λοζάννη περισώζοντας ότι ήταν δυνατόν να περισωθεί και ακόμα περισσότερα, παρ’ ότι είμαστε οι ηττημένοι. Το όνομα του; Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σήμερα; Τι γίνεται σήμερα; Βλέποντας τις συνεδριάσεις στην ελληνική  βουλή και τον τρόπο σκέψης των ελλήνων πολιτικών, μπορείς να σκεφτείς οτιδήποτε άλλο εκτός από αισιόδοξα πράγματα. Γι’ αυτό λοιπόν καταζητείται επειγόντως πολιτικός (άνδρας η γυναίκα δεν έχει σημασία), με ίδιες η έστω κοντινές με τους παραπάνω αναφερόμενους  ικανότητες, στη χώρα της ανυποληψίας, των σκανδάλων, της μίζας, του ωχ αδερφέ, του άρπα κόλλα, του τι με νοιάζει εμένα;, και όλων των συναφή. Ο ευρών αμοιφθήσεται στην κυριολεξία από έντεκα ολόκληρα εκατομμύρια έλληνες!!!

Πηγή για τα οικονομικά της Αργεντινής www.onalert.gr

ΡΕΘΥΜΝΟ 18-2-2012                                                    ΠΑΠΑΔΑΚΙΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: