Άγονη γραμμή

14 Μαρτίου 2012

Απλό κίνημα πατάτας η πυξίδα για το μέλλον;

Filed under: Παπαδάκης Ευάγγελος — Άγονη Γραμμή @ 8:40 μμ
Tags:

 Όσο κι αν κάποιοι μπορεί να με πουν αιθεροβάμονα και ονειροπόλο, θα δανειστώ από τον Σαββόπουλο τους στίχους που λένε «για την Ελλάδα που αντιστέκεται την Ελλάδα που επιμένει κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει!» όπως επίσης και παραφράζοντας την έκφραση από τα κόμικς του αστεριξ «η Ελλάδα όλη έχει υποταχτεί στους δανειστές της μέσα από το μνημόνιο! όλη; Όχι! Κάποιοι τρελοί αντιστέκονται ακόμα! Και θα αντιστέκονται όσο κυκλοφορεί μέσα στο αίμα τους η τρέλα των πρόγονων τους. Ενδεικτικό είναι ακόμα αυτό που λέει ο Σεφέρης όταν ήταν προϊστάμενος τύπου και πληροφοριών το 40 στον πόλεμο αναφέροντας χαρακτηριστικά πως  «στην αντίσταση ο λαός έκανε μόνος του αυτό που έκανε! μόνος του!!! αυτοί οι άγνωστοι άνθρωποι, το καλύτερο που έχει ο τόπος μας!!!» Δεν χρειάστηκαν ούτε στρατηγούς ούτε υπουργούς ούτε βασιλιάδες για να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Απλά σκέφτηκαν ένα μόνο πράγμα, την αντίσταση! και την έκαναν!

Οι έλληνες μετά από τρία η τέσσερα χρόνια (έχουμε χάσει και τον λογαριασμό) στην ύφεση, βαρέθηκαν βλέποντας τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους να αδρανούν και άρχισαν να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους! Πέρα από τις αποδοκιμασίες τις μούντζες και τα γιαούρτια θα έπρεπε να αρχίσουν να ζουν και με λιγότερα, αλλά να ζουν όμως. Κάπως έτσι ξεκίνησε… πριν από μερικές μέρες από κάποια άτομα που βλέπουν λίγο περισσότερο μπροστά από τα απαρχαιωμένα μυαλά κάποιων, που δυστυχώς για τη χώρα είναι σε περίοπτες και εξαιρετικά σημαντικές θέσεις, και ονομάστηκε από τον απλό κόσμο και τους δημοσιογράφους «κίνημα της πατάτας».

Στην αρχή κάποιοι γέλασαν, μερικοί αδιαφόρησαν, αλλά τελικά όλοι συνέπλευσαν με «το κίνημα», που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά της χώρας και ίσως και της Ευρώπης! Έκανε σαν είδηση το γύρο του κόσμου και απασχόλησε απλό κόσμο, δημοσιογράφους, ΜΜΕ, ακόμα και κυβερνήσεις στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό εννοείται. Συνεχίστηκε με μεγαλύτερη έκταση και περιέλαβε στο κίνημα και τα όσπρια, ενώ σήμερα διαβάζω ότι ξεκίνησε «το κίνημα του λαδιού» με παραγωγούς στην Κρήτη, που διαπραγματεύονται την τιμή του σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες. Ξέρετε μιλώ για εκείνο το ευτελές προϊόν την ελιά, που έχει αρκετό κόπο να τη μαζέψεις και να βγάλεις το λάδι, το οποίο πουλιέται φτηνότερα ακόμα και από το νερό που είναι τρεχούμενο!

Το 1975 κυκλοφόρησε ένας δίσκος από τους Θωμά Μπακαλάκο και Διονύση Τζεφρόνη με ερμηνευτή τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε Βασίλη Παπακωνσταντίνου, «τα αγροτικά». Μιλούσε μέσα για τους μεσάζοντες, «θάρθουν πάλι τσούρμο οι μεσάζοντες, θα κερδοσκοπήσουν οι μεσάζοντες, κι εμείς στα ίδια άλλη μια φορά μας παίρνουν τη σοδειά φτηνά…» η σε άλλο τραγούδι που λέει «ήρθε ο βουλευτής στο χωριό βόλτες από ‘κει κι από ‘δω. Θα σας γλιτώσουμε από τη δυστυχία, νερό θα φέρουμε, θα φτιάξουμε σχολεία… μοιράζει υποσχέσεις στους αγρότες, θα γίνει αύξηση τιμής των προϊόντων, θα αυξηθούν και οι συντάξεις των γερόντων!!!» Από το 1975 πέρασαν αισίως 37 ολόκληρα χρόνια και έχω την εντύπωση πως ποτέ δεν ήταν ποιο προφητικά τα λόγια εκείνων των τραγουδιών, απ’ότι σήμερα. Οι μεσάζοντες συνέχισαν να βασιλεύουν, η δυστυχία συνεχίζει να είναι υπαρκτή περισσότερο από πριν, αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων για τους αγρότες δεν έγιναν, σχολεία δεν φτιάχτηκαν, τουλάχιστον στη πόλη μας,  ενώ οι συντάξεις των γερόντων… αυξήθηκαν, αλλά προς τα κάτω!!!

Το κίνημα των εθελοντών όμως εξαπλώνεται, σαρώνει ευχάριστα την ελληνική κοινωνία με εκπληκτικά αποτελέσματα και είναι απόρροια μάλλον του αποφθέγματος «δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη!». Στο νεκροθάφτη βάλτε όποιο πρόσωπο θέλετε εσείς. Θα μπορούσε να μπει ο Γιωργάκης (πότε επιτέλους θα μεγαλώσει αυτό το παιδί;) η Μέρκελ ο Σαρκοζί, ο Παπαδήμος, ο οποιοσδήποτε.

Ο έλληνας κυρίες και κύριοι έχει μηχανισμούς απίστευτους γιατί ο ίδιος είναι απίστευτος. Έλεγα σε άρθρο μου πέρυσι ότι είναι πια καιρός ο έλληνας να θυμηθεί τον παλιό καλό εαυτό του, το εμπορικό του μυαλό, τις αστείρευτες δυνατότητες που έχει στο DNA του και που έμεναν κοιμισμένες για δεκαετίες, από την εκπληκτική μπανανόφλουδα που μας σέρβιραν με αριστοτεχνική δεξιοτεχνία οι ξένοι, με οτιδήποτε αρνητικό μπορεί να βάλει ανθρώπινος νους,  και που αποσκοπούσε στην αλλοίωση μας σαν άτομα, σαν κοινωνία και σαν κράτος. Εν μέρη το πέτυχαν και φαίνεται ότι βρίσκονταν στο τελικό στάδιο του απόλυτου έλεγχου, είτε μέσω μνημονίου, είτε μέσω αλλοίωσης του πληθυσμού, καταλήγοντας τον στην ένδεια και την πείνα. Να όμως που κάποιοι τρελοί πάλι βρέθηκαν και ξεκίνησαν εθελοντικά τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, αγοράζοντας τα κατευθείαν από τους παραγωγούς σε υπερδιπλάσια τιμή από αυτή που θα τους τα έπαιρναν οι μεσάζοντες, και επίσης ωφελώντας τον καταναλωτή τουλάχιστον 200% στην αγορά αυτών των προϊόντων! Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια δηλαδή, η καλύτερα πολλαπλά τρυγόνια, γιατί ο παραγωγός που πήρε ζεστό χρήμα στα χέρια του σίγουρα θα τα ξαναρίξει άμεσα στην αγορά και αυτά με το γνωστό «κύκλο» θα δώσουν στην, εδώ και καιρό πνέουσα τα λοίσθια, αγορά αρκετές υγιείς ανάσες. Αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει το κράτος για πολλές δεκαετίες το έκαναν 3-4 άτομα με διάθεση τόλμη και ψυχή.

Μέσα σε όλα αυτά προοδευτικό υποτίθεται κόμμα απογοήτευσε για μια ακόμα φορά την ελληνική κοινωνία αποκηρύσσοντας «το κίνημα της πατάτας» γιατί προφανώς δεν το σκέφτηκε εκείνο, και άρα δεν μπορεί να γίνει από άλλους που το σκέφτηκαν, γιατί μόνο το συγκεκριμένο κόμμα έχει την άδεια και την ικανότητα να σκέφτεται τέτοια πράγματα, να παίρνει τέτοιες ρηξικέλευθες αποφάσεις και να ηγείται του λαϊκού κινήματος. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ πρόχειρα αυτή τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές είναι κρίμα. Κρίμα γιατί τα λάθη του παρελθόντος δεν έχουν γίνει, και ούτε πρόκειται απ’ ότι φαίνεται να γίνουν, μάθημα για μερικούς.

Δεν ξέρω αν το εθελοντικό κίνημα είναι ικανό να σώσει τη χώρα και τον κόσμο, από την περιπέτεια που δοκιμάζεται, αλλά σίγουρα τώρα πια ξέρω ότι ο αριστούχος απόφοιτος του Χάρβαρντ της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ δεν έκανε απολύτως τίποτα τόσα χρόνια που ήταν στην εξουσία, είτε ήξερε ,είτε δεν ήξερε, είτε είχε τις ικανότητες είτε όχι. Και αν δεν ήξερε και δεν είχε τις ικανότητες, τότε τι την ήθελε την εξουσία; Αλλά αν ήξερε και τις είχε, τότε είναι που οποιοσδήποτε ότι και  να πει, ότι και να του σούρει, θα έχει σίγουρα δίκιο, και το Γουδί υπάρχει καλού κακού ακόμα.

Η χώρα φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Θέλει νέα πρακτικά άτομα, με νέες ιδέες που να παίρνουν ρηξικέλευθες αποφάσεις, απαλλαγμένα από αγκυλώσεις του παρελθόντος, και που θα εφαρμόσουν στην πραγματικότητα το αλήστου μνήμης σύνθημα «εδώ και τώρα» στην πράξη, χωρίς άλλη αναβολή και ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων , για να ξαναμπεί η χώρα στο χώρο της ανάπτυξης και της συμπόρευσης με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, χωρίς τις απατεωνιές και μεμψιμοιρίες του παρελθόντος σαν πραγματικά ισότιμο και εθνικά κυρίαρχο μέλος.

 

Ρέθυμνο 7-3-2012                                                                   Παπαδάκις Βαγγέλης

 

 

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: