Άγονη γραμμή

5 Ιουνίου 2012

Ο αιώνιος Έλληνας (Αγησίλαος και Λυσανδρος) και ο αιώνιος άνθρωπος

Filed under: Μακρής Χρίστος — Άγονη Γραμμή @ 9:22 πμ
Tags:

 

Θα θυμάστε  τον ουχί τυχόντα βασιλέα της Σπάρτης Αγησίλαο. Όταν οι Έλληνες ζητούσαν χρήματα από τους Πέρσες για να σκοτώνονται μεταξύ τους, είπε το καίριο: «Αθλιωτάτους είναι τους Έλληνας, ότι  βαρβάρους κολακεύουσιν ένεκεν αργυρίου» (όρα και τα σημερινά θλιβερά μνημόνια). Έδειξε τότε ότι κατέχεται από Πανελλήνιον πνεύμα και άκρως ευαίσθητη ελληνική υπερηφάνεια. Μέγα δίδαγμα για κάθε Έλληνα και μάλιστα βουλευτή!!!
Θα θυμάται επίσης ο αναγνώστης, πως, όταν ένας πραγματικός και αξιόλογος φίλος του έμπλεξε με τα δικαστήρια, διεμήνυσε στον δικαστή: ει μεν Σωσθένης ουκ αδικεί (δεν είναι ένοχος) άφες, ει δε και αδικεί και πάλιν άφες. Έτσι μας εδίδαξε, ότι η αληθινή βαθειά φιλία είναι υπεράνω και των νόμων.
Σήμερα θα τον δούμε από μια άλλη πλευρά. Όταν, μετά τη συντριβή της Αθηναϊκής ναυτικής δύναμης εις τους Αιγός Ποταμούς, στον Ελλήσποντο, από τον ναύαρχο του Σπαρτιατικού στόλου Λύσανδρο, οι Σπαρτιάτες εκυριάρχησαν καθ’ ολοκληρίαν στον τότε Ελληνικό χώρο, ο Αγησίλαος αποβιβάστηκε στη Μικρά Ασία για να επιβάλει τελεσίδικα την κυριαρχία της Σπάρτης στην περιοχή αυτή, έχοντας μαζί του και τον Λύσανδρο. Παρεμβάλλω εδώ λίγες λέξεις για τον ένδοξο ναύαρχο. Ο Λύσανδρος έκαψε το σύνολο σχεδόν του Αθηναϊκού στόλου, πράγμα απροσδόκητο για όλους, και η Πάραλος (το πλοίο του στόλου για τη μεταφορά ειδήσεων και διαταγών) έφθασε στον Πειραιά και ανήγγειλε την καταστροφή, αμέσως ξεσηκώθηκε μέγας θρήνος και κοπετός και οι μωγές, και οι θρήνοι, που έπιασαν αστραπιαίως σχεδόν τα μακρά τείχη και την πόλη των Αθηνών κι ανάμεσα στ’ άλλα φώναζαν απελπισμένοι οι Αθηναίοι πολίτες, πως τώρα θα πάθομε κι εμείς τα κακά που έχουμε κάμει σε άλλους, ώστε της νυκτός εκείνης ουδείς εκοιμήθη.
Ας αφήσομε τώρα τους Αθηναίους να δερνοκοπανίζονται για τα δεινά που η μοίρα επιφυλάσσει στους αλαζόνες κι ας γυρίσουμε στη Μ. Ασία και ειδικά στους δύο άνδρες που προαναφέραμε.
Στάθμευσαν, όταν αποβιβάστηκαν με τον αναγκαίο στρατό βέβαια, στην Ιωνία και οι κάτοικοι της περιοχής έσπευδαν να ζητήσουν να τους κάμουν διάφορες εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια (η αιώνια κατάρα των Ελλήνων). Όταν όμως τους πλησίαζαν κι έβλεπαν το μεγαλοπρεπές παράστημα του Λυσάνδρου και ένδοξου ναυμάχου, όλοι πήγαιναν στον Λύσανδρο, ώστε ο μεν Αγησίλαος ιδιώτης φαίνετο, ο δε Λύσανδρος βασιλεύς.
Ο Αγησίλαος ελύσσαξε. Του την έδωσε στο κρανίο. Χωρίς καθυστέρηση διατάσσει τον Λύσανδρο να μετακινηθεί βορειότερα και σε περιοχή ολιγάνθρωπη. Ο Λύσσανδρος, πολύ ταπεινωμένος, βρίσκει τον Αγησίλαο και του λέει: «Μειούν μεν άρα σύ γε τους φίλους ηπίστω». (Να μειώνεις λοιπόν τους φίλους εσύ ξέρεις πολύ καλά). Και ο Αγησίλαος του απαντά: «Ναι μα Δία, τους γε βουλομένους εμού μείζους φαίνεσθαι. Τους δε γε αύξοντας, ει μη επισταίμην αντιτιμάν, αισχυνοίμην αν. (Ναι μα τον Δία, εκείνους βέβαια που θέλουν να φαίνονται ανώτεροί μου. Εκείνους όμως που αυξάνουν τη φήμη μου και το κύρος μου, εάν δεν ήξερα καλά να τους ανταποδίδω την τιμή που μου κάνουν, θα εθεωρούσα αισχρό τον εαυτό μου).
Αυτός είναι ο αιώνιος Έλληνας, αλλά και ο παγκόσμιος αιώνιος άνθρωπος. Ως τώρα κανείς δε μπόρεσε να τον αλλάξει. Ούτε θρησκεία ούτε φιλοσοφία. Γι’ αυτό ο σοφός της Βαϊμάρης (Γκαίτε) στο νεανικό του έργο: «Η πονηρή αλεπού» κλείνει το ποίημα με τα εξής λόγια: «Ο κόσμος έτσι ήταν κι έτσι  θά ’ναι, γι’ αυτό, άνθρωπέ μου, κοίταζε μόνος σου εσύ και ακολούθει την αρετή».

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: